Kolmannesta (3.) raskausviikosta puhutaan, kun raskauden kesto on 2 viikosta ja 0 päivästä 2 viikkoon ja 6 päivään (2+0 – 2+6).
Alkion koko: 0,2 mm

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Kolmannella raskausviikolla alkaa ensimmäinen viikko alkion elämässä. Munasolun hedelmöittyminen kestää noin vuorokauden, ja sen jälkeen solut alkavat jakautua. Alkio kiinnittyy kohdun seinämään 5–8 päivää hedelmöittymisen jälkeen, eli ehkä jo loppuviikosta.

Vain yksi siittiö läpäisee munasolun

Uintimatkaa siittiöillä on munasolun luo on noin 18 senttiä, ja aikaa tähän urakkaan kuluu puolisen tuntia. Entsyymi saa aikaan pienen reiän munasolun pintaan niin, että siittiö pääsee sisään.

Heti kun siittiön pää on munasolun sisällä, siittiön häntä irtoaa ja reikä umpeutuu, jotta useampia siittiöitä ei pääse sisään. Suojaava kalvo on paikoillaan siihen asti, kunnes hedelmöittynyt munasolu on valmis kiinnittymään kohdun seinämään.

Solut alkavat jakautua

Siinä silmänräpäyksessä, kun siittiö ja munasolu sulautuvat yhteen, alkaa tapahtua. Ensimmäisten päivien aikana alkavat solut jakaantua noin kerran päivässä pienemmiksi, identtisiksi soluiksi.

Kalvo munasolun ympärillä estää sitä kasvamasta ja varmistaa, että se mahtuu kulkemaan munanjohtimen läpi.

Kohtu vastaanottaa

3. raskausviikkoViikon loppua kohden hedelmöittynyt munasolu on ehkä jo  päässyt kohtuun. Siellä se pääsee eroon kalvostaan, kiinnittyy kohdunseinämään ja alkaa kasvaa.

Kiinnittymisen myötä myös raskauden ensimmäiset merkit alkavat hiljalleen ilmaantua – herkkyys niille on kuitenkin hyvin yksilöllistä!

Alkio muodostuu

Solun ytimeen kehittyy ontelo ja soluista tulee litteitä. Kaksi solukerrosta kehittyy – ulommasta muodostuu istukka, sisemmästä lapsi.

Seuraavat kahdeksan viikkoa lasta kutsutaan alkioksi. Kahdeksannen viikon jälkeen sitä kutsutaan sikiöksi syntymään asti.

Haluatko sähköpostiisi joka viikko ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa raskautesi etenemisestä? Tilaa vau.fi:n uutiskirje!

 

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

 

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?