Seksin harrastaminen pitää ovulaation käynnissä, brittitutkimuksessa väitetään. Eroottinen sessio yhdessä tai hyvän mielen sooloseksi ainakin viikoittain pienensi varhaisten vaihdevuosien todennäköisyyttä peräti 28 prosenttia.

Viimeksi päivitetty 10.11.2020

Naisilla, joiden seksielämä on aktiivista viikoittain tai kuukausittain, on matalampi riski varhaisiin vaihdevuosiin kuin vähemmän aktiivisilla naisilla.Ilmiö paljastui brittitutkimuksessa, jossa seksiksi laskettiin yhdyntä, suuseksi, seksuaalinen koskettelu ja masturbointi.

Viikottainen seksi-iloittelu pitää ovulaation käynnissä

Tutkijoiden mukaan naisilla, jotka raportoivat harrastavansa seksiä ainakin viikoittain, oli 28 % verrokkiryhmää pienempi menopaussin todennäköisyys – olipa heidän ikänsä mikä hyvänsä.

Kuukausittain seksiä harrastavien todennäköisyys saada vaihdevuodet oli 19 % pienempi kuin harvemmin seksiä harrastavan verrokkiryhmän.

Tutkimuksen tiedot pohjaavat laajaan yhdysvaltalaiseen aineistoon.

”Jos nainen ei ole seksuaalisesti aktiivinen, keho päättelee, että raskauden mahdollisuutta ei ole. Siksi energian sijoittaminen ovulaatioon on hyödytöntä. Taustalla saattaa olla biologinen vaihtokauppa, niin että energia suunnataan lisääntymisen sijaan lastenlasten hoivaamiseen”, päätutkija Megan Arnot pohtii.

Mummohypoteesi – keskity lapsenlapsiisi

Teorian nimi on niin sanottu mummohypoteesi. Sen mukaan menopaussin tarkoitus on vähentää lisääntymisestä aiheutuvaa konfliktia eri sukupolvien naisten välillä.

”Konfliktien vähentämisen lisäksi se edistäisi naisen osallisuutta sitä kautta, että he keskittyvät edistämään lastenlastensa hyvinvointia”, Arnot sanoo.

Ovulaation aikana naisen immuunipuolustus on tavanomaista haavoittuvaisempi. Taustalla on kehon keino helpottaa alkion kiinnittymistä kohtuun, mutta samalla se laskee puolustuskykyä sairauksia vastaan.

Mikäli raskaus on epätodennäköinen vähäisen seksuaalisen aktiivisuuden vuoksi, ei ole mieltä sijoittaa energiaa ovulaatioon vaan sen sijaan käyttää tuo varanto jo olemassa olevien jälkeläisten hoivaamiseen.

Vaihdevuodet keskimäärin 52-vuotiaana

Tutkimuksen taustalla on 2 936 naisesta kerätty data.

Ensimmäinen haastattelu tehtiin naisten ollessa 45-vuotiaita. Etnisesti vaaleaihoiset, eurooppalaistaustaiset naiset muodostivat valtaosan (48 %) haastatelluista.

Useimmilla oli peruskoulun ylittävä koulutusaste. Keskimäärin naisilla oli kaksi lasta, ja he olivat naimisissa tai parisuhteessa (78 %) ja asuivat kumppaninsa kanssa (68 %).

Useimmilla (64 %) seksuaalinen aktiivisuus oli viikottaista.

Haastatelluista kukaan ei ollut vielä 45-vuotiaana kokenut menopaussia, mutta vajaa puolet (46 %) oli havainnut sen ensioireita, kuten muutoksia kuukautiskierrossa ja kuumia aaltoja.

Haastattelu toistettiin, kun naiset olivat 55-vuotiaita. Tällöin lähes puolet (45 %) naisista oli kokenut menopaussin, keskimäärin 52-vuotiaana.

”Vaihdevuodet on kaikille naisille väistämätön ilmiö, eikä niiden tuloa pysty millään konstilla välttämään. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat kuitenkin, että menopaussin ajoittuminen saattaa olla kehon reaktio raskaaksi tulemisen todennäköisyyteen”, professori Ruth Mace toteaa.

Lähde: UCL

Mitä mieltä olet artikkelista?