Alkion kiinnittyminen kohtuun tapahtuu pian hedelmöittymisen jälkeen. Nämä oireet saattavat kieliä siitä. 

Viimeksi päivitetty 20.1.2023

Alkio eli hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun limakalvolle noin viikon kuluttua hedelmöittymisestä. Hedelmöittyneeltä munasolulta kestää noin 5 päivää matkata kohtuun, ja siitä pari päivää myöhemmin alkio kiinnittyy.


 


Alkion kiinnittyminen kohtuun on alkion kasvun edellytys

Käytännössä kiinnittyminen eli implantaatio tapahtuu niin, että alkion ulko-osaan muodostuneet istukkasolut tunkeutuvat kohdun limakalvon läpi ja kaivautuvat kohdun lihakseen.

Alkion kiinnittyminen käynnistää hCG-hormonin eli koriongonadotropiinin tuotannon. Hormoni tunnetaan myös istukkahormonina, sillä sitä tuottaa nimenomaan alkion kiinnityskohtaan kasvava istukka.

Jos saat raskaustestistä positiivisen tuloksen, tiedät, että alkio on kiinnittynyt.

Kohtuun kiinnittyminen on alkion kasvun edellytys: ilman äidistä istukan kautta saatavia ravintoaineita se ei voisi jatkaa kehittymistään.

Jos raskautta epäilevä tulee tehneeksi erityisen herkän raskaustestin muutamaa päivää ennen kuin seuraavien kuukautisten olisi määrä alkaa, saattaa se jo antaa positiivisen tuloksen. Raskaustestit reagoivat juuri istukkahormonin määrään virtsassa.

Jos siis saat raskaustestistä positiivisen tuloksen, tiedät, että alkio on kiinnittynyt. (Istukkahormonitasot voivat olla koholla myös joissain syövissä.)

Kiinnittymisen oireet

Kun alkio kiinnittyy, et ehkä huomaa mitään. Olosi saattaa olla epämääräisen ikävä – vähän kuin kärsisit PMS-oireista.

On kuitenkin kaksi oiretta, jotka saattavat tätä selkeämmin kieliä siitä, että jotain tavallisuudesta poikkeavaa on tapahtumaisillaan.

Alkion kiinnittyminen aiheuttaa osalle odottajista alavatsakipua. Myös kiinnittymisvuoto on mahdollinen. (Kuva: iStock)

Kiinnittymiskipu

Osa naisista saattaa munasolun kiinnittymisen aikoihin tuntea alavatsallaan (tai joskus alaselässä) pientä kipua. Puhutaan kiinnittymiskivusta. Osalla taas kiinnittyminen ei aiheuta minkäänlaisia tuntemuksia

Kiinnittymiskipu tai -kivuttomuus ei merkitse raskauden alkamisen näkökulmasta mitään. Kumpikaan ei siis ole merkki hyvin tai huonosti käynnistyvästä raskaudesta, vaan jokainen ihminen ja jokainen raskaus on erilainen.

Kiinnittymiskivut voivat tuntua aika epämääräisiltä. Moni pohtiikin, onko kyseessä kipu vai oma laukkaava mielikuvitus. Kipua kokevat kuvailevat sitä usein pistäväksi, vihlovaksi tai repiväksi. Tuntemukset kestävät päivän tai pari.

Kiinnittymiskipu ja -vuoto eivät ei ennusta millään tavalla tulevan raskauden kulkua, vaan jokainen ihminen ja jokainen raskaus on erilainen.

Kiinnittymisvuoto

Osa odottajista kokee myös veristä tiputtelua alkion kiinnittymisen aikoihin. Tätä kutsutaan kiinnittymisvuodoksi.

Kuukautisiin verrattuna tiputtelu on niukempaa. Sen määrä vaihtelee parista veripisarasta pari päivää jatkuvaan vuotoon. Väriltään kiinnittymisvuoto voi olla mitä tahansa ruskeasta hailakanpunaisen kautta kirkkaanpunaiseen.

Joskus kiinnittymisvuoto saatetaan sekoittaa kuukautisiin tai varhaiseen keskenmenoon. Kiinnittymisvuoto on kuitenkin molempia edellä mainittuja niukempaa ja tapahtuu tyypillisesti niitä aikaisemmin.

Arvioidaan, että kiinnittymisvuotoa saa jopa 25 % odottajista. Myöskään kiinnittymisvuoto tai sen puute ei ennusta millään tavalla tulevan raskauden kulkua.

(Muistathan, että vuotoa voivat aiheuttaa myös muut tekijät, kuten erilaiset tulehdukset, endometrioosi sekä kohdun myoomat ja polyypit.)

Oireet alkion kiinnittymisen jälkeen

Kun alkio on onnistuneesti kiinnittynyt kohdun seinämään, sitten vasta alkaakin tapahtua. Odottajan vauhdilla kohoavat hormonitasot saavat aikaan monenlaisia alkuraskauden oireita rintojen aristuksesta väsymyksen kautta yökötykseen.

Mutta se onkin jo kokonaan uusi luku: Lue lisää alkuraskauden oireista.

Lähteet: Duodecim, VerywellFamily

Mitä mieltä olet artikkelista?