Jos epäilet olevasi raskaana, ajatus todennäköisesti pyörii mielessäsi yötä päivää.  Ja ihmekös tuo, kysymyksessä kun on koko loppuelämään vaikuttava asia. Jotkut eivät haluaisi mitään yhtä hartaasti kuin nähdä paljonpuhuvan sinisen viivan ilmestyvän raskaustestiin. Toisille koko ajatuskin on painajaismainen. Mielessäsi risteilee varmasti lukemattomia ajatuksia ja kysymyksiä, joista suurin ja tärkein on: ”Olenko raskaana?”

Moni vaistoaa olevansa raskaana jo kauan ennen kuin positiivinen raskaustesti todistaa asian, ja viikon odottelu tulisilla hiilillä ennen raskauden varmistumista koettelee hermoja. Vaikka raskaus olisi toivottu ja suunniteltu, orastava epäilys alkaneesta raskaudesta saattaa herättää epävarmuuden ja aimo joukon kysymyksiä: Haluanko todella tämän lapsen? Onko ajoitus oikea? Miten lapsen kanssa selviää? Jos olet parisuhteessa, juuri nyt on oikea aika jutella haaveista, toiveista ja peloista kumppanisi kanssa.

Tee Vau.fi:n raskaustesti: Olenko raskaana?

Missä vaiheessa raskauden voi luotettavasti selvittää?

Apteekeissa ja monissa tavarataloissa myytävä raskaustesti on helpoin tapa selvittää, oletko raskaana vai et. Useimpia testejä voi käyttää luotettavasti sen jälkeen, kun kuukautistesi olisi kuulunut alkaa. Raskaustestien käyttö ei ole lainkaan monimutkaista: Tikku joko kastetaan virtsaan tai siihen pissataan suoraan — ja sitten vain odotellaan pieneen ruutuun ilmaantuvaa tulosta. Testin tekemiseen ei mene muutamaa minuuttia kauempaa.

Kaikki raskaustestit mittaavat hCG-hormonin (istukkahormonin) määrää elimistössäsi. Tätä hormonia on elimistössäsi vain silloin, kun olet raskaana. Elimistösi alkaa tuottaa sitä sen jälkeen, kun hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdunseinämään. hCG-hormonin määrä on suurimmillaan 9-11 raskausviikoilla, ja vähä vähältä se vähenee raskauden edetessä kohti laskettua aikaa. Nyrkkisääntö on, että istukkahormonin määrä tuplaantuu joka toinen päivä alkuraskauden ajan.

Lue myös: Raskauden ensi oireet

hCG-hormonin tärkeä rooli

Istukkahormonilla on tärkeä tehtävä keltarauhasen (corpus luteum) ylläpitämisessä. Keltarauhanen on ovulaatiossa puhjenneen munarakkulan soluista kehittynyt soluryhmä, joka tuottaa sekä progesteronia (keltarauhashormonia) että estrogeeniä. Jos munasolu hedelmöittyy ja raskaus alkaa, corpus luteum jatkaa progesteronin tuotantoa viikkojen ajan. Kuukautisesi jäävät pois ja hedelmöitynyt munasolu kiinnittyy kohtuun. Tämän jälkeen hCG-hormoni stimuloi istukan progesteroni- ja estrogeenituotantoa. Vaikka lapsen sukupuoli määräytyy siinä vaiheessa, kun siittiö ja munasolu ovat yhdistyneet, hCG-hormonilla saattaa olla tärkeä rooli pojan sukupuolielinten sekä adrenaliinirauhasten kehittymisessä.

Lue myös: Elämän synty

Kuinka luotettava raskaustesti on?

Ohjeiden mukaan käytettyinä raskaustestit ovat erittäin luotettavia. Jos teet testin oikeaan aikaan ja tulos on negatiivinen, et mitä todennäköisimmin ole raskaana. Jos olet kuitenkin epävarma tai jos vaistosi kertoo muuta, kannattaa testi toistaa muutaman päivän kuluttua uudelleen, mikäli kuukautisesi eivät vielä ole alkaneet.

Jos testi näyttää plussaa, ota yhteyttä äitiysneuvolaan ensimmäisen ajan varaamiseksi. Käy juttelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa myös siinä tapauksessa, että harkitset raskauden keskeyttämistä.

Lue myös: Raskausoireita? Minulle, kiitos!

Entä jos saan positiivisen tuloksen jälkeen negatiivisen tuloksen?

Jos raskaustesti näyttää ensin positiivista ja toinen testi hieman myöhemmin negatiivista, on parasta odotella muutama päivä ennen seuraavan testin tekemistä. Jos huomaat jo alkaneiden raskausoireiden katoavan, voi olla että olit raskaana, mutta raskaus ei jatkunut alkua pitemmälle.

Lue lisää odotuksesta:

Vuotoa vaikka raskaana?
Vaikka varmin merkki raskauden alkamisesta on kuukautisten pois jääminen, on raskaus voinut alkaa, vaikka vuoto näyttäisi alkavan ajallaan.

Raskaus viikko viikolta
Alkion ja sikiön kehitys raskausaikana on huimaa. Etenkin alkuaika on melkoista menoa, sillä joka ikinen viikko tapahtuu jotakin mielenkiintoista

Raskausajan tarkastukset
Raskautta seurataan Suomessa tarkasti. Noin 32. viikolle saakka raskaana oleva käy äitiysneuvolassa kerran kuussa, sitten kahden viikon välein ja ihan loppumetreillä kerran viikossa.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliTahaton lapsettomuus
Seuraava artikkeliMaailma kiinnostaa vauvaa