Viidennestä (5.) raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 4 viikosta ja 0 päivästä 4 viikkoon ja 6 päivään (4+0 – 4+6).
Alkion pituus 0,5-1 mm

ALKIO

Viidennen viikon alussa alkio on kahden viikon ikäinen. Alkio muuttuu pitkulaisemmaksi, ja sen selkäpuolen solut alkavat erikoistua ja liikkua omille paikoilleen niihin kohtiin, joihin soluista kehittyvät elimet aikanaan sijoittuvat. Osa soluista muodostaa uuden solukerroksen kahden jo olemassa olevan kerroksen väliin.

Viidennen viikon lopulla alkiolevyssä on siis kolme kerrosta. Yksi kerroksista kehittyy aikanaan hengitys- ja ruuansulatuselimistöksi. Toisesta kerroksesta kehittyvät luusto, lihaksisto, sukupuolielimet, munuaiset ja verenkiertoelimistö. Kolmannesta kerroksesta taas kehittyvät hiukset, iho, aivot ja selkäranka. Alkio on edelleen litteä.

 

NAINEN

Tällä viikolla monen epäilyt raskaudesta heräävät. Kuukautiset ovat ehkä jo jääneet pois, ja ensimmäiset raskausoireet nostavat päätään. Siinä missä nainen ennen kävi lääkärissä varmistumassa raskaudestaan, nykyvanhemmat piipahtavat apteekkiin ostamaan raskaustestin – tai kolme – ja saavat selvyyden epäilyksiinsä heti.

Raskaus tulee todelliseksi viimeistään, kun maaginen sininen viiva ilmestyy raskaustestiin. Positiivinen testitulos herättää monenlaisia tunteita riemusta shokkiin riippuen siitä, onko raskaus ollut suunniteltu vai ei. Hassua kyllä, moni meistä saa tietää elämänsä suurimmat uutiset vessassa.

Pikkuruinen ihmisalku asustelee suojaisassa pikku luolassa, kohdussa. Kohtu on ainutlaatuinen elin. Se on päärynän muotoinen ja se painaa noin 40 grammaa (raskauden jälkeen hieman enemmän) ja tilavuudeltaan noin 10 ml. Kohtu venyy ja kasvaa raskauden aikana niin isoksi, että se raskauden loppupuolella ylettää naisen rintalastaan, painaa kilon ja on tilavuudeltaan peräti 5-10 litraa. Naisen elimistö tuottaa hormoneja, joiden avulla veri virtaa kohtuun takaamaan sen uudelle asukille parhaat mahdolliset oltavat.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Sandviks AS. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Palaa raskausviikkojen aloitussivulle

Laskettu aikasi? Selvitä raskauslaskurilla!

Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan

Pst! Käy hakemassa oma, ilmainen Vauvan odotus -oppaasi apteekista. Löydä lähin apteekkisi!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?