Kotidoppler on raskaana olevien suosiossa oleva ultraääneen perustuvat laite, jolla voi olla mahdollista kuulla sikiön syke jo ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen taitteessa. Terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat laitteen kotikäyttöön varauksella. 

Viimeksi päivitetty 14.6.2024

Kotidoppler on kotikäyttöinen laite sikiön sydänäänien kuunteluun. Sen toiminta perustuu äänen värähtelyyn.Laite lähettää ääniaaltoja ihon ja kudoksen läpi etsiessään liikettä. Kun liike havaitaan, aallot heijastuvat takaisin. Doppler muuntaa nämä signaalit ihmiskorvalla kuultavaksi ääneksi, joka kuulostaa sikiön sydämen sykkeeltä.

Millä raskausviikolla sikiön sydänäänet on mahdollista kuulla?

Sikiön sydän alkaa lyödä jo noin 6. raskausviikolla. Syke voidaan nähdä ultraäänessä noin 6.–7. raskausviikolla, mutta dopplerilla sydänäänien kuuntelua täytyy odotella noin 12. raskausviikolle.

Odottajien keskuudesta löytyy tosin myös varhaisempiakin kokemuksia. Vau.fi:n keskustelupalstalla osa odottajista kertoo kuulleensa sykkeen peräti jo 9. raskausviikolla. Lisää odottajien kotidoppler-kokemuksia löydät foorumilta.

Miten kotidoppleria käytetään?

Laitetta käytetään samalla tavalla kun neuvolan ultraääntä. Laite asetetaan vatsan päälle ja sitä liikutellaan, kunnes sydänäänet kuuluvat.

Mitä jos sikiön sydänääniä ei (heti) kuulukaan?

Jos odottaja ei toisaalta onnistu saamaan sikiön sydänääniä kuuluviin kotikäyttöisellä doppler-laitteella, hän saattaa huolestua syyttä suotta. Joskus sikiö voi olla sellaisessa asennossa, että sydänäänien kuuleminen ei onnistu.

Myös istukan sijainti suhteessa sikiöön, odottajan kohdun asento sekä ruumiinrakenne yleensäkin vaikuttavat siihen, kuinka hyvin sikiön sydänäänet on mahdollista kuulla. Toisinaan taas voi käydä niin, että kotidopplerin tehot eivät ehkä riitä.

Jos jokin kuulemassasi herättää huolta sikiön hyvinvoinnista, ota yhteyttä lääkäriin tai neuvolaan.

Kuinka paljon kotidoppler maksaa?

Verkkokaupoissa myydään doppler-laitteita moneen lähtöön – ja siksi niiden hintahaitarikin on valtava. Siinä missä halvinta laitetta kaupitellaan alle kympillä, kalleimmasta tarjolla olevasta saa pulittaa useita satoja euroja.

Keskihintaisten – ja oletettavasti kotikäyttöön ostettavista suosituimpien – kotidopplereiden hintahaitari on noin 50–100 euroa.

Ovatko terveydenhuollossa ja kotikäytössä olevat doppler-laitteet samanlaisia?

Sekä ammattilais- että kotikäytössä olevien doppler-laitteiden herkkyyksissä voi olla eroja. Suurin vaikutus on kuitenkin laitteen käyttäjällä: ammattilainen osaa tulkita sikiön sydänääniä odottajaa paremmin.

Mitä hyötyä sikiön sydänäänien kotikuuntelusta on?

Sydänäänien kuunteleminen kotona on tietysti hauskaa. Vanhemmista voi olla myös rauhoittavaa kuulla sikiön sydämenlyönnit silloin, kun raskaudesta on vasta vähän ulkoisia merkkejä ja kun sikiön liikkeet eivät vielä tunnu.

Toiselle vanhemmalle doppler-laite voi tuoda raskauteen konkretiaa. Isyys saattaa tuntua miehestä raskausaikana epätodelliselta.

Sydänäänten kuunteleminen tekee tulevasta vanhemman roolista astetta todellisemman. Näin doppler-laitetta voi käyttää vanhemmuuteen valmistautumiseen.

Voiko kotidopplerin käytöstä olla haittaa sikiölle?

Ultraäänet ovat ihmiskorvan kuulemiskyvyn yläpuolella olevia ääniä, joten vauvan ultraaminen tarkoittaa käytännössä erittäin kimeän äänen lähettämistä mahaan.

Ultraääniä on käytetty jo kolme vuosikymmentä, eikä haittavaikutuksia ole ilmennyt käytössä. Doppler-laitteet ovat myös matalatehoisia.

Mitä terveydenhuollon ammattilaiset tuumaavat kotidoppler-laitteesta?

Monet terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat kotidopplerin käyttöön varauksella, sillä niiden luotettavuus ei ole samaa tasoa kuin ammattilaiskäytössä olevien dopplereiden.

Ei myöskään ole itsestään selvää, että tulevat vanhemmat osaavat tulkita kuulemaansa oikein. Joskus voi olla niin, että sikiön sydänäänet kyllä kuuluvat, mutta silti jotain saattaa olla vialla. Ammattilainen pystyy tekemään valistuneempia tulkintoja kuulemansa perusteella.

Lähteet: Medical News Today, Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?