Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen kuin 22. raskausviikko on tullut täyteen. Valtaosa keskenmenoista tapahtuu raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Viimeksi päivitetty 27.5.2022

Keskenmenossa raskaus päättyy spontaanisti

Keskenmeno tarkoittaa tilannetta, jossa raskaus päättyy ennen 22. raskausviikon loppua tai kun sikiö painaa alle puoli kiloa.



Suurin on keskenmenoista tapahtuu kuitenkin ensimmäisellä raskauskolmanneksella eli raskauden ensimmäisten 12 viikon aikana, jolloin alkio ei ole vielä ehtinyt kehittyä sikiöksi.

Raskausviikoilla 12–22 tapahtuvaa keskenmenoa kutsutaan myös myöhäiseksi keskenmenoksi.

Varhaisesta, alkuraskauden keskenmenosta taas puhutaan silloin, kun raskausviikkoja on takana korkeintaan 12.

Biokemiallinen raskaus tarkoittaa puolestaan sitä, että raskaus päättyy hyvin varhaiseen keskenmenoon jo muutaman päivän jälkeen oletetusta kuukautisten alkamispäivästä.

Uhkaava keskenmeno on kyseessä silloin, kun kohdussa on havaittavissa elävä sikiö, mutta odottaja kokee erilaisia oireita, kuten verenvuotoa ja alavatsakipua (kuten supistusten kaltaisia tuntemuksia).

Toistuva keskenmeno on kyseessä silloin, kun pariskunta kokee 2–3 peräkkäistä keskenmenoa. Vain viitisen prosenttia naisista kokee kaksi peräkkäistä keskenmenoa ja vain 1–2 prosenttia sitä useamman.

 

Keskenmeno voi olla oireeton tai aiheuttaa seuraavia oireita:

  • verinen vuoto (voi olla mitä tahansa tiputteluvuodosta runsaaseen verenvuotoon)
  • kuukautiskipujen kaltaiset alavatsakrampit
  • vuodon seassa olevat valkoiset tai vaaleanpunaiset kudoskappaleet ja hyytymät
  • selkä- tai vatsakipu
  • raskausoireiden yhtäkkinen katoaminen

”Oirekuva vaihtelee. Voi olla hyvinkin kipeää veristä vuotoa ja kuukautistyyppistä alavatsakipua. Keskenmeno ilman oireita on myös mahdollinen”, Helsingin yliopiston synnytysopin ja gynekologian professori Oskari Heikinheimo kertoo.

Oireeton keskenmeno voidaan todentaa ultraäänitutkimuksella.

Keskenmenoa epäilevän kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Päivystykseen on harvoin syytä kiirehtiä.

”Verinen vuoto on varsin tavallista normaalinkin alkuraskauden aikana. Voi hyvin odottaa päivän tai muutamankin. Mikäli alkuraskauden veriseen vuotoon liittyy hankala vatsakipu, kohdunulkoinen raskaus on syytä pitää mielessä”, Heikinheimo kertoo.

Mitä pidemmälle raskaus on ehtinyt edetä, sitä runsaampaa keskenmenon aiheuttama verenvuoto yleensä on.

Mitä lääkäri tutkii, kun odottaja epäilee keskenmenoa?

Lääkärissä tai neuvolassa selvitetään, vastaako raskauden kesto oletettua ja onko sikiö elävä. Myös sikiön koko voidaan mitata ja tutkia.

Kun keskenmeno on käynnistynyt, sitä ei voi estää omilla toimilla eikä lääkkeillä. Keskenmeno voi olla joko täydellinen, epätäydellinen tai keskeynyt.

  • Täydellinen keskenmeno tarkoittaa tilannetta, jossa raskauskudos on jo vuotanut pois kohdusta.
  • Epätäydellisessä keskenmenossa kohtu ei ole tyhjentynyt kokonaan.
  • Keskeytynyt keskenmeno on kyseessä silloin, kun sikiö on vielä kohdussa, mutta sydämensykettä ei enää löydy.

Jos todetaan keskenmeno, hoitovaihtoehtoja on kolme. Ne ovat:

  • Seuranta, jolloin ei tehdä toimenpiteitä. Noin puolet keskenmenoista voi hoitua näin. Luonnollista keskenmenoa on kuitenkin seurattava harvinaisten komplikaatioiden takia.
  • Lääkehoito, jolloin keskenmenoa ei tarvitse jäädä odottamaan. Kaavinnan tarve on myös pienempi lääkehoitoa käytettäessä.
  • Kaavinta, jolloin kohtu tyhjennetään kirurgisesti.

Keskenmeno hoidetaan Suomessa useimmiten lääkehoidolla

Noin 90 prosenttia keskenmenon saaneista valitsee lääkehoidon. Useat keskenmenot kuitenkin hoituisivat aivan itsestään, mutta silloin kohdun tyhjenemistä joutuu usein odottelemaan. On myös mahdollista, että tilanne vaatii myöhemmin lääkehoitoa.

”Jos on odoteltu 2–3 viikkoa, eikä kohtu tyhjene, voidaan hoitostrategiaa tarkentaa”, Heikinheimo kertoo.

Kaavinta tulee puolestaan kyseeseen ongelmallisimmissa tilanteissa.

”Kaavinta valitaan usein silloin, kun ilmenee runsasta vuotoa ja odottajan hemoglobiini laskee”, Heikinheimo sanoo.

Mistä keskenmeno johtuu?

Keskenmenon syy ei läheskään aika selviä. Yleisellä tasolla kuitenkin tiedetään, että yli 50 prosentissa tapauksista keskenmenon taustalla on sikiön kromosomipoikkeavuus.

Odottajan ikäkin vaikuttaa. Mitä vanhempi odottaja on, sitä suurempi kromosomipoikkeavuuksien riski on. Noin kolmannes yli 40-vuotiaiden naisten raskauksista menee kesken.

Hormonaaliset syyt, tulehdukset, kohdun poikkeava rakenne sekä erilaiset taustasairaudet, kuten munuaissairaudet, diabetes, keliakia ja kilpirauhasen toimintaan liittyvät häiriöt voivat löytyä keskenmenon taustalta.

Myös elämäntavoilla on merkitystä. Alipaino ja puutteellinen ruokavalio tai toisaalta ylipaino voivat lisätä keskenmenon riskiä. Päihteiden käyttö ja tupakointi raskauden aikana lisäävät nekin keskenmenon todennäköisyyttä.

Mieheen liittyviä keskenmenon riskitekijöitä on tutkittu naisia vähemmän. Tiedetään kuitenkin, että yli 35-vuotiaiden miesten siittiösolujen mutaatiot yleistyvät, mikä puolestaan voi vaikuttaa keskenmenoriskiin. Lisäksi tiedetään, että jos mies käyttää runsaasti alkoholia, tupakoi on ylipainoinen tai kärsii erilaisista tulehduksista, niidenkin myötä keskenmenon riski kasvaa.

Keskenmenoa seuraavien komplikaatioiden riski on pieni

Keskenmeno ei sisällä suurtakaan komplikaatioriskiä.

”Puhutaan alle prosentista”, Heikinheimo kertoo.

Jos kohtu ei tyhjene, saatetaan joutua tekemään kaavinta. Kaavintaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä.

”Kaavinta on turvallinen toimenpide. Kuitenkin jos naiselle on tehty useita kaavintoja, ennenaikaisen synnytyksen riski seuraavassa raskaudessa saattaa nousta”, Heikinheimo kertoo.

Uusi raskaus keskenmenon jälkeen – kuinka pian voi taas yrittää?

Kuukautiskierto palaa useimmiten normaaliksi varsin pian keskenmenon jälkeen: ne tulevat usein jo kuukausi keskenmenon jälkeen. Ihan viimeistään normaali kuukautiskierto palaa useimmille, kun keskenmenosta on kulunut 6–7 viikkoa.

Ovulaatio voi siis tapahtua niinkin pian kuin kaksi viikkoa keskenmenosta. Pitäisikö silti odottaa hieman vai voiko uutta raskautta yrittää vaikka heti?

Yksi keskenmeno ei lisää keskenmenon riskiä seuraavassa raskaudessa, joten fysiologisesti tarkasteltuna uutta yritystä ei tarvitse viivyttää. Valtaosa  – noin 80 prosenttia – onnistuu raskaudessa myös kahden keskenmenon jälkeen.

Toisaalta keskenmeno on menetys, jonka aiheuttama suru pariskunnan täytyy käsitellä. Jos tuntuu siltä, että keskenmenon jälkeinen surutyö on vielä kesken, pieni tauko yrittämiseen voi olla paikallaan.

Lähteet: Clinical Chemistry, Terveyskirjasto, Terveyskylä 

Lisää keskenmenosta:

Mitä mieltä olet artikkelista?