Koronaviruksen saaminen raskausaikana on iso vaaratekijä sekä odottavalle äidille että sikiölle: riski keskenmenoon, kohtukuolemaan, raskausmyrkytykseen ja esimerkiksi ennenaikaiseen syntymään kasvaa moninkertaiseksi. Odottava äiti on erityisen altis infektioille, sillä raskaus laskee kehon immuunipuolustuksen tehokkuutta.

Viimeksi päivitetty 2.12.2021

Uudelleen kiihtynyt koronatilanne vie Suomessakin joka viikko odottavia äitejä tehohoitoon, ennenaikaiseen synnytyksen käynnistämiseen tai kiireelliseen keisarileikkaukseen. Syynä on viruksen ärhäkkä muunnos, deltavariantti, joka voi vaikuttaa istukan toimintaan haitallisesti.


 


”Kun normaalisti riski sikiön kohtukuolemaan raskauden aikana on noin 0,3%, deltavariantin saaneilla äideillä riski on neljä kertaa isompi. Se ei ehkä kuulosta paljolta, mutta ero on hurja. Kohtukuoleman lisäksi erilaisia sikiön terveydentilaan liittyviä ongelmia on raportoitu enemmän, ja useat niistä liittyvät hapensaantiin: synnytys joudutaan käynnistämään ennenaikaisesti tai tekemään kiireellinen keisarileikkaus, koska muutokset istukan toiminnassa uhkaavat sikiön henkeä”, kertoo naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri Kia Lampi.

Lampi on tutkinut parhaillaan arvioitavana olevassa tutkimuksessaan istukan muutoksia, joita epäillään syntyvän joidenkin infektioiden seurauksena. Infektion vuoksi istukkaan saattaa alkaa kertyä fibriiniä, joka vaikeuttaa hapen läpipääsyä istukassa.

Rokote ei lisää keskenmenon riskiä, sairaus lisää

Lampi painottaa, että koronarokotteen on todettu olevan turvallinen myös raskauden aikana. Sen sijaan koronainfektion tiedetään olevan riski sekä odottavalle äidille että kohdussa kehittyvälle lapselle.

”Raskaana olevien olisi todella tärkeää ottaa koronarokotus viimeistään nyt, samoin kuin raskautta suunnittelevien. Raskaus on elimistölle aika, jolloin immuunipuolustus toimii vajaateholla – tämä tapahtuu siksi, jotta vierasta materiaalia oleva sikiö voisi kehittyä kohdussa ilman, että odottajan keho alkaa hylkiä sitä. Puutteellisen immuunipuolustuksen vuoksi raskaana oleva on tavallista alttiimpi myös infektioairauksille”, Lampi selventää.

Raju infektio, olipa se esimerkiksi influenssan tai koronaviruksen aiheuttama, kasvattaa komplikaatioiden ja keskenmenon sekä ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

”Lisäksi ennenaikainen syntymä ja keskosuus ovat lapselle ja vanhemmille todella vaikea tilanne, jolla saattaa olla jopa elinikäiset vaikutukset lapseen.”

”Äiti tehohoitoon, pikkukeskonen kuukausiksi sairaalaan”

Suomessa on edelleen iso joukko ihmisiä, jotka empivät rokotuksen ottamista.

”Meillä ei ole mitään näyttöä rokotteen pitkäaikaisista haittavaikutuksista. Sen sijaan meillä on koko ajan kasvava määrä näyttöä koronaviruksen aiheuttamista haittavaikutuksista äideille ja vauvalle tässä ja nyt. Kiivaan tieteellisen tutkinnan kohteena on, että äidin sairastama koronainfektio saattaa aiheutaa sikiölle kasvuhäiriöitä istukan toiminnan muutosten vuoksi.”

Lampi näkee jatkuvasti työssään rokottamattomia odottavia äitejä, jotka ovat saaneet koronainfektion ja joutuvat tehohoitoon. Huoli vauvasta on silloin suuri.

”Jokainen heistäkin on todennäköisesti ajatellut, että ”ei se varmaan omalle kohdalle osu”. Kunnes sitten käykin niin, että äiti on viikon teholla eikä pääse katsomaan pikkukeskostaan tämän ensimmäisen elinviikon aikana – ja tämän jälkeen vielä lasta hoidetaan sairaalassa kuukausien ajan. Ja tämä koko perheen tragedia olisi mitä todennäköisimmin vältetty rokotuksella.”

HUOM! Artikkelia muokattu 2.12. Muutettu otsikossa ja tekstissä alun perin ollut ”kymmenkertaiseksi” muotoon ”nelinkertaiseksi”.

Lisätietoa aiheesta kaipaaville Lampi suosittelee esimerkiksi tuoretta artikkelia ”Maternal and perinatal outcomes of pregnant women with SARS-CoV-2 infection at the time of birth in England: national cohort study. Gurol-Urganci. AJOG 2021

Mitä mieltä olet artikkelista?