Kotikäyttöinen doppler-laite antaa tuleville vanhemmille mahdollisuuden kuunnella sydänääniä. Mutta varoituksen sana: herkkähermoisille vanhemmille laite saattaa aiheuttaa turhaa huolta.

Viimeksi päivitetty 21.1.2009

Doppler-ultraääntä käyttävillä laitteilla voi kuulla vauvan sydänäänen jo raskausviikolla 12. Hyvällä tuurilla vauva saattaa antaa itsestään sydämellisiä terveisiä jo viikolla 10.

 

Laitetta käytetään samalla tavalla kun neuvolan ultraääntä. Laite asetetaan vatsan päälle ja sitä liikutellaan kunnes sydänäänet kuuluvat.

Hyötyä ja hauskanpitoa

Sydänäänien kuunteleminen kotona on tietysti hauskaa. Vanhemmista on myös rauhoittavaa kuulla, että kaikki on mahassa hyvin.

Lue myös: Ultra paljastaa salaisuudet

Tulevalle isälle doppler-laite voi tuoda raskauteen konkretiaa. Isyys saattaa tuntua miehestä raskausaikana epätodelliselta. Sydänäänten kuunteleminen tekee tulevasta isäroolista astetta todellisemman. Näin doppler-laitetta voi käyttää isyyteen valmistautumiseen.

Tutustu: Isän raskausviikot

Haittaa vauvalle?

Ultraäänet ovat ihmiskorvan kuulemiskyvyn yläpuolella olevia ääniä, joten vauvan ultraaminen tarkoittaa käytännössä erittäin kimeän äänen lähettämistä mahaan. Ultraääniä on käytetty jo kolme vuosikymmentä, eikä haittavaikutuksia ole ilmennyt käytössä.

Doppler-laitteet ovat myös matalatehoisia.

Missä vauva?

Matalan tehon vuoksi laite ei ole idioottivarma. Neuvolan ultraäänilaitteet ovat voimakkaampia ja niiden avulla vauvasta saadaan varmempia havaintoja.

Doppler-laitteen toimintaan vaikuttaa lukuisat eri seikat. Kaikki sikiöt eivät kehity samaa vauhtia. Toisten sikiöiden sydänäänet saattavat olla heikommat raskauden alkuvaiheessa. Myös odottavan äidin ruumiinrakenne, kohdun muoto, istukan paikka ja sikiön asento saattaa estää sydänäänien kuulumisen.

Lue myös: Raskaus on fyysinen mullistus

Herkkähermoisille vanhemmille laite saattaa aiheuttaa turhaa huolta.

Mitä mieltä olet artikkelista?