Vauva syntyi, juhlan paikka! Tuore isä juhlistaa vauvaa ja isyyttään järjestämällä varpajaiset.

Viimeksi päivitetty 28.10.2011

Varpajaiset ovat juhla, jonka tuore isä järjestää omille ystävilleen lapsensa syntymän kunniaksi. Varpajaisia vietetään tavallisesti pian vauvan syntymän jälkeen.

Varpajaisten historiaa

Varpajaisilla on pitkät perinteet. Ennen vanhaan maalaisyhteiskunnassa varpajaisiin tuotiin tuomisina ruokaa, kangasta ja vaatetta vauvan aiheuttamaa työtaakkaa helpottamaan. Varpajaisten vietto ei rajoittunut vain ihmisvauvojen syntymän juhlistamiseen, vaan niitä saatettiin viettää myös uuden varsan tai vasikan syntymän kunniaksi.

Alunperin varpajaisten kerrotaan olleen naisten perinne. Aikana ennen sairaalasynnytyksiä ja lääkkeellisiä kivunlievityksiä naiset tulivat avustamaan synnyttäjää ja synnytyskipuihin tarjottiin viinaa. Synnytyksen jälkeen avustajanaiset sitten ryyppäsivät varpajaisia ja söivät voita, lihaa ja leipää.

Nykypäivän varpajaiset: kaveribileet

Nykyään varpajaiset ovat useimmiten vain isän juhla. Yksinkertaisimmillaan varpajaiset ovat pieni illanvietto miesporukassa kotona tai kaupungilla, mutta varpajaisia saatetaan juhlia myös pidemmän kaavan mukaan esimerkiksi mökillä tai vuokratussa juhlatilassa.

Tuoreelle isälle tuodaan usein varpajaislahjoja: perinteisesti konjakki- tai viskipullo, sikareita, vauvanhoito-opas tai vaikkapa uuden isän selviytymispakkaus. Monesti myös vauvaa muistetaan vauvalahjoin. 

Lue myös: Lapsivuodelahja – palkinto synnytyksestä?

Juhlia vai ei?

Isäksi tuleminen on iso asia miehen elämässä. Vauvan odotus on ollut pitkä matka myös miehelle, ja isyys on monen mielestä juhlimisen arvoinen juttu.Varpajaisjuhlinta herättää kuitenkin keskustelua: kannattajat kokevat varpajaiset hienona miesten perinteenä, vastustajien mielestä tuoreen isän paikka on kotona, ei huvielämän pyörteissä.

Lue myös: Vauvakutsuilla juhlitaan elämää

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu gallupiin!

 

Varpajaiskokemuksia:

Mies juhlisti varpajaisia heti vauvan syntymästä seuraavana päivänä. Olin itse vielä sairaalassa vauvan kanssa, enkä pannut pahakseni vaikka mies käväisi viihteellä. Mieluummin niin, kuin että olisi lähtenyt juhlimaan heti laitokselta kotiutumisemme jälkeen.

Äiti, yksi lapsi

Olen viettänyt varpajaisia jokaisen kolmen lapsemme syntymän jälkeen. Juhlat ovat menneet aina samalla perinteisellä kaavalla: saunailta miesporukassa, konjakkia ja sikarit. Varpajaiset ovat olleet minulle aina tärkeä juttu.

Isä, kolme lasta

Mies ei ole viettänyt varpajaisia kummankaan lapsemme syntymän jälkeen. Hänen kaveripiirissään ei ole ollut tapana järjestää varpajaisjuhlia. Omasta mielestäni koko varpajaisperinne on aika hölmö. Vastasyntynyt ansaitsee molempien vanhempien täyden huomion, se on väärä aika karata juhlimaan. 

Äiti, kaksi lasta

Vietin varpajaisia vasta kun lapsi oli kahden kuukauden ikäinen, sillä halusin järjestää kunnon juhlat mutta en tohtinut lähteä kotoa heti lapsen synnyttyä. Varasin varpajaisia varten juhlatilan, jossa vietimme isolla kaveriporukalla hyvät bileet. 

Isä, yksi lapsi

 

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: iStockphoto

 


Mitä mieltä olet artikkelista?