12. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 11 viikosta ja 0 päivästä 11 viikkoon ja 6 päivään (11+0 – 11+6).
Sikiön paino: 5-10 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 41-52 mm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 12. alussa sikiö on yhdeksän viikon ikäinen. Sisäelimet alkavat toimia ja raajojen liikkeet muuttuvat yhä enemmän tahdonalaisiksi. Useita äitejä alkaa vaivata ummetus, ja kasvava kohtu painaa virtsarakkoa niin, että pissahätä puolestaan yllättää usein. Raskausajan ensimmäinen ultraääniseulonta on mahdollinen tästä viikosta alkaen.

Ensimmäisen ultran aika?

Raskausajan ensimmäinen virallinen ultraäänitutkimus voidaan tehdä raskausviikoilla 11+0-13+6, mikäli raskaana oleva haluaa osallistua kromosomipoikkeavuuksien seulontaan. Jos tätä tietoa ei halua, on mahdollista osallistua yleiseen ultraäänitutkimukseen, jonka voi tehdä myös viikon 14+0 jälkeen.

Kuuntele podcast ensimmäisestä ultraäänitutkimuksesta!

Silmät kiinni, hampaat alullaan

Sikiön silmät ovat nyt kokonaan silmäluomien alla, ja ne pysyvät suljettuina 27. raskausviikkoon saakka.

Pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon nähden, joten sikiön mittasuhteet alkavat muuttua yhä enemmän ihmistä muistuttaviksi. Ikenissä on 20 pientä hampaan alkua.

Maksa, suolisto ja keuhkot alkavat toimia. Tämän viikon lopulla suolisto on siirtynyt napanuorasta takaisin sikiön vatsaan. Ruuansulatukseen osallistuvat lihakset alkavat toimia ja supistella. Nukkalisäkkeet, joiden kautta ravintoaineet imeytyvät syntymän jälkeen suolistosta verenkiertoon, alkavat kasvaa. Sikiön sydän lyö nyt 150 kertaa minuutissa.

Joko tunnet kohdun?

Sikiö liikkuu jo paljon, mutta odottava äiti ei vieläkään pysty tuntemaan potkuja. Kohtu saattaa kuitenkin jo tuntua, juuri häpyluun yläpuolella.

Kohtu painaa myös virtsarakkoa, minkä vuoksi odottavan äidin on käytävä pissalla tavallista useammin.

Hormonit turvottavat

Odottavan äidin olo saattaa tuntua muutenkin tukalalta ja turvonneelta. Syypäitä oloon ovat estrogeeni ja progesteroni, joiden vaikutuksesta lihakset rentoutuvat, myös ruuansulatuskanavassa, ja siksi ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin. Ummetus on tavallinen vaiva.

Sikiölle tämä on vain hyvä asia, sillä nyt ravintoaineilla on enemmän aikaa imeytyä suolistosta äidin verenkiertoon ja sitä kautta sikiöön.

Tämän viikon jälkeen keskenmenon vaara pienenee selvästi.

”Epätodellinen olo” on normaalia

Muista, että ajatuksesi ja tunteesi ovat tärkeitä sinulle itsellesi, ja sitä kautta myös lapsellesi. Salli itsellesi erikoisetkin ajatukset ja mielenliikahdukset, niiden kautta valmistaudut uuteen elämänvaiheeseen.

Vaikka olet tiennyt uudesta elämästä sisälläsi jo joitain viikkoja, epätodellisuuden tunne saattaa vallata sinut yhtäkkiä: ”Olenko minä todella raskaana?” Kyllä olet, ja elimistösi valmistautuu hetki hetkeltä uuteen tehtäväänsä.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

 

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?