Tuulimunaraskaus aiheuttaa alkuraskauden oireita. Tuulimunaraskauden kohdalla kohdussa ei kuitenkaan ole muuta kuin sikiöpussi. Kromosomipoikkeamat ovat yleisin syy tuulimunaraskauksille.

Julkaistu 16.11.2017

Tuulimunaraskaus tarkoittaa seuraavaa tilannetta:

  • Munasolu on hedelmöitynyt.
  • Kohtuun kehittyy tyhjä sikiöpussi, jossa ei ole sikiötä.
  • Nainen kokee normaaleja alkuraskauden oireita, kuten pahoinvointia ja väsymystä.

Osassa munasoluja on valuvirheitä. Myös siittiö saattaa kantaa kromosomipoikkeavuuksia. Suuri osa tuulimunaraskauksista johtuu sukusolujen kromosomipoikkeavuuksista. Munasolun jakautumiseen liittyvät ongelmat voivat myös aiheuttaa tuulimunaraskauden.

Kaikki tuulimunaraskaudet eivät tule ilmi

Tuulimunaraskaudet eivät ole harvinaisia. Noin puolet raskauden ensimmäisellä kolmanneksella tapahtuvista keskenmenoista on tuulimunaraskauksia. Monet spontaanit keskenmenot ovat itse asiassa tuulimunaraskauksia, joita ei koskaan diagnosoida.

Tuulimunaraskaus havaitaan tekemällä ultraäänitutkimus. Jos sikiön sydänääniä ei löydy alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa, silloin kyseessä on todennäköisesti tuulimunaraskaus.

Miten tuulimunaraskautta hoidetaan?

Tuulimunaraskautta ei välttämättä tarvitsee hoitaa ollenkaan, sillä useat tuulimunaraskaudet päättyvät itsestään.

Toisinaan tuulimunaraskauden keskeyttämiseen tarvitaan lääkitystä. Runsaan vuoden kohdalla kaavinta saattaa tulla kyseeseen.

Tuulimunaraskaus voi johtua myös miehen ja naisen yhteensopivuusongelmasta

Jos tuulimunaraskaudet toistuvat, tilannetta on hyvä selvittää. On mahdollista, että taustalla on miehen ja naisen yhteensopivuusongelma.

Toisinaan käy niin, ettei munasolun ja siittiön kromosomit sovi yhteen. Jos todetaan, että kromosomit eliminoivat toisiaan, pariskunnan vaihtoehdoksi jää lahjoitetut sukusolut.

Lähteet: Potilaan lääkärilehti, WebMd

Menetinkö vauvan?

Kysymys on vaikea, sillä eri ihmiset ajattelevat vauvan syntyvän eri hetkenä. Toiset ajattelevat, että hedelmöittynyt munasolu on jo vauva. Teknisesti ottaen hedelmöittynyt munasolu ei kuitenkaan ole sikiö, jolloin tuulimunaraskaus ei tarkoita vauvan menettämistä.

Sikäli kun nainen kokee hormonaalisia muutoksia ja alkaa kenties jo unelmoida lapsesta, keskenmeno voi tuntua myös tuulimunaraskauden kohdalla jopa isolta menetykseltä. Surua ei pidä vähätellä sillä ajatuksella, ettei sikiötä koskaan ollut.

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?