Keskenmenon riski on keskimäärin 10–15 %. Siitä, miten edellinen raskaus on sujunut, pystytään arvioimaan todennäköisyyksiä sille, miten uusi raskaus saattaa edetä. Riskejä komplikaatioihin nostavat esimerkiksi edellinen keskenmeno tai kuolleena syntynyt lapsi.

Viimeksi päivitetty 22.11.2022

Aiempien raskauksien ja synnytysten sujuminen antaa osviittaa siitä, mitkä ovat riskit uuden raskauden myötä. Suurin yksittäinen keskenmenoriskiin vaikuttava tekijä on odottajan ikä – katso tämän jutun taulukosta, miten 35 ikävuoden jälkeen riskikäyrä lähtee kiihtyvään nousuun.


 


Kuitenkin tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan paljon voidaan päätellä myös siitä, miten odottajan aiemmat raskaudet ja synnytykset ovat sujuneet. Edellisen raskauden lopputulos kertoo meneillään olevan raskauden seuraavanlaisesti:

  • Jos raskaus on odottajan ensimmäinen, keskenmenon todennäköisyys on 11,6 %.
  • Elävänä syntynyt lapsi, keskenmenon todennäköisyys on 12,2 %.
  • Kuolleena syntynyt lapsi, keskenmenon todennäköisyys on 17,5 %.
  • Keskenmeno, keskenmenon todennäköisyys on 21,2 %.
  • Vastasyntyneen kuolema, keskenmenon todennäköisyys on 17,0 %.

Keskenmenon riski kasvaa keskenmenojen myötä

Mikäli taustalla on useita peräkkäisiä keskenmenoja, ne lisäävät keskenmenon riskiä meneillään olevassa raskaudessa näin:

  • Edellinen raskaus päättyi keskenmenoon, uudessa raskaudessa keskenmenon todennäköisyys on 19,8 %.
  • Kaksi edellistä raskautta päättyi keskenmenoon, uudessa raskaudessa keskenmenon todennäköisyys on 27,7 %.
  • Kolme tai useampi edellistä raskautta päättyi keskenmenoon, uudessa raskaudessa keskenmenon todennäköisyys on 41,9 %.

Peräkkäiset keskenmenot ovat kuitenkin harvinaisia: vain 5 % naisista kokee kaksi peräkkäistä keskenmenoa ja vain 1–2 % kolme tai useampia. (Näihin lukuihin ei lasketa niin sanottuja varhaisia keskenmenoja)

Tutkimus tehtiin vuosina 2009–2013 Norjassa ja siinä oli mukana kaikki tutkimusjakson aikana raskaana olleet naiset, yhteensä 421 201 raskautta.

Lähteet: BMJ, Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?