Synnytys saattaa muuttaa sukupuolielimien ulkonäköä, ja joitakin naisia se ahdistaa. Seksuaaliterapeutti ja kätilö Salla Järvinen neuvoo, miten ongelmaa kannattaa lähestyä.

Viimeksi päivitetty 9.2.2024

”Kätilö sanoi kotiinlähtötarkastuksessa, että alapää on niin kuin moukarilla lyöty ja tosi kipeän näköinen. Turvotus ja kipu parani kyllä melko nopeasti. Mies näki alapään ensimmäistä kertaa kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen. Sanoi, että hyvältä näyttää. En uskonut”, eräs synnyttänyt nainen kirjoittaa Vau.fi-foorumilla.Asiantuntija: ”Katso jalkoväliisi”

”Naisen pitää tietää, miltä hänen sukuelimensä näyttävät. Kannattaa katsoa peilillä jo ennen synnytystä. Silloin voi verrata tilannetta. Usein on nimittäin niin, etteivät naiset tiedä, miltä heidän sukupuolielimensä näyttivät ennen synnytystä”, kätilö ja seksuaalineuvoja Salla Järvinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Jos alapään tarkastelu synnytyksen jälkeen hirvittää, kannattaa kurkata alakertaan vasta, kun jälkivuoto on loppunut. Tyypillisesti silloin myös häpyhuulien turvotus on kadonnut.

Entä, jos ei uskalla?

Synnytyksestä aiheutunut turvotus laskee usein parissa viikossa, jonka jälkeen alakerta ”normalisoituu”. Turvoksissa olevan jalkovälin kipua voi lievittää vaikka viileällä kaurapussilla.

Jos synnyttänyt nainen pelkää alakertaan kurkkaamista, Järvinen neuvoo tunnustelemaan ensin käsillä. Mikään kiire ei ole.

Myös puolison voi antaa vaikka vain koskea, ennen kuin päästää hänet katsomaan.

”Ei ole mikään pakko näyttää sukupuolielimiään, jos siltä tuntuu. Suuseksiäkin voi harrastaa ensin pimeässä”, Järvinen sanoo.

Välilihan leikkaus voi jättää arven

”Naisen keho on ihmeellinen. Se toipuu hyvin synnytyksestä. Häpyhuulien ulkonäkö ei yleensä juuri muutu synnytyksessä. Välilihanleikkaus sen sijaan voi jättää paksun arpikudoksen välilihaan, jos naiselle on taipumusta arpikudoksen muodostumiseen”, Järvinen sanoo.

Jos arpikudosta pääsee syntymään, sitä voi hoitaa itse.

”Päivittäinen liukuvoiteen kanssa hierominen pehmentää arpikudosta”, Järvinen sanoo.

Usko miehen kehut

”En uskalla enää näyttää alapäätä miehelleni”, tuskailee eräs kommentaattori foorumilla.

Järvinen rohkaisee äitejä kuitenkin luottamaan puolisoihinsa. Usein miehet tietävät paremmin, miltä puolison sukuelimet näyttävät. Järvisen mukaan mieheen kannattaa mukaan luottaa alakerta-asioissa.

”Usko miestäsi, kun hän kehuu alapääsi ulkonäköä. Miehet ovat usein suoraviivaisia ja tarkoittavat, mitä sanovat. Mielikuvat ovat usein pahempia naisen omassa päässä”, Järvinen summaa.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?