Vaikka varmin merkki raskauden alkamisesta on kuukautisten pois jääminen, raskaus on myös voinut alkaa, vaikka emättimestä tulisikin hieman veristä vuotoa.

Viimeksi päivitetty 19.3.2008

Alkio kiinnittyy kohtuun noin viikko hedelmöityksen jälkeen. Useimmat eivät huomaa tapahtumaa lainkaan, mutta joillekin alkion kiinnittyminen saattaa aiheuttaa tiputteluvuotoa ja kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia alavatsassa.

Alkuraskauden vuodossa ei ole kysymys varsinaisista kuukautisista, vaan kyseessä on tämä verinen, niukkaa kuukautisvuotoa muistuttava vuoto. Sitä kutsutaan usein ”valekuukautisiksi”. Niukka vuoto on sangen yleistä raskauden alussa: sitä esiintyy jopa joka neljännellä naisella.

Keskenmeno tai kohdunulkoinen raskaus?

Toisaalta verinen vuoto, varsinkin jos siihen liittyy alavatsakipuja ja jos se on runsasta, voi olla myös merkki varhaisesta keskenmenosta. Niukka ruskea vuoto voi puolestaan viitata kohdunulkoiseen raskauteen.

Tulehdukset emättimessä tai kohdunkaulassa saattavat aiheuttaa vähäistä vuotoa. Myös yhdynnän jälkeistä verivuotoa voi raskausaikana esiintyä, sillä odottajan emättimen limakalvo voi olla raskaushormonien vuoksi turvonnut ja hauras.

Koska vuoto voi olla merkki alkuraskauden ongelmasta, lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä ja tarkistuttaa tilanne.

Lähde: Terveyskirjasto 

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliKuinka stumpata se viimeinen tupakka?
Seuraava artikkeliMatkustaminen vauvan kanssa ei ole heikkohermoisen puuhaa
JAA