Kahdeksan merkkiä, joiden ilmaantumisesta saatat arvella olevasi raskaana jo ennen raskaustestin tekemistä.

Viimeksi päivitetty 27.9.2018

Ilmeisin vihje orastavasta raskaudesta on tietenkin kuukautisten poisjääminen, mutta on olemassa lukuisia signaaleja, joilla keho saattaa reagoida kohdussa tapahtuviin muutoksiin. Lue kattava listamme ja vertaa oireita omiisi – vaikuttaako tutulta?

 

1. Rintojen arkuus ja mahdolliset muutokset

Rintoja saattaa aristaa ja ne voivat vaikuttaa tavallista isommilta, sillä hormonimuutokset alkuraskaudessa saattavat turvottaa rintojen kudoksia. Joillakin odottajilla nännit tummuvat heti alkuraskaudessa, toisilla nännit puolestaan tuntuvat jopa kivuliaan herkiltä. Saatat joutua hankkimaan uusia liivejä jo alkuraskaudesta tai ainakin luopumaan kaarituetuista liiveistä.

2. Alavatsan vihlonta tai nipistely

Alkio kiinnittyy kohtuun noin viikko hedelmöityksen jälkeen. Useimmat eivät huomaa tapahtumaa lainkaan, mutta joillekin alkion kiinnittyminen saattaa aiheuttaa tiputteluvuotoa ja kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia alavatsassa.

Kiinnittymisvuoto on todella vähäistä, eikä sitä jatku kuin päivän tai kaksi. Jos verta vuotaa paljon ja olosi on kivulias, ole yhteydessä lääkäriin – nämä ovat kohdunulkoisen raskauden oireita, ja asia on hyvä tarkistaa.

3. Väsymys

Joitakin odottajia vaivaa varsinkin alkuraskaudessa sietämätön väsymys – syynä on mitä todennäköisimmin keltarauhashormoni, eli progesteroni, jota kohdun seinämään kiinnittyvä alkio erittää. Hormoni on tärkeä, sillä se ylläpitää kohdun limakalvoa ja auttaa näin raskautta jatkumaan.

Yleensä väsymys helpottaa raskauden ensi viikkojen jälkeen – tosin useimmilla vain palatakseen viimeisessä kolmanneksessa.

4. Jatkuva vessahätä

Alkuraskaus vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, mikä aiheuttaa myös tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Lisäksi noin 6.–8. raskausviikolla kohtu kasvaa niin suureksi, että se alkaa painaa virtsarakkoa.

Vaikka vatsaa ei näkyisi vielä moneen kuukauteen, jatkuvat pissatauot saattavat myös narauttaa varhaisen odottajan – ainakin niille, jotka ovat joskus itse olleet samassa tilanteessa.

5. Pahoinvointi

Useimmilla aamupahoinvointi alkaa noin 6. raskausviikolla, mutta jotkut saavat sen riesakseen jo 2. raskausviikolta asti. Pahoinvointia voi esiintyä muulloinkin kuin aamuisin, ja kuvotuksen tunteen laukaisevat helposti esimerkiksi voimakkaat hajut.

Pahoinvointi menee useimmilla ohi 16. raskausviikkoon mennessä. Valitettavasti noin joka sadas odottaja kärsii hyperemeesistä, eli voimakkaasta raskausajan pahoivoinnista. Se on piinaa äidille, mutta onneksi harvoin vaarallinen lapselle.

6. Hajuherkkyys

Kukaan ei tiedä mistä hajuille herkistyminen johtuu, mutta moni raskauden kokenut muistaa sen tunteen hyvin. Sekä miellyttävät että vastenmieliset hajut erottuvat selkeämmin kuin aiemmin. Syynä on mahdollisesti lisääntynyt estrogeenin määrä kehossa.

Hajuherkkyyden seurauksena jotkin aiemmin rakastamasi ruuat saattavat jäädä tauolle…ja toisia puolestaan alat suorastaan himoita!

7. Oudot ruokahimot

Raskauden ehkä yleisimmin naureskeltu sivuvaikutus ovat oudot ruokahimot. Joku ahnehtii appelsiineja, toisen tekee mieli pitsaa. Joskus himo kohdistuu asioihin, joita ei lasketa ruoka-aineiksi: tällöin puhutaan pica-himosta.

Pica-himojen kohteena voivat olla esimerkiksi muta, mutta myös erikoisempiakin asioita himoitaan. Parempi kuitenkin pitäytyä ruokakaupan tarjonnassa!

8. Mielialan vaihtelut

Muuttuvat hormonitasot saattavat tehdä odottajan itkuherkäksi tai madaltaa ärsytyskynnystä. Jos siis huomaa ottavansa tavallista enemmän kierroksia tunteisiin käyvistä asioista ja muutkin oireet täsmäävät, syynä voi olla kohdussa kasvava alkio.

Tarkempaa tietoa saat tekemällä raskaustestin: yleensä sen voi luotettavasti tehdä, kun kuukautiset ovat myöhässä. Lue tarkemmin, miten raskaustesti toimii ja mitä se mittaa!

Osallistu keskusteluun aiheesta foorumilla: Aavistitko olevasi raskaana ennen plussausta? 

Tykkää Vau.fi:stä Facebookissa! Saat parhaat raskaus- ja kasvatusaiheiset artikkelit suoraan uutisvirtaasi.

Oletko raskaana? Tervetuloa vau.fi-odotuskirjeen vastaanottajaksi! Saat kerran viikossa sähköpostiisi tietoa raskautesi etenemisestä, ja samalla osallistut huippuhyvien palkintojen arvontaan.

Lue lisää jäsenyydestä ja palkinnoista tästä linkistä! 

Liity jäseneksi!

Rekisteröitymällä saat enemmän juuri omaan tilanteeseesi sopivaa sisältöä.

Mitä mieltä olet artikkelista?