Raskaudesta tulee monelle mieleen lähinnä raskauspahoinvointi, väsymys ja omituiset raskausajan mielihalut. Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Lue, mitä kaikkea uskomatonta kehossasi tapahtuu raskauden aikana.

Viimeksi päivitetty 11.9.2013

1. Verimäärä lisääntyy 

Tiesitkö, että raskausaikana verenkiertosi muuttuu? Raskauden loppupuolella äidin sydämen minuutissa pumppaama verimäärä on kasvanut jopa 50 prosenttia suhteessa raskautta edeltävään tilanteeseen. Myös kokonaisverimäärä kasvaa. Äidin kehossa saattaa olla raskauden lopussa jopa 1,5 litraa lisäverta. Veren lisääntyminen johtuu kohdun ja istukan tarpeista. Lopputuloksena on, ettei äidillä ole kovinkaan helposti kylmä raskausaikana. Myös äidin suorituskyky kasvaa verimäärän lisääntyessä.

Lue myös: Monet raskausajan huolista ovat turhia

2. Raskaushehku

Useat naiset hehkuvat raskausaikana. Ja miksipä eivät hehkuisi? Onhan lapsen odottaminen ihanaa aikaa elämässä. Fysiologisesti ilmiön aiheuttaa lisäveri, joka saa kirjaimellisesti naisen kasvot hehkumaan. Myös hormoneilla on osansa asiaan. Raskausaikana talirauhaset tuottavat enemmän rasvaa, josta seuraa myös hehkua.

Lue myös: Raskaushehkua!

3. Kasvatat kokonaisen elimen

Ihmiselle ei ole tyypillistä kasvattaa uusia elimiä. Esimeriksi pilalle juodun maksan tilalle ei kasva uutta. Raskaana olevalla naisella on muista ihmisistä poiketen yli-inhimillinen kyky kasvattaa uusi elin: istukka. Elimen tehtäviin kuuluu ravinnon ja hapen tarjoaminen kasvavalle sikiölle. Raskauden jälkeen istukka poistuu synnytyskanavaa pitkin. Seuraavassa raskaudessa nainen kasvattaa itsensä ja vauvan välille uuden yhteydenpitoelimen.

Lue myös: Istukan tärkeät tehtävät

4. Luut pehmenevät

Synnytyksen kannalta on tärkeää, että vauva mahtuu ulos synnytyskanavasta. Keho ei jätä äitiä pulaan synnytyksessä. Naisen keho erittää raskausaikana enemmän relaksiini-nimistä hormonia. Hormonin yksi tehtävä on pehmentää häpyluuta. Myös luita toisissaan pitävät siteet pehmenevät hormonin vaikutuksesta. Näin keho valmistautuu synnytykseen koko raskausajan.

Lue myös: Terveisiä mahasta!

5. Kasvatat tuuheammat hiukset

Äiti on raskausaikana hormonien marinoima. Kaikki hormonien vaikutukset eivät suoranaisesti vaikuta lapsen hyvinvointiin tai synnytykseen. Raskauden lisäämä estrogeenipitoisuus veressä saa hiukset kasvamaan ennätysmäisesti. Normaalisti nimittäin osa hiuksista on lepotilassa ja vain 85–95 prosenttia hiuksista kasvavat. Raskaana hiukset jättävät huilimiset väliin ja kasvavat kohisten.

Lue myös: ”Poikaraskaus laittaa karvat kasvamaan”

6. Hengität eri tavalla

Viimeisellä kolmanneksella kohtu painaa palleaa. On tyypillistä, että nainen tuntee silloin tarvitsevansa lisää happea. Raskausaikana hengitys muuttuu myös tiheämmäksi. Hormonit kehottavat aivoja poistamaan raskauden lisäämää hiilidioksidikuormitusta kehosta.

Lue myös: Seksipommi vai muumimamma?

7. Seksi paranee

Lisääntyneellä verenkierrolla on useita vaikutuksia. Yksi niistä liittyy seksiin. Verta pukkaa tietysti enemmän myös sukupuolielimiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että raskaana oleva nainen saattaa tuntea olonsa himokkaaksi. Myös hormoneilla on vaikutusta mahdolliseen lisääntyneeseen himokkuuteen.

Lähteet: Huffington Post, Nettineuvo

Mitä mieltä olet artikkelista?