Puutiaisen eli punkin levittämä vaikeitakin ongelmia pahimmillaan aiheuttava borrelioosi on yleistynyt Suomessa nopeasti. Koko kesäisen päivän ulkona viihtyvä lapsi kannattaa tarkastaa punkkien varalta joka ilta. Katso ohjeet punkkisyyniin.

Viimeksi päivitetty 17.6.2024

Ennen punkin levittämä borrelioosi oli erittäin harvinainen: 1990-luvulla tapauksia kirjattiin vuosittain vain 300–500.2020-luvulla Suomessa borrelioosiin sairastuu THL:n tilastojen mukaan yli 2000 ihmistä vuodessa.

Tartuntojen lisääntyminen johtuu paitsi punkkikantojen kasvusta, myös ihmisten tietämyksen lisääntymisestä, kun oireet osataan entistä paremmin yhdistää borrelioosiin.

Punkki.net-tietosivustolla kerrotaan, ettei punkkien yleistymisen syitä tiedetä varmasti. Taustalla vaikuttanevat kuitenkin ilmastonmuutos, metsäalueiden määrä ja peura- ja hirvikantojen koko.

Näin teet punkkitarkastuksen

  • Käy lapsen iho läpi huolellisesti joka ilta.
  • Kiinnitä erityishuomio kyynär- ja polvitaipeisiin sekä nivusiin.
  • Muista tutkia myös hiukset, päänahka ja korvantaustat.
  • Muista tarkistaa myös lemmikit, sillä punkit kulkeutuvat helposti sisätiloihin niiden mukana.
  • Punkkitarkastusta helpottavat vaaleat, sileät vaatteet, sillä niistä tumma punkki on helpompi havaita ja ravistella pois.

Punkki tykkää kosteasta

Punkit elävät ja liikkuvat eniten aluskasvillisuuden joukossa, heinikoissa ja pensaikoissa.

Punkit eivät kestä kovaa kuumuutta eivätkä kuivuutta pitkään, vaan ne viihtyvät sopivan kosteissa paikoissa. Lehtometsä tai rantalepikko on kosteusolosuhteiltaan juuri sopiva paikka punkille.

Punkit ovat melko hidasliikkeisiä, eivätkä ne luonnon kasvillisuudessa kiipeä juurikaan metriä korkeammalle.

Varhaisvaiheen borrelioosi hoituu usein antibiooteilla

Borreliabakteeria on Terveyskirjaston mukaan noin 20 prosentilla punkeista. Borrelioosi on siitä ikävä vitsaus, että sitä vastaan ei ole rokotetta.

Varhaisvaiheessa borrelioosia voidaan hoitaa hyvin tuloksin antibiooteilla, mutta pitkittyneen sairauden hoito on vaativampaa.

Heti punkin pureman jälkeen tauti on mahdollista saada talttumaan tarpeeksi pitkällä, vähintään kuukauden pituisella antibioottikuurilla.

Oireiden lista pitkä ja inhottava

Hoitamattoman borrelioosin oirelista on pitkä ja inhottava: Tauti voi aiheuttaa muun muassa kehossa paikasta toiseen siirtyvää kipua, lämmönnousua, päänsärkyä, erilaisia tulehduksia, sumentunutta näköä, päänsärkyä, lihasten nykimistä ja kuulon heikkenemistä.

Melko helposti tunnistettava borreliatartuntaa enteilevä ihomuutos (rengasmaisesti laajeneva punoitus) ei ilmesty heti vaan vasta noin viikon kuluttua puremasta.

Punkkeja esiintyy Oulu–Joensuu-linjan eteläpuolella, ja se on erittäin yleinen Etelä- ja Keski-Suomen alueella.

Punkit levittävät myös puutiaisaivokuumetta. Tautiin ei ole hoitoa, mutta sen ehkäisemiseksi on saatavissa tehokas rokote.

Mitä mieltä olet artikkelista?