Koti Raskaus

Raskaus


 


Raskaus mullistaa naisen kehon – ja elämän 

Raskaus on ihmeellinen, unohtumaton –  ja vaativakin – elämänvaihde naisen elämässä. Odotusaika kestää noin 40 viikkoa, ja sen aikana naisen muoto ja mielessäkin myllertävät monenlaiset tunteet.

Raskausosiosta löydät tietoa, työkaluja ja satoja artikkeleita, jotka auttavat sinua raskauden vaiheiden seuraamisessa ja uuteen elämänvaiheeseen sopeutumisessa. 

Raskaus oireilee lukuisin tavoin

Siinä missä yksi saa raskauden aikana kaikki mahdolliset oireet pahoinvoinnista pyörrytykseen, toinen saattaa porskuttaa lähes oireetta. Oireiden suuri määrä – tai niiden vähäisyys – eivät välttämättä kerro mitään raskauden tilasta ja etenemisestä. Yksilölliset erot ovat suuria. Lue lisää raskauteen liittyvistä tuntemuksista Raskausoireet osiosta.

Raskauslaskuri antaa arvion vauvan syntymäajasta

Raskauslaskuri-banneri

Raskausviikot tahdittavat odotusta

Raskausviikot-banneri

Raskausajan vaivat

Odotusajan kolotuksista monet ovat vaarattomia, vaikkakin ikäviä. Joitain raskauteen liittyviä vaivoja sen sijaan ei kannata sivuuttaa olankohautuksella. Lue lisää Raskausajan vaivat -osiosta.

Raskaus, ruokavalio ja elämäntavat

Syö tätä, älä syö tuota. Tee näin, mutta älä missään tapauksessa noin. Liiku tarpeeksi, mutta ei liian hurjasti. Lepää. Älä stressaa. Raskaana ollessaan nainen haluaa parhaansa mukaan varmistaa, että kehittyvällä sikiöllä on mahdollisimman hyvät oltavat ja kasvun edellytykset. Raskausajan elämäntavat -osiosta löydät roppakaupalla hyödyllisiä ohjeita hyvinvoivaan odotukseen.

Raskauden seuranta

Raskaus on ajanjakso, jolloin odottava äiti pääsee vierailemaan neuvolassa säännöllisesti. Kuinka monta neuvolakäyntiä raskauteen mahtuu? Milloin ultrataan? Mitä muuta käyntien aikana tapahtuu? Raskauden seuranta -osiosta löydät vastauksia näihin kysymyksiin.

Odottajan etuudet ja oikeudet

Raskaus muuttaa tulevien vanhempien tilannetta myös suhteessa työhön (tai opintoihin). Kun raskaus on totta, kannattaa vanhempien ottaa hyvissä ajoin selvää oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan työnantajaansa nähden.

Odotatko tyttöä vai poikaa?

Vaikka erityisiä tyttö-tai poikahaaveita ei olisikaan, syntymättömän lapsen sukupuoli saattaa kiinnostaa silti. Voiko raskaudesta päätellä, kumpi sieltä on tulossa? Mitä asiasta sanovat vanhan kansan viisaudet – tai vaikkapa leikkimielinen syntymäkalenteri?

Raskaus puhuttaa foorumilla

Asiantuntijatieto on arvokasta, mutta joskus korvaamattomin tuki löytyy toisista samassa elämäntilanteessa olevista. Lasketun ajan ryhmistä löydät odottajat, joiden odotus etenee yhtä matkaa oman odotuksesi kanssa.

Vauvafoorumi banneri

RSS Laskettu aika foorumilla – elokuun 2022 odottajat

 • Neuvolakäynnit 18.1.2023
  Miten viimeisin neuvolakäyntisi meni? Oliko kaikki kunnossa? Jos edessä on ensimmäinen neuvolakäyntisi, voit lukea ensimmäisen käynnin sisällöstä artikkelistamme. Joko ensimmäinen neuvola-aika on varattu?
 • Odottajien lasku 31.8.2022
  Meitä kiinnostaa kuinka monta elokuista meille tuleekaan. Suoritetaan siis laskenta. 🙂 Laskeminen toimii hyvin yksinkertaisella tavalla. Ensimmäinen ketjuun kommentoija aloittaa ykkösestä, toinen kirjoittaa viestiketjuun kaksi jne. Sanamuodolla ei ole merkitystä. 🙂 ps. Emme tee aiheesta artikkelia emmekä muutenkaan tilastoi vastauksia.
 • Elokuu syntymäkuukautena 31.8.2022
  Mitä ajatuksia teillä on elokuusta syntymäkuukautena?
 • Millaisia raskausoireita sinulla on? 31.8.2022
  Millaisia raskausoireita sinulla on vai onko (vielä) ollenkaan? Täältä löytyy artikkelimme alkuraskauden oireista - kuulostaako tutulta? Täältä voi puolestaan lukea, mitä kaikkea keholle tapahtuu raskausaikana.
 • Haluaisitteko tietää vauvan sukupuolen etukäteen? 31.8.2022
  Rakenneultrassa raskauden puolivälin tienoilla moni saa halutessaan tietää, onko tulossa poika vai tyttö. Haluaisitko sinä tietää vauvan sukupuolen etukäteen?
 • POKS! Täydet raskausviikot ♡ 31.8.2022
  Tänne ketjuun poksutaan täydet raskausviikot! 4+0, 5+0, jne. Poks!
 • Elokuisten höpinäketju 31.8.2022
  Löytyykö täältä jo muita elokuisen odottajia? Varovaisesti huhuilen kun vasta plussattu ja aiemmat kokemukset taustalla kertoo ettei jokaisesta plussasta tule vauvaa, toki välillä tulee kaksi
 • Vauvan odotus -opas saatavilla apteekista 31.8.2022
  Ilmainen vuoden 2021-2022 Vauvan odotus -opas on saatavilla Suomen Apteekkariliittoon kuuluvista apteekeista (ei Yliopiston Apteekeista). Oppaassa on paljon tietoa ja myös tilaa omille muistiinpanoille. Oletko jo hakenut omasi? Oppaan toimituksessa ollaan myös kiinnostuneita, onko teidän mielestänne tila omille muistiinpanoille tarpeen. Oletteko tehneet tai aiotteko tehdä kyseiseen kirjaan omia muistiinpanoja? Lisää oppaasta voi lukea täältä.:)
 • Himot ja ällötykset 28.8.2022
  Millaisia mielitekoja raskaus on tuonut tullessaan? Huomaatko himoitsevasi ruokia, joista et normaalisti välitä tai tekeekö mielesi omituisia ruokayhdistelmiä? Entä onko odotus saanut aikaan ällötyksiä, joita et tavallisesti koe? Inhottaako esimerkiksi kahvin tuoksu? Lue myös artikkelimme raskausajan mieliteoista. Täältä löydät myös jutun pica-ilmiöstä, joka tarkoittaa ruuaksi luokittelemattomien aineiden himoitsemista. Ja jos sinua mietityttää, onko jokin... Read […]
 • Äitiysavustus - äitiyspakkaus vai rahana? 28.8.2022
  Oletteko tutustuneet Kelan äitiyspakkaukseen? Mitä mieltä olette? Aiotteko ottaa avustuksen pakkauksena vai rahana?