Ihmiskeho yltää uskomattomiin saavutuksiin uutta elämää luodessaan.

Viimeksi päivitetty 10.1.2016

1. Munasolujen määrä on suurimmillaan sikiöaikana. Tyttösikiöllä voi olla jopa miljoonia munarakkuloita jo raskausviikolla 18–20. Munasolu, josta oma lapsesi on kasvamassa on siis ollut sinussa jo silloin, kun olit oman äitisi kohdussa. Jos vastaavasti kannat tyttölasta, sisälläsi voi jo olla solu, josta joskus alkaa kehittyä sinun lapsenlapsesi.2. Munasolut ovat ihmisen suurimpia soluja. Munasolu voi olla noin 0.1 mm:n kokoinen ja sen voi nähdä jopa paljain silmin.

3. Kohtu on päärynän muotoinen lihas, joka on uskomattoman joustava. Raskauden myötä kohdun paino moninkertaistuu noin 50-70 grammasta lähes 1,2 kiloon. Kohdun tilavuus puolestaan voi muuttua 10 ml:sta jopa 5-10 litraan!

4. Nivelet pehmenevät raskausaikana. Keho valmistautuu monilla tavoilla tulevaan synnytykseen. Raskauden aikana erittyvä relaksiinihormoni saa nivelsiteet löystymään ja pehmenemään. Synnytyksessä löystymisestä on hyötyä, mutta raskauden aikana etenkin selkä ja lantio kipeytyvät helpommin kuin normaalisti.

5. Sikiön pulssi on käsittämättömän nopea. Sikiön pulssia kuunnellessa ei voi olla kuin ihmeissään. Kohdussa kehittyvän pienen ihmisen sydän hakkaa noin 100 – 180 kertaa minuutissa!

6. Istukka on uskomaton elin. Se kehittyy sekä sikiön että kohdun soluista, joista syntyy lapsenpuoleinen osa ja äidinpuoleinen osa. Istukka välittää lapselle happea ja ravinteita ja kuljettaa kuona-aineita pois sikiöstä. Samalla istukka kuitenkin pitää vauvan ja äidin veret toisistaan erillään.

7. Kaksosillakin voi olla eri isät. Joskus käy niin, että ovulaatiossa vapautuu kaksi munasolua. Jos äiti on ovulaation lähipäivinä yhdynnässä kahden eri miehen kanssa on mahdollista, että munasolut hedelmöittyvät eri miesten siittiöistä.

8. Vauva oppii kieltä kohdussa. Kielikylvyt alkavat varhain, sillä vauva kuulee jo toisen raskauskolmanneksen aikana. Sikiö sisäistää äidinkielensä alkeita etenkin äidin puhetta kuunnellen. Viimeisen raskauskolmanneksen aikana vauva erottaa jo eri vokaalit toisistaan!

9. Jo sikiöt kärsivät meluhaitoista. Esimerkiksi äidin päivittäinen yli 80 desibelin melussa työskentely voi aiheuttaa sikiölle kuulovaurion. Etenkin matalat äänet kulkevat hyvin lapsivedessä, joten sikiön korviin kantautuva ääni voi olla lähes yhtä kova, kuin minkä äiti kuulee. Esimerkiksi muusikkojen ja puuseppien kannattaa olla melun suhteen varuillaan.

10. Sikiön soluja siirtyy äitiin raskauden aikana ja ne voivat jäädä äidin kehoon pysyvästi. Sikiösoluja löytyy esimerkiksi äidin aivoista vielä synnytyksen jälkeenkin, jopa vanhuusiässä. Raskaus siis todella jättää äitiin lähtemättömän jäljen!

11. Alkio on ensimmäiset viikot litteä! Vasta viikosta 7 lähtien sikiöstä alkaa muodostua kolmiulotteinen.

12. Sikiö tekee hengitysharjoituksia jo 14-15. raskausviikolla. Kuvittele: vain kymmensenttinen pieni olento hengittelee keuhkoihinsa lapsivettä. Harjoittelu auttaa vauvan keuhkoja kehittymään syntymänjälkeisiin olosuhteisiin sopiviksi.

Lähteet: VäestöliittoMedical Daily, Selkäliitto, Medical Express, Leskio, M. ; Raskaudenaikaiset kohdun muutokset, Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?