36. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 35 viikosta ja 0 päivästä 35 viikkoon ja 6 päivään (35+0 – 35+6).
Sikiön paino: 2500 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 31 cm
Koko pituus: 42,5 cm

Viimeksi päivitetty 18.4.2019

Raskausviikon 36. alussa sikiö on 33 viikkoa vanha. Sen kosketusrefleksi toimii jo täydellisesti kämmenissä, ja painoa kertyy nyt hurjasti – jopa 200 grammaa viikossa! Äidin on aika pakata sairaalakassi ja alkaa valmistautua synnytykseen.

Sikiön kosketusrefleksi toimii jo täydellisesti: Jos voisit laittaa sormesi sikiön kämmenelle, pieni käsi puristuisi nyrkkiin. Sikiö hapuileekin kohdussa otetta napanuorasta, ja tutkii sitä puristelemalla – tämä ei kuitenkaan ole vaarallista.

Sikiö on nyt lähes täysin kehittynyt, mutta ei vielä aivan valmis tähän maailmaan – mikäli synnytys alkaa tällä viikolla, lapsesi tarvitsee todennäköisesti vielä erityishoitoa esimerkiksi keltaisuuden vuoksi. Sen tärkein tehtävä on kasvaa kohdussa vielä tulevien viikkojen ajan – nämä viimeiset viikot se kartuttaa massaa jopa 200 grammaa viikossa.

Perätilassa?

Mikäli sikiö on yhä perätilassa – siis jalat kohti kohdun suuta – tai poikkeuksellisen isokokoinen, odottajalle tehdään näihin aikoihin synnytystapa-arvio. Sen avulla määritetään, mahtuuko vauva syntymään alakautta, vai onko tarvetta sektiolle.

Jos lapsi on perätilassa, voidaan myös yrittää saada vauva kääntymään. Lääkäri voi sairaalaolosuhteissa yrittää niin sanottua ”ulkokäännöstä”, eli saada sikiön kääntymään vatsanpeitteiden päältä painamalla ja venyttämällä. Noin puolessa tapauksista tämä onnistuu.

Kohti synnytystä

Joillakin paikkakunnilla odottavilta äideiltä seulotaan mahdollinen B-streptokokki -tartunta tällä viikolla, toisilta se tarkastetaan vasta synnytyksen käynnistyessä.

Lapsesi kuulo ja muisti ovat jo hyvin kehittyneet, joten kannattaa edelleen harjoitella esimerkiksi kehtolaulujen laulamista iltaisin. Lapsesi tunnistaa laulun syntymänsä jälkeen, ja tuntee olonsa turvalliseksi.

Pakkaa sairaalakassi

Vaikka viralliseen laskettuun aikaan on vielä kuukausi, kannattaa kassin perusrunko pakata valmiiksi: kaikki lapset eivät odota kalkkiviivoille, vaan lähtevät syntymään jo viikkoja ennen haamurajaa.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 32 cm.

Haluatko sähköpostiisi kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä ja lapsesi kehityksestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje, ja samalla osallistut ihanien palkintojen arvontaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?