Raskausaikaan ja syntymään liittyy tekijöitä, jotka voivat lisätä lapsen riskiä ahdistuneisuuteen

Tietyt raskauden ja syntymän aikaiset tekijät voivat lisätä lapsen riskiä sairastua ahdistuneisuushäiriöön, selviää Turun yliopistossa tehdystä lääketieteen alan väitöstutkimuksesta.

Mansikkaluomi on vauvan ihon verisuonimuutos – se on useimmiten harmiton ja häviää ajan myötä

Mansikkaluomi vauvalla jalassa
Mansikkaluomi on hyvälaatuinen ja melko yleinen lasten verisuonikasvain. Niitä esiintyy noin 5–10 prosentilla lapsista. 

Sokerin saantisuositus lapsille – kohtuuden raja tulee vastaan yllättävän helposti

Sokerin saantisuosituksen mukaan vähemmän kuin 10 prosenttia ihmisen energian saannista saisi tulla vapaista sokerista. Lasten kohdalla määrä voi tulla täyteen hetkessä. Lue myös, onko karkkipäivä ravitsemusterapeutin mielestä hyvä vai huono idea.

Lapsen masennusta hoidetaan hoitamalla koko perhettä – ”Kytkeytyy vanhemman ja lapsen väliseen vuorovaikutukseen”

Lapsen masennus liittyy useimmiten perheenjäsenten välisen vuorovaikutuksen ongelmiin. Mitä pienempi lapsi on, sitä suurempi merkitys vanhemman ja lapsen välisellä vuorovaikutuksella on lapsen psyykkiselle hyvinvoinnille.

Varjele lasta liialta puhtaudelta – ”Olisi toivottavaa, että lapsi saisi ryömiä maassa, repiä ruohoa ja pureskella hiekkaa”

Puhtaus on puoli ruokaa sanotaan. Mutta liika puhtaus – niin ruoassa kuin kotona ja elämässä yleensä – ei ole hyvästä. Vanhempien kannattaakin hoitaa siivoushommat tarpeeksi löysin rantein, sillä se auttaa lasten vastustuskykyä kehittymään.

Tietyt raskausajan sairaudet lisäävät lapsen riskiä sairastua syöpään – myös keskosuus on riski

Raskaana olevan terveydentila on yhteydessä tulevan lapsen syöpäriskiin. Myös ennenaikainen syntymä sekä hapenpuute raskauden tai synnytyksen aikana  lisää syöpään sairastumisen riskiä lapsuudessa tai nuoruudessa.

Särkylääke lapselle – katso eri lääkeaineiden ja annostelutapojen ohjeet ja eroavaisuudet

Lapsi sairastaa
Mikä särkylääke ja mikä annostelutapa tulisi valita lapsen kuumeen ja kivun hoitamiseen? Valitako parasetamoli, ibuprofeeni vai naprokseeni Tabletti, liuos vai suppo?

Kuinka paljon D-vitamiinia vauvalle? Katso kätevä taulukko!

Kaikki vauvat tarvitsevat D-vitamiinilisää normaalin kasvun ja luuston kehittymisen turvaamiseksi. Täysimetetty vauva tarvitsee sitä enemmän kuin runsaasti korviketta syövä. Taulukkomme auttaa arvioimaan, kuinka paljon sinun vauvasi tarvitsee D-vitamiinia.

Influenssarokote lapsille on saatavana nenäsumutteena ja pistoksena – rokote on turvallinen, maksuton ja paras suoja tautia vastaan

Influenssarokote lapsille kannattaa, sillä sairastettu influenssa altistaa lapsen monille ikäville jälkitaudeille.

Kutinaa ja kitinää? Näin hoidat lapsen atooppista ihottumaa

Atooppinen ihottuma on yleinen pikkulasten kiusa. Pahimmillaan se voi viedä koko perheen yöunet. Siksi sen oikeanlainen hoito on tärkeää. Päivittäin pesu ja rasvaus ovat hoidon kulmakivet.

Lapsen nuha – nämä kaksi keinoa helpottavat tehokkaasti pienokaisen tukkoista oloa

Nuhainen vauva
Lapsen nuha rikkoo rauhaisat yöunet ja vaikeuttaa syömistä. Lue, miten voit helpottaa tukkoisen lapsen oloa.

Pikkuesine lapsen korvassa? Älä yritä poistaa sitä omin päin

Jos lapsi työntää helmen tai muun vierasesineen korvaansa, on syytä lähteä lääkäriin. Korvan kaivelu omin päin voi aiheuttaa jopa tärykalvon rikkoutumisen.

Jotain lapsen nenässä? Näin poistat vierasesineen kotikonstein

Jos lapsi työntää vierasesineen nenäänsä, yleensä ei ole tarvetta lähteä saman tien lääkäriin. Esineen poistaminen onnistuu useimmiten helpolla puhallustekniikalla.

Näin tuet vauvasi vastustuskykyä – neljä vinkkiä terveempään suolistoon

Alatiesynnytys ja imetys hyödyttävät suoliston mikrobistoa merkittävästi, mutta sen kehittymistä voi tukea myös monin muin keinoin.

Ulosteensiirto auttaa sektiovauvan vastustuskykyä

Sektiolla syntyvä vauva ei saa äidiltään suolistomikrobeja, ja asialla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia lapsen vastustuskykyyn. Uuden tutkimuksen mukaan ongelma voidaan ratkaista ulosteensiirrolla, jossa äidin suolistomikrobeja siirretään vauvalle heti syntymän jälkeen.

Voimakkaasti periytyvät piirteet – Nämä piirteet lapsesi on perinyt sinulta

Voimakkaasti periytyvät piirteet
Voimakkaasti periytyvät piirteet ovat niitä, jotka ovat dominoivia ominaisuuksia vanhemmilla. Sellaisia ovat esimerkiksi korvannipukka ja hymykuopat.

Ethän jättänyt lastasi rokottamatta koronan vuoksi? Tästä syystä rokotteet kannattaa ottaa myös poikkeusaikana

Pikkulapset ovat saaneet tänä keväänä tavallista vähemmän rokotuksia. Syynä on koronavirusepidemia, joka on rajannut terveyspalveluja ja toisaalta saanut vanhempia peruuttamaan neuvola-aikoja. THL:n asiantuntija muistuttaa, että rokotteet on tärkeä ottaa oikea-aikaisesti poikkeustilassakin.

Onko vauvallasi koliikkia? Vyöhyketerapia voi auttaa

Suomalaistutkimuksen mukaan vyöhyketerapiasta voi olla apua vauvan koliikkioireisiin. Vyöhyketerapeutti Piia Jokela kertoo artikkelissa, mitä muita vauvojen tyypillisiä vaivoja hoitomuoto voi helpottaa.

Kun vauva ei hengitä – näin elvytät alle 1-vuotiasta

Leikki tai ruokailuhetki voi muuttua hätätilanteeksi, jos vierasesine tukkii vauvan hengitystiet. Sara Kivisaaren ja Roosa Rantalan tekemä esite kertoo, mitä tehdä, jos alle 1-vuotias menee elottomaksi.

Imetys ja tupakointi – näin äidin tupakointi vaikuttaa lapseen

Imettävän äidin tupakointi on monin tavoin haitallista lapselle. Se lisää lapsen ärtyisyyttä ja vatsakipuja, häiritsee unta ja vähentää myös maidontuotantoa. Imettämisen hyödyt kuitenkin ylittävät tupakoinnin haitat, joten imettää kannattaa, vaikka tupakoisikin.

Vauvan ja taaperon ylipaino – pitääkö olla huolissaan?

Jo vauva voi olla ylipainoinen, ja niin voi myös taapero. Parhaiten koko näkyy kasvukäyriin verrattaessa ja sen määrittelemiseen tarvitaan yleensä ammattilainen. Usein pienen lapsen ylipaino on oire perheen riittämättömistä voimavaroista.

Älypotkupuku mittaa lapsen liikkeitä – auttaa arvioimaan kehityksen poikkeamia

Suomalaistutkijoiden kehittämä älypotkupuku auttaa lapsen neurologisen poikkeamien arvioinnissa. Kun poikkeamat havaitaan aikaisin, lapsi voi saada varhaista tukea kehitykseensä. Tämä voi pienentää esimerkiksi oppimisongelmien riskiä.

Reikiä nolla! Näin ehkäiset kariesbakteerin tarttumisen lapsellesi – 5 tärkeää neuvoa

Reikiä aiheuttava kariesbakteeri tarttuu lapselle useimmiten vanhemmilta. Mitä aikaisemmin lapsi saa tartunnan, sitä todennäköisempää maitohampaiden runsas reikiintyminen on. Lapsen hampaiden suojaaminen kariekselta lähteekin vanhemman oman suun terveydestä.

Näin tunnistat lapsen eläinallergian

Nenäoireet kuten tukkoisuus ja aivastelu liittyvät usein lapsen eläinallergiaan, mutta ihottumaakin voi ilmetä. Jos epäilet eläinallergiaa lapsellasi, poiketkaa lääkärin vastaantotolla.

Lapsen eläinallergia: miten se kehittyy, ja pitääkö lemmikistä luopua?

Riski lapsen eläinallergian kehittymiseen riippuu allergeenien määrästä. Eläinallergian kehittymiseen ei nykytiedon valossa voi juurikaan itse vaikuttaa. Jos lapsella puhkeaa eläinallergia, lemmikistä ei silti välttämättä tarvitse luopua.

Näin suojaat vauvaa stressiltä – ihmetemppuja et tarvitse

Pitkäkestoinen stressi vauvalla voi johtaa vaikeuksiin itsesäätelyjärjestelmän kehittymisessä. Parhaiten suojaat vauvaasi stressiltä hyvällä vuorovaikutuksella, kosketuksella ja ympäristön riittävällä ennustettavuudella.

Lapsiperheen lääkekaappi kuntoon – nämä tuotteet helpottavat kipua, kuumetta ja kolhuja

Millainen on hyvin varusteltu lapsiperheen lääkekaappi? Mitä kaikkea sieltä tulisi löytyä? Yliopiston apteekin farmaseutti Hertta Hurme vastaa.

Pelastusliivit lapselle ja vauvalle: näin hankit oikeanlaiset

Kun perhe viettää aikaa veden äärellä, pelastusliivit ovat korvaamattoman arvokas turvallisuusväline vauvalle ja pienelle lapselle. Mihin seikkoihin tulee kiinnittää huomiota liivejä valittaessa?

Kiusallinen kihomato tarttuu käsien kautta

Kihomadot ovat kiusallinen, mutta vaaraton vaiva. Ne tarttuvat suoran käsikosketuksen sekä tavaroiden ja pintojen kautta. Jos lapsella on kihomatoja, koko perhe on syytä hoitaa.

Päätäi on kiusallinen riesa – näin hankkiudut eroon täistä

Täiden poistoa täikammalla.
Päätäi tarttuu suorassa kanssakäymisessä. Se leviäää usein päiväkodeissa ja alakouluissa. Täiden puremat voivat aiheuttaa voimakastakin päänahan kutinaa. Hiusten kampaaminen täikammalla on tehokas keino täistä eroon pääsemiseen.

Enterorokko aiheuttaa näppylöitä ja rakkuloita – rajumpi virusversio myös yskää ja jopa hengitysvaikeuksia

Enterorokko aiheuttaa tyypillisesti näppylöitä käsiin ja jalkoihin ja rakkuloita nieluun. Raju virusversio voi lisäksi aiheuttaa yskää ja hengitysvaikeuksia. Siihen ei muodostu immuniteettia, joten rokon voi sairastaa aina uudelleen.

Silmätulehdus lapsella on yleinen riesa – näin hoidat pienokaisen silmät kuntoon

Lapsen silmätulehduksen hoitokeinot riippuvat siitä, mikä tulehduksen on aiheuttanut. Katso myös, miten onnistut silmätippojen laitossa, jos lapsi ei osaa tai suostu pitämään silmiään auki.

Ahtaat kyynelkanavat saavat vauvan silmät vetistämään

Kun vauvan silmät vetistävät ja rähmivät, vanhempi saattaa epäillä silmätulehdusta. Usein kysymys on kuitenkin ahtaiden kyynelkanavien aiheuttamista oireista. Ne helpottavat yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa.

Vauvan ummetus voi alkaa kiinteän ravinnon myötä

Kiinteiden ruokien aloitusikä on tyypillinen vaihe vauvan ummetusoireiden alkamiselle. Toisaalta pitkä ulostusväli ei läheskään aina tarkoita ummetusta, ja vauvalla voi olla ulostamisvaikeuksia ilman ummetustakin.

Istukan ennenaikainen irtoaminen lisää lapsen kuolemanvaaraa yli 1-vuotiaaksi

Istukan ennenaikaisen irtoamisen aiheuttamat riskit eivät pääty vauvaikään, vaan seuraavat lasta vielä yli 1-vuotiaana. Näiden lasten kuolleisuus on moninkertainen muihin verrattuna. Liian varhain irronnut istukka lisää muun muassa kätkytkuoleman riskiä.

Valkoiset peitteet vauvan suussa – kyseessä voi olla sammas

Suun hiivasienitulehdus eli sammas on pikkuvauvojen vaaraton mutta ikävä vaiva. Se voi aiheuttaa vauvalle kipua ja syömisongelmia. Onneksi sammas on helppo hoitaa, ja yleensä siitä pääsee eroon kotikonstein.

Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Rokotukset opettavat lapsen keho puolustautumaan viruksia ja bakteereja vastaan. Suomessa on kansallinen rokotusohjelma, jossa neuvolajärjestelmä tarjoaa 0–6-vuotiaille lapsille mahdollisuuden saada rokotteet kaikkiaan kahtatoista tarttuvaa tautia vastaan. Lisäksi alakouluiässä tarjolla on rokotusohjelman mukaisesti HPV-rokote.

Korvatulehdus on pikkulasten yleinen vaiva

Korvatulehdus syntyy useimmiten tavallisen virusinfektion jälkitautina ja vaatii bakteerin kehittyäkseen. Se aiheuttaa usein kipuoiretta, yölevottomuutta ja itkuisuutta, mutta voi olla myös piilevä. Toistuvista tulehduksista voi seurata kuulon alenema, joten tulehdusten hoito on tärkeää.

Rautahampaan puhkeaminen on aikaa vievä prosessi

Rautahampaan ilmaantuminen irronneen maitohampaan tilalle voi kestää kuukausia. Puhkeamisvaiheessa rautahampaat ovat alttiita reikiintymään, joten hammashygieniaan on kiinnitettävä erityishuomiota.

Napatyrä vauvalla

Napatyrä on yleisin lapsilta löytyvä tyrä: noin 1-4 prosentilla täysiaikaisina syntyneistä lapsista on se. Useimmiten napatyrä on täysin kosmeettinen haitta, joka häviää ennen esikouluikää.

Vauvoille ja lapsille määrätään antibiootteja puolet vähemmän kuin ennen

Antibiootteja käyttävät Suomessa eniten vauvat ja leikki-ikäiset lapset. Niiden käyttöä on kymmenessä vuodessa onnistuttu kitkemään, sillä tarvetta kuurille pohditaan nykyisin entistä tarkemmin.

Yksivaltimoinen napanuora – yleinen, mutta harvoin vakava rakennepoikkeama

Yksi yleisimmistä rakenneultrassa havaituista poikkeamista on kaksisuoninen napanuora, eli yksivaltimoinen napanuora. Siinä missä tavanomaisesti napanuorassa kaksi valtimoa vie lapsesta vähemmän hapetettua verta istukkaan ja yksi napalaskimo tuo hapekasta verta istukasta sikiöön, kaksisuonisessa napanuorassa on vain yksi valtimo ja yksi laskimo. Mikäli muita rakennepoikkeamia ei ole, tila ei kuitenkaan aiheuta sikiölle mitään seurauksia.

Yleisimmät myrkylliset kasvit pihalla, luonnossa ja sisätiloissa – lapsiperheen pikaopas

Myrkylliset huonekasvit, puutarhan koristekasvit ja villit luonnonkasvit voivat aiheuttaa nieltyinä tai iholle joutuessaan oireita niin lapsille kuin aikuisille. Tunnista vaarallisimmat kasvit ja opettele hoitamaan mahdollinen myrkytystapaus ajoissa ja oikein.

Refluksi kuuluu vauvan kehitykseen – taustalla sairaus vain harvoin

Vauvan pulauttelu eli refluksi on normaali fysiologinen ilmiö. Pulauttelu itsessään ei ole vaarallista. Jos pulautteluun liittyy muita oireita, kuten nielemisvaikeutta, kyseessä saattaa olla refluksisairaus. Miten refluksia hoidetaan ja mitkä ovat sen oireet?

Kohtutulehdus on riski äidille ja lapselle

Kohtutulehdus voi johtaa hedelmällisyyden laskuun ja pahimmillaan jopa verenmyrkytykseen. Raskauden aikana se voi aiheuttaa lapsen ennenaikaisen syntymän tai keskenmenon. Tulehdus on yleensä oireeton. Sen riski on suurimmillaan sektion jälkeen.

Keskosuuden ongelmat seuraavat harvoin aikuisikään

Pienellä osalla keskosia on ennenaikaisen syntymän aiheuttamia ongelmia aikuisuudessa. Toisaalta heillä ilmenee keskimäärin muita vähemmän päihteiden käyttöä ja häiriökäyttäytymistä.

Raskausviikkojen määrä vaikuttaa keskosen terveyteen

Keskosen haasteet syntymänsä jälkeen riippuvat pitkälti siitä, kuinka paljon ennen laskettua aikaa vauva syntyy. Lue, millaisia haasteita milläkin raskausviikolla syntyneet lapset kohtaavat.

Tuhkarokkoepidemia voi yllättää myös Suomessa – onko sinun lapsesi rokotettu?

tuhkarokko suomessa
Pohjanmaalla Luodon kunnassa on 29.11.2018 todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella, ja altistuneita on satoja. Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Tämän lisäksi lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä sekä hengellisessä yleisötapahtumassa.

Vesirokkorokotuksen ottaminen lapselle kannattaa!

Kahden rokotekerran vesirokkorokotus antaa hyvän suojan ikävää rokkoa vastaan. Rokotus tuo myös helpotusta vanhempien arkeen, sillä sairastavien lasten hoitaminen kotona on koettelemus myös vanhemmille.
Vesirokkorokotus on otettu vuonna 2017 osaksi kansallista rokotusohjelmaa. llmaisen vesirokkorokotuksen saavat 1,5–11 -vuotiaat lapset, jotka eivät vielä ole sairastaneet vesirokkoa. Kahden rokotteen ohjelma antaa hyvän suojan vesirokolle. Rokotetut lapset saavat samalla suojaa myös aikuisiän vyöruusulle.

10 väitettä lapsen hampaista ja hampaiden hoidosta – tarkista faktat ja myytit

Lapsella on kuumetta ja ripulia ­– hampaita siis tulossa. Lapsi, jonka hampaat puhkeavat myöhään, saa vahvemman purukaluston. Jos äidillä ja isällä on ollut hammasraudat, tulee jälkikasvu kokemaan saman kohtalon. Lasten hampaisiin liittyviä uskomuksia on lukuisia, mutta ovatko ne totta vai tarua? Suuhygienistit vastaavat.

Talvi on täällä ja keli pakkasella – näin suojaat lasta kylmettymiseltä

Näin suojaat lapsen syksyn ja talven viimoilta ja varmistat, että ulkoilu on hauskaa myös kylmällä säällä.

Itkeekö vauva paljon? Syynä voi olla huonosti kehittynyt suolistomikrobikanta

vauva itkee koko ajan
Yksipuolinen suolistomikrobikanta lisää yleissairauksien ja lihavuuden riskiä. Alustavien tutkimusten mukaan huono kanta saattaa vauvalla johtaa koliikkiin. Lue vinkkejä siitä, miten vauvan ja lapsen mikrobikanta kehittyy monipuoliseksi ja terveyttä ylläpitäväksi bakteeriyhteisöksi.

Vauvan varpaan ympärille kiertynyt hius leikkasi kiinni ihoon – voi myös estää verenkiertoa

Vauvan pitkään jatkunut itku sai perheenisän Scott Walkerin säikähtämään: hiuskiertymä oli leikannut kiinni tyttären varpaan ihoon. Hankalimmissa tapauksissa varpaiden ympärille kiertyneet hiukset on poistettava leikkauksessa.

Virtsatietulehdus lapsella oireilee kipuna pissatessa – vaatii pikaista hoitoa

Pissaamiskivut voivat kieliä pikaista hoitoa vaativasta tulehduksesta.

Liha, lämpö, rattaat ja puhtaus – neljä ”itsestäänselvyyttä”, jotka ovat kaikki vääriä

Lastenkasvatukseen liittyy käytäntöjä, joita pidetään niin itsestään selvinä, ettei niitä pysähdytä miettimään, vaikka lapsen terveyden kannalta toisenlainen tapa saattaisi oikeasti olla parempi. Suomessa ollaan vähän turhankin huolissaan esimerkiksi siitä, ettei lapselle vaan tule kylmä.

Onko käsien pesu tarpeellista vai turhaa?

Käsienpesua kyttäävien vanhempien olisi syytä pysähtyä miettimään lastensa mikrobistoa: uusimman tiedon valossa varsinkin pienten lasten olisi hyvä altistua mahdollisimman varhain runsaalle mikrobistolle allergioiden välttämiseksi. Onko siis käsien pesu turhaa?

Antibiootit saattavat sekoittaa vauvasi suolistomikrobit

Suomalaistutkimuksen mukaan varsinkin alle 6-kuukautisena saadut antibiootit lisäävät merkittävästi lapsen myöhempää lihomisriskiä. Tutkimusryhmän johtaja, lasten infektiolääkäri Harri Saxén korostaakin, että turhia kuureja pitäisi välttää.

Milloin lapselle saa antaa karkkia?

Kysymys, jota jokainen vanhempi tulee jossain vaiheessa pohtimaan: Milloin on sopiva aika antaa lapsen maistella karkkeja? Entä milloin ja kuinka paljon muita herkkuja pitäisi sallia? Vau.fi:n foorumin äidit kertovat, kuinka heillä suhtaudutaan herkkumaailmaan tutustumiseen!

Suukko lapsen suulle – hampaiden reikiinnyttäjä vai hyvien bakteerien välittäjä?

Mutans streptokokki on hampaita reikiinnyttävä bakteeri, joka tarttuu syljen välityksellä. Hammaslääkärit ohjeistavat vanhempia välttämään sylkikontaktia lapsen kanssa, jotta tartuntavaara pienenisi. Toisaalta, vanhempien syljen mikrobeille altistuminen saattaa pienentää lapsen allergiariskiä. Ja miten vanhemman suun kunto vaikuttaa asiaan?

Melonikakun leiponut Hanna: ”Meillä ei tuputeta lapsille sokeria”

Lapsen sokerittomaan ruokavalioon kuuluva melonikakku herätti keskustelua Vauva-foorumilla. Toiset ovat sitä mieltä, että lapsella pitää olla perinteinen sokerikermakakkua synttäripäivänään. Mitä mieltä sinä olet? Äänestysmahdollisuus löytyy jutun lopusta.

Pese pudonnut tutti omassa suussasi – likainen tutti on vauvan etu

Lapset laittavat kaikennäköistä suuhunsa. Hiekkalaatikolla pistetään hiekkaa poskeen, niin että hampaat narskuvat. Isommat lapset juovat kuravettä päälle. Maahan pudonnut tutti kuitenkin usein pestään ennen kuin se annetaan takaisin vauvalle. Asiantuntijat pohtivat, miten tutti kannattaa puhdistaa.

Kannattaako lapselle ottaa influenssarokotus? Entä raskaana olevalle?

Influenssarokotus tarjotaan vuonna 2020 6kk–6v ikäisille lapsille. Myös raskaana olevia naisia kehotetaan ottamaan rokotus.

Rokotuksien hyödyt ja haitat puntarissa

Suurin osa suomalaislapsista saa rokotusohjelman mukaiset pistokset. Toiset jättävät kuitenkin rokotukset ottamatta rokotuksien aiheuttamien haittavaikutuksien ja harvinaisien rokotevammojen pelossa. Tutustu juttuun, ja päätä itse, kannattaako lapsesi rokotuttaa.

Tulkintavinkkejä lasten uudenvuoden ennustuksiin – mukana myös turvalliset vaihtoehdot tinalle

Sulata uudenvuoden ennustukseen esimerkiksi sokeria, mehiläisvahaa tai steariinia – tai tee ennustus esimerkiksi pikkutavaroilla arpomalla. Lue ohjeet jutusta.

Imetysdieetti voi pelastaa perheen arjen

Imetetty vauva saattaa saada oireita äidin ruokavalion mukana rintamaitoon kulkeutuneista aineista. Vähäiset oireet eivät anna aihetta välttämisruokavalioon. Asiantuntija kertoo, milloin imetysdieetti on paikallaan.

Kymmenen väitettä hampaista

Lapsella on kuumetta ja ripulia ­– hampaita siis tulossa. Lapsi, jolle tulee hampaat myöhään, saa vahvemman purukaluston. Jos äidillä ja isällä on ollut hammasraudat, tulee jälkikasvu kokemaan saman kohtalon. Lasten hampaisiin liittyviä uskomuksia on lukuisia, mutta ovatko ne totta vai tarua? Suuhygienistit vastaavat.

”Siellä täytyy olla hammas”

”Ihanaa, niin helmee ja upeeta. Melkein jo ryntäsin eilen raportoimaan Facebookiinkin asiasta”, Samatha hehkuttaa Junnun ensimmäistä hammasta ja päätyy juhlistamaan lapsen ensimmäistä leegoa pulkkamäellä. Lue koko blogimerkintä.

Miksi lapsi uhkaa itsemurhalla?

Pienetkin lapset saattavat puhua omasta kuolemasta. Silloin vanhemman tehtävä on erityisen tärkeä. Lue lastenpsykiatri Hannu Westerisen neuvot.

Ovatko perheesi D-vitamiinitasot kohdillaan?

Talvella ihon tuottama D-vitamiinitaso tippuu lähes nollaan. Vau.fi mittasi yhteistyössä Terveystalon kanssa raskaana olevan äidin ja 5-vuotiaan lapsen vitaamiinitasot. Lue jutusta, mitä kokeissa selvisi ja mikä on riittävä taso odottajalle ja leikki-ikäiselle.

Hammaslääkäripelko ei laannu vähättelyllä – ennakointi on parasta lääkettä

Pelkopeikolle ei pidä nöyristellä! Jos hammaslääkäripelolle antaa periksi, suun tai hampaiden huononevalla kunnolla voi olla vakavia seurauksia. Lue, mitä alan asiantuntija Satu Lahti suosittelee, kun lapsi pelkää hammashoitoa.

Suolaa, klooria ja järvivettä – näin vauvan iho kestää uintireissut

Suolavesi, järvivesi, kloorivesi. Ihotautilääkäri Sanna Poikonen kertoo, miten vauvan iho reagoi erilaisiin uintiympäristöihin.

Vauvan kallo voi luutua ennen aikojaan

Lapsella on noin kolmanteen ikävuoteen asti päässään aukileita eli pehmeitä alueita, joissa kallon luut eivät ole vielä yhtyneet. Ne mahdollistavat lapsen aivojen kasvun. Joskus voi käydä niin, että jokin kallon saumoista luutuu liian aikaisin,eikä aivoille jää kasvutilaa. Tätä kutsutaan kraniosynostoosiksi, ja se on huuli- ja suulakihalkioiden jälkeen yleisin pään epämuodostumista.

Ruoka-allergiat ja -yliherkkyys

Parille kolmelle prosentille lapsista kehittyy ruoka-allergia. Vain harvat heistä syntyvät allergiasta kärsivään sukuun, eikä heillä siten ole erityistä allergiataipumusta. Perinnöllisesti allergiaan taipuvainen lapsi voi olla viisasta tutustuttaa allergiaa aiheuttaviin ruoka-aineisiin, kun hän saa vielä äidinmaitoa.

Allergia voi yllättää

Allergia on kehon muuttunut tapa reagoida kohteisiin, jotka ovat pohjimmiltaan vaarattomia. Niitä ovat esimerkiksi punkki, home, eläimen turkki, erilaiset ruokatavarat ja lääkkeet, tietyt metallit sekä heinien ja puiden siitepöly.

Jos lapsi on tajuton tai sekavassa tilassa

Jos lapsi on joutunut onnettomuuteen ja menettänyt tajuntansa, sinun on ensimmäiseksi tarkistettava hänen tajuntansa ja hengityksensä. Puhu hänelle koko ajan. On tärkeää yrittää pitää yllä huomiokykyä ja samalla lohduttaa lasta. Lapsi voi läpikäydä useita tiedottomuuden tasoja ja herätä tajuttomuudesta. Lapsi voi olla pahoinvoiva, sekava ja uninen.

D-vitamiinin puute lisää lasten hengitystietulehduksia

D-vitamiinin vähyys saattaa osaltaan lisätä lasten hengitystietulehduksia ja hengityksen vinkunaa, hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa. Suomessa lasten, nuorten ja raskaana olevien D-vitamiinin saantisuosituksia on vastikään päivitetty.

Puhelin vaaraksi vauvalle?

Äidin runsas matkapuhelimen käyttö yhdistettynä lapsen varhaiselle puhelimen käytölle nostaa lapsen käytöshäiriöiden riskiä, esittää tanskalaisen tutkimus.

Lapsen kasvukivut eivät johdu kasvamisesta

Kasvukivuiksi nimetty jalkasärky iskee lapseen yleensä nukkuessa tai yöunille mentäessä. Tyypillisesti kipu vaivaa 3-12 vuotiaita lapsia. Nimestään huolimatta kasvukipu ei liity lapsen kasvamiseen.

Probiootit hillitsevät lapsen ylipainoa

Lapsen varhaisvaiheen suoliston mikrobiston muokkaus probiootilla näyttää hillitsevän lapsen ylipainon kehittymistä ensimmäisten elinvuosien aikana, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Koirasta apua lapsen allergiaan – kissasta ei

Allergiselle lapselle kehittyy harvemmin ihottumaa, jos kodissa on koira lapsen ollessa alle vuoden ikäinen, tuoreessa tutkimuksessa havaittiin.

Lyhyet yöunet lihottavat pikkulasta

Vähän nukkuvat alle viisivuotiaat saattavat olla muita herkempiä lihomaan, yhdysvaltalaistutkimuksesta ilmenee. Tätä vanhempien lasten painoon unella on pienempi vaikutus.

Tunnista sinilevän aiheuttamat oireet lapsilla

Sinilevä aiheuttaa harvoin vakavia sairastumisia, mutta myrkytysoireet on tärkeää tunnistaa. Sinilevää löytyy sekä järvistä että merestä, niin kirkkaista kuin sameistakin vesistä. Kaikki sinilevälajit eivät ole myrkyllisiä, mutta maallikon on mahdotonta erottaa myrkyllistä levälajiketta myrkyttömästä.

Lapsen ihon palaminen auringossa ja lämpöuupumus – miten toimia?

Lapsen auringonpolttaama iho
Jos vahinko on jo tapahtunut ja lapen iho pääsi palamaan auringossa, on toimittava ripeästi ja estettävä tilanteen pahentuminen. Auringonpolttaman lisäksi kuumassa oleilu saattaa aiheuttaa lämpöuupumuksen – tai lämpöhalvauksen.

Kamala karies kuriin

Kun lapsen ensimmäinen hammas puhkeaa, alkaa elinikäinen sota hammaspeikkoja vastaan. Varusteina lapsella on fluori, ksylitol ja hammasharja. Peikot ovat ovelia veijareita, joten vanhempien apua kaivataan aina kymmenenvuotiaaksi asti.

Supervitamiini D

Uusien tutkimusten valossa korkea D-vitamiinipitoisuus veressä auttaa ennaltaehkäisevästi moneen vaivaan. Kansalliset suositukset pysyvät kuitenkin matalalla. Mistä kiikastaa, suomalaisten D-vitamiininsaantia tutkinut elintarviketieteiden tohtori Heli Viljakainen?

Sikainfluenssa riskiryhmillä

Lapselta mitataan kuumetta
Alle kolmevuotiaat lapset ja raskaana olevat naiset kuuluvat uuden H1N1-viruksen aiheuttaman influenssan riskiryhmään. Mitä näistä riskeistä tiedetään tällä hetkellä?

Hammasitkut

Vaikka uusilla hampailla on kiva pureskella, ei puhkeaminen ole mitään juhlaa. Uudet hampaat saattavat nostaa vauvalle jopa pientä lämpöä.

Ekstrakromosomeja

Noin yhdellä pojalla 700–1000 vastasyntyneestä lapsesta on kaksi Y-kromosomia. XYY-kromosomilla varustettuja miehiä on pidetty aggressiivisina. Käsitys joutaa kuitenkin jo roskakoriin.

Lihavuus saattaa saada alkunsa jo kohdussa

Monet ylipainoiset aikuiset ovat saattaneet ohjelmoitua lihaviksi jo raskausaikana. Tähän ainakin viittaa tuore australialaistutkimus, jossa äidin raskauden aikaisen painonnousun todettiin vaikuttavan jälkeläisen painonkehitykseen.

Näin löydät täit lapsen päästä

Päätäi on läpikuultava, noin 2-3 mm pituinen hyönteinen, joka elää ihmisen hiuksissa. Naarastäi munii 3-4 pientä munaa päivässä ja kiinnittää ne tiukasti hiusten tyveen.  

Onko muovi haitallista lapsille?

Muoviastioista elintarvikkeisiin liukenevien kemiallisten aineiden haitallisuudesta ihmiselle keskustellaan vilkkaasti. Miten on, uskaltaako vauvalle enää antaa juomaa muovipullosta?

Vauvan kielletyt ruoka-aineet: Mitä vauva ei saa syödä ja miksi?

Mitä haittaa on hunajasta? Miksi lehmänmaito ei sovi pikkuvauvalle? Alle vuoden ikäisten vauvojen ravintosuosituksissa on tiettyjä ruoka-aineita koskevia rajoituksia. Katso listasta, mitä vauvalle ei kannata tarjota.

Ensimmäinen vuosi neuvolassa

Mittaamista, punnitsemista ja keskustelua. Tällaista on neuvolassa lapsen syntymän jälkeen.

Adoptoiduilla hieman enemmän mielenterveyden ongelmia

Adoptiolapsilla näyttäisi olevan hieman muita lapsia enemmän tarkkaavaisuus- ja käytöshäiriöitä. Erot biologisessa perheessään kasvaneisiin eivät ole suuria, ja valtaosa adoptiolapsista onkin mieleltään terveitä.

Suojaa lapsen iho auringolta

Ihon palaminen lapsuusaikana lisää todistetusti riskiä sairastua ihosyöpään aikuisiällä. Helpoin tapa suojautua on välttää aurinkoa, mutta myös vaatteilla peittäminen ja rasvaaminen auttavat.

Vauvan vaarattomat vaivat

Mietitkö miltä syntymämerkki näyttää tai kuinka vaippaihottuma taltutetaan? Tai mitä tehdä haisevalle napatyngälle? Vastasyntyneen vaivoista monet on harmittomia ja häviävät itsekseen.