Miltä näyttävät häpyhuulet, klitoris ja emätin ylipäänsä alatiesynnytyksen jälkeen? "Erilaiselta kuin ennen", toteaa lantionpohjan fysioterapeutti. Monille synnytys tuo lisää itsevarmuutta ja sitä kautta seksuaalinen nautinto kasvaa.

Viimeksi päivitetty 13.10.2021

Sisempien ja ulompien häpyhuulten, vaginan suuaukon, vaginan, välilihan, klitoriksen ja muun intiimialueen muutokset synnytyksen jälkeen ovat edelleen voimakkaasti vaiettu aihe.


 


”Lähdetään siitä, että muutoksia tapahtuu jo raskauden aikana ja varsinkin synnytyksen jälkeen. Se on luonnollista. Luonnotonta olisi, jos mikään ei muuttuisi, niin se ei vain voi mennä”, aloittaa lantionpohjan fysioterapeutti Maria Nemlander.

Hänen vastaanotollaan käy paljon synnyttäneitä asiakkaita, jotka kokevat voimaannuttavana sen, että  synnytys on parantanut vaginan tuntoaistia ja tuonut itsevarmuutta kehosta. Moni kokee helpommaksi nauttia, kun kehon muutosten takana on suuri mullistus, kuten lapsen syntymä.

”Nautinto on iso kokonaisuus, joka rakentuu sekä psyykkiselle että fyysiselle pohjalle. Monet kertovat kokevansa seksissä suurempaa nautintoa synnytyksen jälkeen kuin sitä ennen: klitoris ja vaginan alue ovat herkemmät ja esimerkiksi orgasmien saavuttaminen on helpompaa.”

Venynyt pimppi ja mehukkaat häpyhuulet

Synnytyksen aikana vagina venyy äärimmilleen, jotta syntyvä lapsi mahtuu synnytyskanavasta ulos. Tällainen urotyö jättää jälkensä sekä ulko- että sisäsynnyttimiin: pimppi näyttää ja tuntuu erilaiselta sen jälkeen.

”Synnytyksen jälkeen voi kokea, että pimpin ulkoinen muoto venyy. Vaginan suuaukko voi jäädä pysyvästi hiukan aiempaa suuremmaksi. Häpyhuulet saattavat muuttua suuremmiksi, joskus jopa oikein sellaisiksi mehukkaan pulleiksi! Ryppyisyyttä ja poimuisuutta tulee lisää. Toisilla klitoriksen ulkomuoto muuttuu ja tulee paremmin esille. Nämä ovat tosi jänniä ja tosi yksilöllisiä juttuja!”, Nemlander innostuu.

Nemlanderin mukaan moni kuvailee myös, että tuntuma muuttuu. Synnytyksen jälkeen, kun elimistö on toipunut, moni tuntee kosketuksen emättimessä ja vaginassa herkemmin ja miellyttävämpänä.

”Löystyykö vagina?”

Erityisesti ensimmäistä lastaan odottavia saattaa huolettaa vaginan kireyden menetys. Nemlander haluaa rauhoittaa näin ajattelevia:

”Ensinnäkin kireys ei ole mikään itseisarvo. Päin vastoin, vaginan kireys saattaa haitata omaa nautintoa ja aiheuttaa komplikaatiota, kuten penetraatiokipuja tai virtsankarkailua. Seksi voi jopa sattua, jos yrittää lihaksilla pinnistellen pitää alapäätään tiukkana, koska ajattelee kumppanin haluavan tai tarvitsevan sellaista.”

Vagina ja synnytyskanava venyvät, jotta lapsi mahtuu alatiesynnytyksessä luiskahtamaan ulos. Tämän jälkeen ne lähtevät palautumaan. Mutta koko raskaus ja sen jatkeena synnytys ovat niin mullistava kehollinen kokemus, että ei voi taata alapään tuntuvan aivan samalta kuin ennen synnytystä.

”Muutosten pelkäämisen sijaan peräänkuuluttaisin asenteen muutosta: mikä ihmeen ihannointi tämä on, että kasvot tai pimppi eivät saisi muuttua iän ja elämänkokemusten myötä? Pimppikin muuttuu ja se on hyvä asia”, Nemlander ihmettelee.

Uudenlaista seksiä

Synnytyksen jälkeisinä viikkoina ja kuukausina hormonitoiminta ja uuden roolin omaksuminen vievät paljon aikaa ja energiaa tuoreelta äidiltä. Seksi ja seksuaalisuus voivat pelottaa tai tuntua vierailta. Rinnat ovatkin täynnä maitoa ja niihin koskettaminen tuntuu erilaiselta kuin ennen.

”On supertärkeää tietää, että tämä on vaihe ja antaa tilaa kaikille tunteille. Jos ei halua, että rintoihin nyt koskee kukaan muu kuin vauva, se on ok. On normaalia kokea haluttomuutta, kun rinnalla on jatkuvasti joku koskemassa. Halut palaavat kyllä ja luvassa on ihanaa seksiä!”

Aina lantionpohja ei toivu synnytyksestä itsellään – jos tuntuu, että esimerkiksi virtsan pidätyskyvyssä on ongelmia tai keskivartalon tuki ei palaudu ennalleen, kannattaa kääntyä lantionpohjan fysioterapeutin puoleen.

”Eniten seksin hyvyyteen vaikuttavat kiihottuminen ja halu. On äärimmäisen tärkeää saada kuulla kumppaniltaan, että on haluttava juuri sellaisena kuin on. Jos jotain, kannustaisin kumppaneita kehumaan vuolaasti kumppaniaan ja myös sitä oman seksikumppaninsa pimppiä. Itsevarma olo helpottaa kiihottumista!”, Nemlander pamauttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?