37. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 36 viikosta ja 0 päivästä 36 viikkoon ja 6 päivään (36+0 – 36+6).
Sikiön paino: 2700 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL):32 cm
Koko pituus: 44 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 37. alussa sikiö on 34 viikkoa vanha. Se kerää rasvaa ja ”vauvanpulleutta” syntymän jälkeistä aikaa varten. Äitiä hengästyttää, sillä kohtu on nyt korkeimmillaan.

Vauva kerää rasvakerrosta

Kohdussasi liikahtelee jo pullea pieni vauva. Sen iho näyttää vaaleanpunaiselta, sillä verisuonet ovat niin lähellä ihon pintaa. Ihopoimuja kehittyy esimerkiksi polviin, ranteisiin ja niskaan. Rasvakerroksen paino on nyt noin 15 % sikiön painosta, ja osuus nousee aina synnytykseen asti, jonka jälkeen paino kääntyy laskuun – kun helppo ravinnon saanti istukasta päättyy.

Istukka, joka kauan oli sikiötä painavampi, painaa nyt vain seitsemäsosan sikiön painosta. Sikiön ruoansulatusjärjestelmä ja suolisto ovat vielä suhteellisen epäkypsiä, eivätkä ole täysin kypsiä ennen kuin lapsi on kolmesta neljään vuotta vanha.

Kohtu korkeimmillaan

Kohtu on nyt korkeimmillaan, aivan rintalastan alapuolella: se aiheuttaa monille ruoansulatusvaivoja, kipuja kylkikaaren alla ja saa sinut hengästymään helposti.

Lapsi ja kohtu painavat rintakehää ylöspäin, ja samalla alimmat kylkiluut työntyvät ulospäin.

Lohduttaudu sillä, että lapsen pää voi hetkenä minä hyvänsä kiinnittyä lantioosi, ja pystyt hengittämään taas helpommin. Valitettavasti tämä tosin lisää painetta virtsarakkoon, ja voit joutua käymään pissalla usein.

Voi olla mukava ajatella, että pian saat taas koko kehosi omaan hallintaasi. Mutta usko tai älä: tulet todennäköisesti vielä kaipaamaan tätä aikaa ja sikiösi potkuja!

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?