Raskauden varmin – ja monille ensimmäinen – merkki ovat tulematta jäävät kuukautiset. Mutta voivatko kuukautiset tulla raskaudesta huolimatta?

Viimeksi päivitetty 20.2.2023

Noin puolivälissä kuukautiskiertoa naisen munasarjoista irtoaa kypsynyt munasolu. Tätä tapahtumaa kutsutaan ovulaatioksi.


 


Ovulaation tapahtuu noin kaksi viikkoa edellisten kuukautisten ensimmäisen päivän jälkeen ja kaksi viikkoa ennen seuraavien kuukautisten alkua, jos kierron pituus on 28 päivää.

Ovulaation jälkeen kohdun limakalvo muuttuu paksummaksi – näin se valmistautuu vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun.

Ennen ovulaatiota kohdun limakalvon paksuus on noin 4–8 mm, kun taas kierron toisella puoliskolla se voi olla jopa 14 mm paksuinen.

Raskauden aikana ei tule kuukautisia

Jos munasolu ei hedelmöity eikä raskaus näin ollen ala, paksuuntunut kohdun limakalvo poistuu elimistöstä kuukautisvuotona.

Raskaaksi tultuaan odottaja ei siis voi kokea varsinaista kuukautisia, sillä kohdun limakalvoa tarvitaan kohdussa alkion kiinnittymisalustaksi. (Alkio ei voi kiinnittyä jos kohdun limakalvo ei ole tarpeeksi paksu – vähintään 6–7 mm paksuinen.)

Kuukautisia muistuttavaa vuotoa raskaana

Vaikka varsinaisia kuukautisia ei raskauden aikana tule, odottaja voi kokea vuotoa joka tapauksessa.

Raskauden aikaiselle vuodolle on useita syitä alkaen alkion kiinnittymisen aikoihin tapahtuvasta kiinnittymisvuodosta erilaisiin tulehduksiin. Lue lisää raskauden aikaisen vuodon eri syistä.

Biokemiallinen raskaus päättyy myöhässä alkaviin kuukautisiin

Moni raskaus päättyy keskenmenoon niin varhain, että alkanut raskaus jää huomaamatta myös odottajalta itseltään.

Erittäin varhaisista keskenmenoista käytetään nimitystä biokemiallinen raskaus siksi, koska raskautta ei huomata mistään muusta kuin hormonitason muutoksista.

Erittäin varhainen keskenmeno meneekin monella ihan tavallisten kuukautisten piikkiin, jotka vain sattuvat alkamaan muutaman päivän myöhemmin kuin tavallista.

Innokkaimmille raskaustestien tekijöille voi tosin käydä niin, että herkkä raskaustesti näyttää hetken positiivista – kunnes orastanut raskaus päättyy tavallista runsaampiin kuukautisiin.

Kuukautiskipuja vaikka raskaana?

Moni odottaja kokee alkuraskaudessa kuukautiskipua muistuttavia tuntemuksia. Kohtu tuntuu kramppaavan, mutta vuoto ei silti ala.

Kyseessä on yleinen alkuraskauden oire. Kuukautiskipujen kaltaisia tuntemuksia alkuraskaudessa aiheuttavat kohdun alkava kasvu sekä verimäärän lisääntyminen lantion alueella.

Jotkut odottajat tuntevat nipistävää tai vihlovaa kipua alavatsalla joitakin päiviä ennen kuin kuukautisten kuuluisi alkaa. Tällöin kyseessä voi olla alkion kiinnittymisen aiheuttama kipu.

Lähteet: Käypä hoito, Terveyskylä

Mitä mieltä olet artikkelista?