Suurin osa vastikään synnyttäneistä naisista kokee niin sanotun baby bluesin, jonka vallassa tuoretta äitiä voi itkettää niin ilosta, surusta kuin liikutuksestakin. Tuoreet äidit kertovat kokemuksiaan synnytyksen jälkeisestä herkistymisestä.

Viimeksi päivitetty 23.4.2024

On tyypillistä, että vasta synnyttänyt nainen on itkuherkkä: tätä kutsutaan termillä baby blues.”Onneksi sisko varoitti”

Kyseessä on synnytyksen jälkeinen herkistyminen, joka kestää yleensä muutaman päivän ja on voimakkaimmillaan kolmesta viiteen päivään synnytyksen jälkeen.

” Itkin koko päivän milloin millekin.”

Tila on varsin tuttu nimimerkille Sirpaleina, joka kertoo tuntemuksista Vau.fi:n keskustelupalstalla näin:

”Onneksi oli sisko varottanut että n. 3 päivää synnytyksestä alkaa vollotus. Itkin koko päivän milloin millekin, ilosta lähinnä. Hieman normaalia herkempi olen ollut sen jälkeen pysyvästi. Onneksi tästäkin varotettiin etukäteen.”

Onnen ja rakkauden kyyneleitä

Myös nimimerkki kirahvi36 tietää, millaista on synnytyksen jälkeinen herkistyminen. Hän kertoo itkeneensä ennen kaikkea onnesta ja rakkaudesta:

”Luulin et se raskausaika oli herkkää mut se synnytyksen jälkeinen herkkyys oli ihan erilaista. Vaikka oon herkkä muutenkin ni se yllätti. Sitä itki ihan kaikelle, onnesta, ilosta ja rakkaudesta, tuijotti pientä vauvaa ja vollotti.”

Herkkyys jäi päälle

Osa foorumilla asiasta keskustelleista äideistä kokee, että herkkyys on jäänyt ikään kuin päälle, ja itku tulee edelleen helposti, vaikka synnytyksestä olisi jo aikaa.

”Herkkyys on jäänyt varmaan lopuksi ikää, varsinkin kaikki lapsiin liittyvät ikävät asia.”

KaarinHa kertoo herkistyneensä pysyvästi erityisesti lapsiin liittyville ikäville asioille:

”Synnytyksen jälkeen onkin sitten itkettänyt yksi ja toinen asia, kaikkea mahtuu maan ja taivaan väliltä, mikä kirvoittaa edelleen kyyneleet silmiin. Herkkyys on jäänyt varmaan lopuksi ikää, varsinkin kaikki lapsiin liittyvät ikävät asiat, olivat ne sitten jossain tv-sarjassa/elokuvassa, tai dokumentissa”, KaarinHa kirjoittaa.

”Ihan kaikki itketti”

Samanlaisia kokemuksia on nimimerkillä move88, joka kertoo herkkyyden alkaneen tasaantua vasta puoli vuotta synnytyksen jälkeen:

”Onneks joskus puolen vuoden jälkeen alkoi tasaantua, vaikka vieläkään en ihan ole entisellään.”

”Monta kuukautta syntymän jälkeen itketti ihan kaikki, synnytyksestä kertominen, se jos ajatteli miten onnellinen on, muiden huonot uutiset, musiikkikappaleet, tv-ohjelmat… saatoin alkaa myös itkeä ihan turhista miehen tiuskaisuista, jotka normaalisti olisin kuitannut vastarepliikillä tai nauramalla. Onneks joskus puolen vuoden jälkeen alkoi tasaantua, vaikka vieläkään en ihan ole entisellään.”

Herkkyys vaihtui masennukseen

On hyvä muistaa, että joskus päälle jäävässä herkkyydessä ja alakulossa voi olla kysymys synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

”Pikkuisen synnyttyä pikkukeskosena kun oli niin yliväsynyt ja stressaantunut ynnä peloissaan ja huolissaan.”

Pinkkihirmu uskoo, että hänen kohdallaan kyse ei ollut enää pelkästä synnytyksen jälkeisestä herkistymisestä:

”Podin varmaan hormonimyrskyn ohella myös lyhyttä raskauden jälkeistä masennusta/ahdistusta Pikkuisen synnyttyä pikkukeskosena kun oli niin yliväsynyt ja stressaantunut ynnä peloissaan ja huolissaan. Itkin joka päivä jostain syystä parin kuukauden ajan, mutta nyt kotiuduttua se on jo helpottanut onneksi!”, Pinkkihirmu kirjoittaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?