Kotona tehtävät, virtsasta otettavat raskaustestit eroavat toisistaan kahdella eri tavalla: herkkyydessä ja näpertelyn määrässä. Herkimmät testit eivät aina ole hyväksi raskautta yrittävälle parille.

Viimeksi päivitetty 18.10.2018

”Testien luotettavuudessa ei ole suuria eroja. Ainakin meillä apteekin puolella kaikki valikoimassa olevat testit ovat luotettavia. Raskaustesti kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan”, Itä-Suomen yliopiston apteekin proviisori Johanna Sarajärvi sanoo.

Herkimmät testit sopivat naisille, joiden täytyy lääketieteellisistä syistä tietää raskaus mahdollisimman varhain. Normaaliodottajalle sopii halvempi epätarkempi testi.

Testien herkkyys ilmoitetaan mIU/ml-yksiköissä. Numero kuvastaa testin kykyä havaita hCG-hormonin määrä veressä.

Lue myös: Foolihappo ja raskaus

HCG-arvot viikko viikolta

Ei raskaana olevilla: alle 5 mIU/ml
Viikolla 3: 5 – 50 mIU/ml
Viikolla 4: 5 – 426 mIU/ml
Viikolla 5: 18 – 7 340 mIU/ml
Viikolla 6: 1 080 – 56 500 mIU/ml
Viikolla 7–8: 7 650 – 229 000 mIU/ml
Viikolla 9–12: 25 700 – 288 000 mIU/ml
Viikolla 13–16: 13 300 – 254,000 mIU/ml
Viikolla 17–24: 4 060 – 165 400 mIU/ml
Viikolla 25–40: 3 640 – 117 000 mIU/ml

Herkimmät raskaustestit tunnistavat 10 mIU/ml määrän hCG-hormonia veressä. Tuotteiden luvataan tunnistavan raskauden jo 4 päivää ennen kuukautisten pois jäämisen ensimmäistä päivää. On syytä muistaa, että kaikissa raskauksissa hCG-tasot eivät kuitenkaan ylitä 10 mIU/ml tasoa niin varhain.


Mistä tunnistaa herkän testin?

Herkimmät testit tunnistavat jo 10–25 mIU/ml hCG-pitoisuuden. Herkkien testien valmistajat esittävät tuoteselosteissa, että testi antaa luotettavan tuloksen jo 4 päivää ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa.

Keskimääräisessä raskaudessa raskaushormonin määrä kaksinkertaistuu veressä joka 72. tunti. Raskaushormonipitoisuuden räjähdysmäisen lisääntymisen vuoksi epätarkemmat testit (tunnistustarkkuus suurempi kuin 25 mIU/ml) tunnistavat raskauden vain joitain päiviä myöhemmin kuin tarkimmat testit.

Tarkin testi on verikoe. Kokeella pystyy havaitsemaan raskauden varmasti 11 päivää hedelmöityksen jälkeen. Tarkimpia testejä käytetään yleensä erityisraskauksissa, joissa nopea raskauden toteaminen on lääketieteellisesti perusteltua.

Tee Vau.fi:n testi: Olenko raskaana?

Tarkkojen testien ongelmat

Raskaushormoni voi pysytellä ensimmäisien raskausviikkojen aikana matalalla.

”Ovulaatio on voinut tapahtua normaalia myöhemmin. Jos silloin tehdään raskaustesti normikierron mukaan, hCG-pitoisuus ei vielä riitä edes herkille testeille. Jos epäilee raskautta, kannattaa odottaa vielä muutama päivä tai viikko ja varmistaa tilanne”, Sarajärvi kertoo.

Flunssa-aikana ovulaatiota saattaa siirtää pidempiaikainen tulehduskipulääkkeiden käyttö. Myös stressi vaikuttaa kiertoon.

”Herkkien testien ongelma on myös turhan toivon antaminen. Herkkä (10 mIU/ml) testi saattaa rekisteröidä raskaudeksi lyhyen kiinnittymisyrityksen. Ilman testiä nainen ei olisi edes tiennyt hedelmöittymisestä ja varhaisesta keskenmenosta”, Sarajärvi sanoo.

Lue myös: Miksi kohtu hylkää sikiön?

Erilaisia mittaustapoja

Testien suurin ero on käytettävyydessä. Yleensä halvempien testien tekeminen vaatii enemmän työtä. Yleensä halvemmissa testeissä naisen pitää pissata purkkiin, tiputella pipetillä pissaa testeriin tai kastaa liuskoja pissassa.

”Kalliimman testin voi laittaa suoraan virtsasuihkuun, eikä testin tekemistä varten tarvitse kerätä virtsaa mukiin”, Sarajärvi kertoo.

Digitaaliset testit näyttävät myös selkeästi plussan tai miinuksen, milloin tulosta ei voi tulkita väärin. Digitaaliset raskaustestti arvioivat myös hCG-tasosta raskausviikon. Tulos annetaan viikon tarkkuudella esimerkiksi näin: olet viikolla 1-2, viikolla 2-3 tai viikolla 3+. Näillä testeillä päästään varsin tarkkoihin tuloksiin.

”Viikkonäytön ja 11.–13. viikolla tehdyn ultraäänitutkimuksen tuloksia verranneessa julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että tulokset olivat 97 % yhdenmukaisia”, Sarajärvi kertoo.

Halvemmissa testeissä raskaus ilmenee viivana. Raskaushormonin ollessa vielä matalalla tasolla, nämä viivat voivat näkyä haaleina ja tulos saattaa aiheuttaa epävarmuutta. Toiset empivät näiden epäselvien haamuviivojen kanssa.

”Kaikki viivat tulkitaan kuitenkin raskaudeksi”, Sarajärvi muistuttaa.

Lue myös: Raskaus on fyysinen mullistus

Voiko testin tehdä väärin?

Jos testin ohjeita ei noudata tarkasti, saattaa saada väärän tuloksen. Esimerkiksi toiset testit saattavat antaa väärän tuloksen, jos testin lukee myöhemmin kuin ohjeissa neuvotaan. Myöhemmin ilmestyvä positiivinen tulos ei pidä välttämättä paikkaansa.

Toiset testit puolestaan säilyttävät tuloksen samana. Kannattaa tutustua tuoteselostukseen ja noudattaa tarkasti ohjeita.

Usein ajatellaan, että likainen astia olisi muuttanut tulosta suuntaan tai toiseen. Sarajärven mukaan purkin puhtauden ei pitäisi vaikuttaa tulokseen.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliÄkäpusseille poikia – taustalla testosteroni
Seuraava artikkeliÄiti luuli seksiä syyksi lapsen kuolemaan
JAA