Alkuraskauden aikainen alkoholinkäyttö nostaa keskenmenoriskiä tuntuvasti. Jo yhdenkin alkoholijuoman nauttiminen varhaisilla viikoilla lisää keskenmenon vaaraa. Niinpä alkoholinkäyttö olisi hyvä lopettaa jo raskautta suunniteltaessa.

Viimeksi päivitetty 29.9.2020

Keskenmenoriski kasvaa jokaisen alkuraskauden viikon myötä, jonka aikana odottava äiti käyttää alkoholia. Jos raskaana oleva juo alkoholia raskauden ensimmäisten 5-10 viikon aikana, keskenmenon vaara kasvaa 8 prosentilla jokaista viikkoa kohti, uusi tutkimus kertoo.


 


Alkoholinkäytön vaikutus keskenmenoriskiin on olemassa alkoholinkäytön vähäisyydestä riippumatta – alle yksikin viikoittainen alkoholijuoma lisää riskiä.  Siihen ei vaikuta myöskään alkoholin tyyppi.

Jopa 37 prosenttia suurempi keskenmenoriski

Valtaosa naisista muuttaa alkoholinkäyttöään positiivisen raskaustestin jälkeen, mutta on melko yleistä, että alkoholinkäyttö jatkuu ennen kuin nainen saa tietää raskaudestaan. Alkoholijuomien nauttiminen saattaa siis jatkua raskauden ensimmäisten viikkojen ajan.

Kaikkia naisia varhaiset alkuraskauden oireet eivät varoita alkaneesta raskaudesta. Jos nainen jatkaa alkoholinkäyttöä kuukautisten poisjäämisen tienoille, hänellä on 37 prosenttia suurempi keskenmenon riski kuin naisilla, jotka eivät ole käyttäneet alkoholia raskaaksi tullessaan.

”Tutkimustulokset ovat hälyttäviä”

Varhaisraskauden aikaisen alkoholinkäytön yhteyttä keskenmenoriskiin tarkasteltiin tuoreessa, American Journal of Obstetrics and Gynecology -sivustolla julkaistussa tutkimuksessa.

”Alkoholista pidättäytyminen hedelmöittymisen ja raskauden aikana on ollut pitkään suositeltua monista syistä, mukaan lukien sikiön alkoholioireyhtymän ehkäiseminen. Vähäistä alkoholinkäyttöä on silti usein pidetty turvallisena. Siksi tutkimustulokset ovat hälyttäviä. Vastuullisina pidetyt alkoholimäärät ovatkin haitallisia, eikä ole olemassa määrää, jota voisi sanoa turvalliseksi keskenmenoriskin kannalta”, sanoo tutkimusjohtaja Katherine Hartmann.

Lopeta alkoholinkäyttö jo raskauden suunnitteluvaiheessa

Tutkimusten mukaan yksi kuudesta todetusta raskaudesta päättyy keskenmenoon. Siitä, millä tavalla alkoholi vaikuttaa varhaisraskauteen, ei ole vielä riittävästi tietoa. On mahdollista, että se lisää keskenmenon riskiä esimerkiksi muokkaamalla hormonitoimintaa tai vaikuttamalla munasolun kiinnittymisen laatuun.

Jotta keskenmenoriski ei nousisi, tutkijat painottavat varhaisten raskaustestien tärkeyttä – niiden avulla nainen voi saada tietää raskaudestaan jo ennen kuukautisten poisjäämistä. Tärkeää on myös lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunnitellessaan ja aina, jos raskaus on mahdollinen.

Lähteet:
Science Daily
American Journal of Obstetrics and Gynecology

Mitä mieltä olet artikkelista?