Pissaamiskivut voivat kieliä pikaista hoitoa vaativasta tulehduksesta.

Viimeksi päivitetty 5.2.2016

Virtsaamiskipujen syynä on yleensä virtsatietulehdus. Virtsatietulehdus on bakteeri-infektio, joka johtuu useimmiten suolistobakteerien joutumisesta virtsateihin. Joskus virtsatietulehdus voi levitä munuaisiin asti. Tulehdus on yleinen etenkin alle vuoden ikäisillä lapsilla, mutta myös isommat lapset voivat saada infektion.Tulehdukseen liittyviä oireita ovat esimerkiksi kirvely, kuume ja tiheä virtsaamistarve. Muita merkkejä virtsatietulehduksesta voivat olla virtsan voimakas haju ja isommalla lapsella kuivaksi oppimisen jälkeen uudelleen alkava virtsan karkaaminen.

Pienillä lapsilla virtsatietulehduksen huomaaminen ei ole aina helppoa. Lapsen ainoana näkyvänä oireena voi olla kuumetta, ripulia tai ärtyisyyttä. Jos tulehdus pääsee munuaisiin, lapsen kunto voi mennä hyvin huonoksi.

Vaivan hoito

Tärkein hoito lasten virtsatietulehduksen hoidossa on antibioottikuuri. Isompien lasten virtsatietulehdus hoidetaan useimmiten kotona, mutta pienet potilaat voivat tarvita sairaalahoitoa.

Sairaalle lapselle on hyvä antaa runsaasti juotavaa. Se lievittää oloa ja auttaa huuhtomaan ulos tulehduksen aiheuttaneita bakteereja.

Kuumetta ja kipuja voi alentaa lapsille sopivalla särkylääkkeellä. Paracetamol ja ibuprofeeni soveltuvat tarkoitukseen, mutta aspiriinin antamista lapsille on syytä välttää.

Ennaltaehkäisy

Vaipanvaihto pian ulostamisen jälkeen on tärkeää, sillä ulosteen hautuminen vaipassa altistaa tulehduksille. Vaipanvaihdon yhteydessä peppu on huuhdeltava huolellisesti, mutta hellavaraisesti. Liian tehokas puhdistaminen voi vahingoittaa ihon luonnollista suojaa ja altistaa tulehduksille. Paras pesusuunta on edestä taaksepäin.

Koska ummetus todennäköisesti lisää virtsatieinfektion riskiä, ummetuksen hoitaminen on suositeltavaa.

Kun lapsi alkaa itse pyyhkiä pyllynsä wc-käynnin jälkeen, häntä kannattaa opastaa pyyhkimään aina edestä taaksepäin. Tapa saattaa ehkäistä suolistobakteerien pääsyä virtsateihin.

Toistuvien virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyssä voi olla apua säännöllisestä karpalomehun nauttimisesta. Lasillinen päivittäin saattaa auttaa pitämään tulehduksen loitolla. Joskus voidaan myös tarvita estolääkitystä.

Milloin pitää ottaa yhteys lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua aina, jos epäilee virtsatietulehdusta. Virtsaamiskivut, korkea kuume, vatsa- tai selkäkivut, sekavuus ja ruokahaluttomuus ovat oireita, joiden perusteella kannattaa viipymättä ottaa yhteys lääkäriin.

Lääkärissä lapselta otetaan virtsanäyte, josta tutkitaan esimerkiksi bakteerien määrää. Virtsanäyte otetaan isommilla lapsilla näyteastiaan esimerkiksi pottakäynnillä. Sylilapsia varten on olemassa myös erityisiä virtsanäytepusseja. Pieniltä vauvoilta saa luotettavimman virtsanäytteen ottamalla sen suoraan rakosta neulan avulla.

Joissain tapauksissa virtsanäytteen voi ottaa myös kotona steriiliin purkkiin, mutta asiasta kannattaa keskustella ensin lääkärin kanssa.

Lähteet: Terveyskirjasto, Käypä hoito, American Urological association

Mitä mieltä olet artikkelista?