RV 6 | 6. raskausviikko | raskausviikko 6
Kuudennesta (6.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 5 viikosta ja 0 päivästä 5 viikkoon ja 6 päivään (5+0 – 5+6).
Alkion pituus: 1-3 mm

Viimeksi päivitetty 16.12.2022

6. raskausviikko on alkion kehityksessä monien tärkeiden virstanpylväiden viikko: aivot kehittyvät ja sydän alkaa lyödä – mikä tarkoittaa, että sen voi nähdä varhaisraskauden ultraäänessä.Äidille puolestaan raskauden ensioireet ilmaantuvat yleensä viimeistään tällä viikolla: väsymys, rintojen kiristys ja jatkuva vessahätä tulevat tutuiksi.

Alkion 6. raskausviikko

Foolihapon tärkeä tehtävä

Kuudennen raskausviikon alussa alkio on kolme viikkoa vanha. Foolihappo auttaa tällä viikolla sulkemaan alkion hermostoputken. Vajavainen sulkeutuminen voi johtaa selkäydinkohjuun ja aivojen huonoon kehittymiseen.

Sydän alkaa lyödä!

Selkäranka, selkäydin, sydän, luut ja lihaksisto alkavat vähitellen kehittyä. Kaksi sydänputkea muotoutuu ja kun ne sulautuvat yhteen yhdeksi putkeksi niistä kehittyy alkeellinen sydän.

Kun alkio on 25 päivää vanha (hedelmöittymisestä), eli tämän viikon puolivälissä, alkaa pikku sydän lyödä ja pumpata nestettä kehon eri osiin.

Se tarkoittaa sitä, että tästä viikosta alkaen alkion tilaa pystytään katsomaan ultraäänen avulla.

Aivojen pohja rakentuu

Aivan viikon lopulla muodostuvat aivojen erilliset osiot. Isoaivot huolehtivat muistista ja ajattelusta – käytännössä siis ongelmanratkaisusta ja aistien viestien tulkitsemisesta.

Keskiaivot koordinoivat signaaleja ja lähettävät ne oikeaan päätöspaikkaan.

Pikkuaivot puolestaan huolehtivat lämmönsäätelystä, hengitysrytmistä ja lihasliikkeistä.

Aivojen kehitys ja poimuttuminen jatkuu koko raskausajan, monimutkaistuen viikko viikolta.

Odottajan 6. raskausviikko

Sinä tiedät, muut ehkä eivät

Olet odotellut kuukautisia jo viikon ajan ja ehkä jo tehnyt raskaustestinkin. Kehosi luultavasti jo viestittää tärkeästä muutoksesta, joka sisälläsi on tapahtunut.

Ensin jäävät kuukautiset pois. Sitten tulee ehkä pahoinvointi. Rinnat tuntuvat aroilta ja raskailta ja niitä saattaa hieman pistelläkin. Joudut yhtäkkiä käymään huomattavan usein pissalla. Tunnet itsesi turvonneeksi. Mielialasi vaihtelee.

6. raskausviikko eli RV6
6. raskausviikolla kehosi luultavasti jo viestittää tärkeästä muutoksesta, joka sisälläsi on tapahtunut.

Kenelle kerrot, mitä ja milloin?

”Minä olen raskaana.”

Miltä se kuulostaa? Ihanalta? Ehkä melkein uskomattomalta? Vai onko uutinen järkytys? Kuinka mahdollinen kumppanisi suhtautuu asiaan? Entä mitä esimies sanoo?

Vaikka lapsi olisi suunniteltu ja toivottu, on normaalia käydä läpi kaikki mahdolliset ristiriitaiset tunteet. Sinun ei tarvitse kertoa kenellekään vielä mitään, jos et halua. Totuttele ajatukseen ensin rauhassa itse.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35.36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?