RV 4 | 4. raskausviikko | raskausviikko 4
Raskauden kesto: 3 viikosta ja 0 päivästä 3 viikkoon ja 6 päivään (3+0 – 3+6).
Alkion koko: 0,5 mm

Viimeksi päivitetty 18.8.2022

Alkion 4. raskausviikko

Neljännen raskausviikon alussa alkio on viikon ikäinen. Se on juuri kiinnittynyt tai kiinnittymäisillään kohdun seinämään. Paras ja suojaisin paikka on ylhäällä, kohdun takaseinämässä.


 

 


Istukka ja ruskuaispussi alkavat muodostua

Istukka ja ruskuaispussi alkavat kehittyä 4. raskausviikolla. Ruskuaispussi suojelee alkiota ja huolehtii ensimmäisten päivien aineenvaihdunnasta, kun istukka ei ole vielä muodostunut. Se myös tuottaa aikanaan lapsen ensimmäiset verisolut.

Ruskuaispussi häviää muutaman viikon kuluessa, kun istukka kehittyy ja lapsi alkaa selvitä kohdussa sen avulla.

Hedelmöittyneen munasolun uloimmat solut – joista muodostuu istukka – puolestaan kaivautuvat pikkuhiljaa syvemmälle kohdun limakalvoon.

Alkio on kahdesta solukerroksesta muodostunut laatta

Alkio on tässä vaiheessa kuin laakea laatta, joka muodostuu kahdesta solukerroksesta. Tällä viikolla se yhdistyy muodostuvaan istukkaan pienellä varrella.

Tästä varresta muodostuu myöhemmin napanuora. Muutaman viikon kuluttua äidin veren ravintoaineet siirtyvät jo sen läpi lapseen, ja lapsen kuona-aineet puolestaan äidin elimistön käsiteltäviksi.

Odottajan 4. raskausviikko

Alkio, ei tunkeilija
4. raskausviikko eli RV4

Olet raskaana, mutta et ehkä tiedä sitä vielä. Tämän viikon kuluessa kehosi kuitenkin huomaa, että munasolu on kiinnittynyt kohtuun.

Ensimmäisenä kehosi saa alkiolta signaalin, jotta se ei pidä alkiota tunkeilijana. Muuten kehon puolustusmekanismit hankkiutuisivat siitä eroon.

hCG-hormoni 4. raskausviikolla

Kun alkio on kiinnittynyt, alkaa hCG-hormonin (human Chorion Gonadotropin) tuotanto. Juuri tätä istukkahormonia etsitään raskaustestissä.

Sen määrä on kuitenkin vielä tällä viikolla vielä niin pieni, että se ei todennäköisesti anna positiivista tulosta.

Pientä veristä vuotoa

Munasolun kiinnittyessä kohdun seinämään joitakin pieniä verisuonia rikkoutuu. Tämä ilmenee niukkana verensekaisena emätineritteenä eli kiinnittymisvuotona, joka on täysin vaaratonta. Monet naiset eivät välttämättä edes huomaa tätä vuotoa. Lue lisää alkion kiinnittymisestä.

Raskausoireet 4. raskausviikolla – aavistus raskaudesta?

Jotkut naiset aavistavat olevansa raskaana jo ennen kuin raskaustesti sen vahvistaa. Jotkut kertovat tuntevansa metallinmakua suussaan, toisilla saattaa olla poikkeuksellisen väsynyt ja rintoja kiristävä olo.

Useimmat ovat kuitenkin täysin tietämättömiä siitä uskomattomasta tapahtumasarjasta, joka on käynnistynyt heidän sisällään.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?