Seksin harrastaminen pitää ovulaation käynnissä, toteaa uusi brittitutkimus. Eroottinen sessio yhdessä tai hyvän mielen sooloseksi ainakin viikoittain pienensi varhaisten vaihdevuosien todennäköisyyttä peräti 28%!

Viimeksi päivitetty 10.11.2020

Naisilla, joiden seksielämä on aktiivista viikoittain tai kuukausittain, on matalampi riski varhaisiin vaihdevuosiin kuin naisilla, joiden seksiaktiivisuus on harvemmassa kuin kuukausittain. Ilmiö paljastui uudessa brittitutkimuksessa. Seksiksi laskettiin yhdyntä, suuseksi, seksuaalinen koskettelu ja masturbointi.

Viikottainen seksi-iloittelu pitää ovulaation käynnissä

Tutkijoiden mukaan naisilla, jotka raportoivat harrastavansa seksiä ainakin viikoittain, oli 28% verrokkiryhmää pienempi todennäköisyys siihen, että he olivat kokeneet menopaussin – olipa heidän ikänsä mikä hyvänsä. Kuukausittain seksiä harrastavien todennäköisyys saada menopaussi oli 19% pienempi kuin harvemmin seksiä harrastavan verrokkiryhmän. Tiedot perustuvat USA:laiseen laajaan aineistoon.

”Tutkimuslöydöksen perusteella voidaan päätellä, että jos nainen ei ole seksuaalisesti aktiivinen, keho tulkitsee että raskauden mahdollisuutta ei ole. Tällöin puolestaan energian sijoittaminen ovulaatioon ei ole kannattavaa, sillä se on hyödytöntä. Taustalla saattaa olla biologinen vaihtokauppa energian sijoiottamiseen toisin, esimerkiksi aktiivisella osallistumisella lapsenlapsista huolehtimiseen”, havainnollistaa päätutkija Megan Arnot.

”Isoäitihypoteesi, eli keskity lapsenlapsiisi”

”Teorian nimi on niinsanottu Isoäitihypoteesi. Sen mukaan menopaussi kehittyi ihmisillä aikanaan siksi, että se vähensi lisääntymisestä aiheutuvaa konfliktia eri sukupolvien naisten välillä. Konfliktien vähentämisen lisäksi se edistäisi naisen mahdollisuutta osallistuvuuteen sitä kautta, että he keskittyvät edistämään lastenlastensa hyvinvointia.”

Ovulaation aikana naisen immuunipuolustus on tavanomaista haavoittuvaisempi – taustalla on kehon keino helpottaa alkion kiinnittymistä kohtuun, mutta samalla se laskee puolustuskykyä sairauksia vastaan. Mikäli raskaus on epätodennäköistä matalan seksuaalisen aktiivisuuden vuoksi, ei ole kannattavaa sijoittaa energiaa ovulaatioon vaan sen sijaan käyttää tuo varanto jo olemassa olevien jälkeläisten hoivaamiseen.

Vaihdevuodet keskimäärin 52-vuotiaina

Tutkimuksen taustalla on 2 936 naisesta kerätty data.

Ensimmäinen haastattelu tehtiin naisten ollessa 45-vuotiaita. Etnisesti vaaleaihoiset, eurooppalaistaustaiset naiset muodostivat valtaosan (48%) haastatelluista. Useimmilla oli peruskoulun ylittävä koulutusaste. Keskimäärin naisilla oli kaksi lasta, ja he olivat naimisissa tai parisuhteessa (78%) ja asuivat kumppaninsa kanssa (68%).

Useimmilla (64%) seksuaalinen aktiivisuus oli viikottaista.

Haastatelluista kukaan ei ollut vielä 45-vuotiaana kokenut menopaussia, mutta vajaa puolet (46%) oli havainnut sen ensioireita, kuten muutoksia kuukautiskierrossa ja ”kuumia aaltoja”.

Haastattelu toistettiin, kun naiset olivat 55-vuotiaita. Tällöin lähes puolet (45%) naisista oli kokenut menopaussin, keskimäärin 52-vuotiaina.

”Menopaussi on kaikille naisille väistämätön ilmiö, eikä millään käytöksellä sen tuloa pysty välttämään. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat kuitenkin, että menopaussin ajoittuminen saattaa olla kehon reaktio raskaaksi tulemisen todennäköisyyteen”, professori Ruth Mace toteaa.

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?