RV 27 | 27. raskausviikko
Raskaus on kestänyt 26 viikosta ja 0 päivästä 26 viikkoon ja 6 päivään (26+0 – 26+6).
Sikiön paino: 900 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 22,5 cm
Koko pituus: 31 cm

Viimeksi päivitetty 21.12.2022

27. raskausviikon alussa sikiö on 24 viikkoa vanha. Se alkaa nyt reagoida vatsan läpi kohtuun suodattuvaan valoon. Odottavan äidin kengänkoko saattaa raskauden myötä kasvaa – siihen kannattaa varautua.


 

 


Sikiön 27. raskausviikko

Sikiö alkaa reagoida valoon

Aivopoimut aivojen pinnalla alkavat kehittyä asteittain. Erityisesti näkemiseen ja kuulemiseen liittyvät aivoalueet aktivoituvat usein.

Sikiö myös alkaa reagoida kohdun ulkopuolelta tulevaan valoon. Mitä isommaksi sikiö kasvaa ja mitä tiukemmalle vatsa kohdun ympärillä pingottuu, sitä enemmän valoa kohtuun siivilöityy.

Edessä nopean kasvun kuukausi

Sikiön selkäranka koostuu nyt 33 renkaasta, 150 nivelestä ja 1000 jänteestä.

Seuraava kuukausi on sikiölle erittäin aktiivista aikaa, se kasvaa nopeasti sekä pituutta että painoa. 

Odottajan 27. raskausviikko

Vatsa kasvaa vauhdilla

Muista vatsasi ihon kosteuttaminen, sillä tulevat viikot ovat aktiivisen kasvun aikaa, ja iho joutuu venymään nopeassa tahdissa.

Vaikka vatsa kasvaa nyt vauhdilla, sitä ei tarvitse erityisemmin varoa arkielämässä: nauti liikunnasta ja myös seksistä niin halutessasi. Kaikenlainen läheisyys sinun ja kumppanisi välillä on tärkeää.

27. raskausviikko eli RV27
Tulevina viikkoina iho joutuu venymään nopeassa tahdissa.

Kasvoiko kengänkoko?

Tuntuuko sinusta, että kengät puristavat? Jos odotat esikoistasi, tunne voi johtua muustakin kuin pelkästä pehmytkudosten turvotuksesta.

Relaksiini-hormoni, joka vastaa muun muassa lantion nivelsiteiden pehmittämisestä raskauden ja synnytyksen varalle, kulkeutuu myös muualle kehoosi. Jalkapöydän luut ovat alttiina sille ja jalkapöytiin kohdistuvalle lisäpainolle.

Joidenkin naisten kengänkoko kasvaa pysyvästi raskauden myötä, joten jos tuntuu siltä, että vanhat kenkäsi kiristävät, vaihda suosiolla isompiin.

Mitä mieltä olet artikkelista?