Neljännestä (4.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 3 viikosta ja 0 päivästä 3 viikkoon ja 6 päivään (3+0 – 3+6).
Alkion koko: 0,5 mm

Viimeksi päivitetty 12.8.2020

Neljännen raskausviikon alussa alkio on viikon ikäinen. Se on juuri kiinnittynyt tai kiinnittymäisillään kohdun seinämään. Paras ja suojaisin paikka on ylhäällä, kohdun takaseinämässä.

Ruskuaispussi huolehtii alkiosta

Istukka ja ruskuaispussi alkavat kehittyä tällä viikolla. Ruskuaispussi suojelee alkiota ja huolehtii ensimmäisten päivien aineenvaihdunnasta, kun istukka ei ole vielä muodostunut. Se myös tuottaa aikanaan lapsen ensimmäiset verisolut.

Ruskuaispussi häviää muutaman viikon kuluessa, kun istukka kehittyy ja lapsi alkaa selvitä kohdussa sen avulla.

Istukka alkaa muodostua

Hedelmöittyneen munasolun uloimmat solut – joista muodostuu istukka – puolestaan kaivautuvat pikkuhiljaa syvemmälle kohdun limakalvoon. Alkio on tässä vaiheessa kuin laakea laatta, joka muodostuu kahdesta solukerroksesta. Tällä viikolla se yhdistyy muodostuvaan istukkaan pienellä varrella.

Tästä varresta muodostuu myöhemmin napanuora. Muutaman viikon kuluttua äidin veren ravintoaineet siirtyvät jo sen läpi lapseen, ja lapsen kuona-aineet puolestaan äidin elimistön käsiteltäviksi.

Alkio, ei tunkeilija

Olet raskaana, mutta et tiedä sitä vielä. Tämän viikon kuluessa kehosi kuitenkin huomaa, että munasolu on kiinnittynyt kohtuun.

Ensimmäisenä kehosi saa alkiolta signaalin, jotta se ei pidä alkiota tunkeilijana. Muuten kehon puolustusmekanismit hankkiutuisivat siitä eroon.

hCG-hormoni

Kun alkio on kiinnittynyt, alkaa hCG-hormonin (human Chorion Gonadotropin) tuotanto. Juuri tätä istukkahormonia etsitään raskaustestissä.

Sen määrä on kuitenkin vielä tällä viikolla vielä niin pieni, että se ei todennäköisesti anna positiivista tulosta.

Pieni verinen vuoto

Munasolun kiinnittyessä kohdun seinämään joitakin pieniä verisuonia rikkoutuu. Tämä ilmenee niukkana verensekaisena emätineritteenä ja on täysin vaaratonta. Monet naiset eivät välttämättä edes huomaa tätä vuotoa.

Aavistus raskaudesta?

Jotkut naiset aavistavat olevansa raskaana jo ennen kuin raskaustesti sen vahvistaa. Jotkut kertovat tuntevansa metallinmakua suussaan, toisilla saattaa olla poikkeuksellisen väsynyt ja rintoja kiristävä olo.

Useimmat ovat kuitenkin täysin tietämättömiä siitä uskomattomasta tapahtumasarjasta, joka on käynnistynyt heidän sisällään.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje!

 

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

 

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?