Biokemiallinen raskaus tarkoittaa sitä, että raskaus on alkanut mutta se päättyy varhaiseen keskenmenoon jo muutaman päivän kuluttua siitä, kun kuukautisten pitäisi alkaa. Hetken kestänyt raskaus on havaittavissa raskaustestillä tai verikokeella.

Viimeksi päivitetty 7.7.2020

Biokemiallinen raskaus on tila, jossa hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdun seinämään ja ehtinyt muodostaa sen verran istukkasolukkoa, että herkkä raskaustesti näyttää positiivista tulosta. Kuukautiset kuitenkin alkavat muutaman päivän tai noin viikon myöhässä ja saattaa olla hieman tavallista runsaampaa. Kyseessä oli biokemiallinen raskaus ja varhainen keskenmeno.

 

 



 

Hyvin varhaiset keskenmenot ja biokemialliset raskaudet ovat erittäin yleisiä, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Tuija Foudila Felicitas-Klinikalta kertoo.

”Arvioidaan, että jopa 70 prosenttia alkaneista raskauksista päättyy keskenmenoon ja että näistä suurin osa niin varhain, ettei nainen edes tiedä olleensa raskaana. Mutta jos tehdään herkkiä raskaustestejä, nämä varhaisessa vaiheessa päättyvät raskaudet tulevat esille”, Foudila sanoo.

Kotona tehtävät raskaustestit ovat nykyisin niin herkkiä, että ne voivat näyttää positiivista jo päiviä ennen, kuin kuukautisten edes kuuluisi alkaa.

Varhainen keskenmeno voi jäädä huomaamatta

Jos raskaustestiä ei tehdä, varhaista keskenmenoa ei välttämättä huomaa mistään. Kuukautiset voivat hyvinkin alkaa ajallaan tai korkeintaan muutaman päivän myöhässä ja olla hieman tavallista runsaammat.

Juuri tästä juontuu temi ”biokemiallinen raskaus”: raskaus ei ole havaittavissa mistään muusta kuin aivan pienistä hormonitason muutoksista.

Koska biokemialliset raskaudet ovat niin yleisiä, raskaustesti suositellaan tehtäväksi vasta, kun kuukautiset ovat joitakin päiviä tai jopa viikon myöhässä. Näin saadaan parempi kokonaiskuva siitä, onko raskaus varmalla pohjalla.

Lähde: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?