Herkimmät testit lupaavat luotettavan tuloksen jopa viisi päivää ennen oletettujen kuukautisten alkamispäivää. Tarjolla on digitaalisia raskaustestejä, tavanomaisia raskaustestejä ja yksinkertaisimmillaan raskaustestiliuskoja – mitä eroa niillä on toisiinsa nähden?

Viimeksi päivitetty 29.6.2021

Suomessa apteekeista, päivittäistavarakaupoista ja nettikaupoista on saatavilla lukuisia eri raskaustestejä, jotka havaitsevat alkaneen raskauden hieman eri vaiheissa. Raskaustestit mittaavat hCG-istukkahormonin määrää elimistössä ja herkkyydestä riippuen ne voivat ilmoittaa tuloksen sinä päivänä, jolloin kuukautisten olisi pitänyt alkaa, tai jopa viisi päivää ennen kuukautisten alkupäivää.Lue tästä jutusta tarkemmin, miten raskaustesti toimii.

Väärä negatiivinen ja väärä positiivinen tulos?

”Jos testin tekee liian aikaisin suhteessa sen herkkyyteen, saattaa aiheutua mielipahaa, sillä silloin testi antaa väärän negatiivisen tuloksen – eli näyttää että henkilö ei olisi raskaana, vaikka on” kertoo proviisori Jaakko Lehtinen Harjavallan apteekista.

Sen sijaan väärä positiivinen tulos on Lehtisen mukaan harvinainen.

”Toki erittäin herkillä testeillä tulee tuloksia myös niin sanotuista biokemiallisista raskauksista, eli raskauksista, jotka päättyvät lähes alkuunsa. Tällöin kuukautiset tulevat ajallaan tai pari-kolme päivää myöhässä”, Lehtinen kertoo.

Raskaustestit herkkyys tekoaika Malli Noin hinta
Apteekista:
Apteekkarin raskaustesti 25mIU/ml 0 pv Normi 4,5€ 1kpl, 2 kpl 8€
Apteekki raskaustesti ultra 10mIU/ml – 4 pv Normi 6,5€ 1kpl, 2kpl 10,3€
Apteq raskaustesti 10mIU/ml 0 pv Normi 4,5€ 1kpl, 2kpl 7€
Clearblue early detection 10mIU/ml -5 pv Normi 13,50 €
Clearblue raskaustesti 25mIU/ml 0 pv Normi 11 €
Clearblue digital 25mIU/ml 0 pv Digi 14,50 €
Predictor Early 12.5Miu/ml – 5 pv Normi 11,50 €
Päivittäistavarakaupoista
Pregcheck raskaustesti 25mIU/ml 0 pv Normi 3€ 1kpl
Pregcheck raskaustestiliuskat 25mIU/ml 0 pv Normi 2€ kpl, 10 kpl 8€
RFSU raskaustesti 10mIU/ml -5 pv Normi 3€ 1kpl
RFSU raskaustestiliuskat 25mIU/ml 0 pv Normi 2,5€ 2kpl, 8 kpl 8€

 

Taulukossa herkkyys kertoo sen, millaisia hormonimääriä testi on suunniteltu havaitsemaan. Tekoaika puolestaan viittaa kuukautisten alkamispäivään: 0 pv tarkoittaa päivää, jolloin kuukautisten pitäisi alkaa, – 5 pv taas tarkoittaa viisi päivää ennen kuukautisten laskettua alkamisajankohtaa. Malli kertoo, onko kyseessä digitaalinäytöllinen testi vai viivojen ilmestymiseen perustuva.

Testien hinnat on tarkistettu 06/2021. 

Digitaalisen ja tavallisen testin ero

Suurin osa testeistä on ”tavallisia testejä”, joissa testiin ilmestyy viiva raskauden merkiksi. Viivan ilmestyminen tai ilmestymättömyys ei aina ole aivan yksioikoista, joten haaleita ”haamuviivoja” yritetään sitten parhaan osaamisen mukaan tulkita kylpyhuoneissa kautta maan, kuten tämä juttu osoittaa. 

”Digitaalinen raskaustesti on siinä mielessä yksinkertainen, että se antaa vastauksen ilman tulkintavaihtoehtoja. Kyllä tai ei”, Lehtinen summaa.

Kaikki testit tehdään samalla tavalla, eli mieluiten aamuvirtsasta mittaamalla. Testi laitetaan joko suoraan virtsasuihkuun tai sitten virtsaa kerätään astiaan, johon testi kastetaan.

Lue tästä mitä tehdä, kun raskaustesti näyttää positiivista tulosta!

Mitä mieltä olet artikkelista?