Joko nyt? Vai kohta? Synnytyksen tarkkaa käynnistymistä on vaikea ennakoida, mutta on olemassa tiettyjä käytökseen ja fyysisiin muutoksiin perustuvia merkkejä, joilla kehosi viestittää, että jotain on tapahtumassa.

Viimeksi päivitetty 23.11.2021

Elokuvissa ja TV-sarjoissa synnytykset alkavat näyttävästi ja yllättäen: ”I think my water just broke” lienee yksi kuuluisimpia asiaan liittyviä lausahduksia. Ihan kohta jo sitten synnytetäänkin täydellä ähinällä.


 


Tosiasiassa synnytyksen käynnistyminen on pitkä ja hienovarainen prosessi, joka vain harvoin pääsee yllättämään odottavan äidin. Tarkkaile ainakin seuraavia merkkejä itsessäsi, jos haluat koittaa ennakoida tulevaa:

Pesänrakennusvietti aktivoituu

Tämä voi periaatteessa tapahtua missä vaiheessa raskautta tahansa, mutta moni odottava äiti on kuvaillut, että varautumisen tarve iskee muutamia päiviä ennen synnytyksen alkamista. Pesänrakennus näkyy eri ihmisillä eri tavoin: toisilla siivousvimmana, toisilla leipomisena tai ruuanlaittona, toisilla vaikkapa sisustukseen liittyvien asioiden esiin laittamisena. Moni haluaa järjestellä vauvan vaatteita ja tavaroita, niihin koskeminen ja niiden katselu tuottavat poikkeuksellisen voimakasta iloa. Joko sairaalakassi on pakattuna?

Keventymisen tunne

Tälle on itse asiassa fysiologinen selitys: kun lapsi on lähes valmis syntymään, lapsen pää laskeutuu lantiossa alemmas, kohti synnytyskanavaa. Tällöin paine vatsaontelon yläosassa ja keuhkoissa helpottaa, joten tuntuu siltä kuin pystyisit hengittämään aiempaa paremmin. Toisaalta nyt lapsen pää saattaa painaa virtsarakkoa niin, että joudut ravaamaan vessassa vähän väliä! Myös raskausmahan muoto saattaa nyt muuttua.

Niin kutsuttu pään kiinnittyminen on kuitenkin arvaamaton tapahtuma – ensisynnyttäjillä se voi tapahtua jo viikkoja ennen synnytystä, uudelleensynnyttäjillä puolestaan vaikka vasta synnytyksen aikana.

Kohdunkaula lyhentyy – vatsanpohjassa tuntuu ”oudolta”

Kohdunkaula on kolmen-neljän sentin mittainen käytävä emättimen pohjan ja kohtuontelon välillä. Ennen kuin synnytys voi alkaa, sen täytyy pehmentyä, lyhentyä ja lopulta vetäytyä pois tieltä. Tämä tapahtuu epäsäännöllisten supistelujen avulla – saatat huomata ne tai olla huomaamatta. Ehkä sinulla on vain epämääräisen ”vaikea ja tukala olo” ja alavatsaa jotenkin painaa?

Limaista vuotoa emättimestä – tai limatulppa!

Kun lapsi on kehittynyt kohdussa, yksi sitä suojaavista tekijöistä on niin sanottu limatulppa. Se ei ole mikään korkki, joka pitää lapsen kohdussa, vaan enemmänkin tahmaista ja sitkeää valkovuotoa, joka täyttää kohdunkaulakanavan ja estää bakteereita pääsemästä kohtuun. Kun kohdunkaula pehmenee, tämä lima lähtee irtoamaan – joskus se irtoaa selkeämpänä ”klönttinä”, joskus taas tahmeana vuotona.

Limatulpan irtoaminen ei tarkoita, että synnytys alkaa tänään, huomenna tai ylihuomenna. Se ei aloita lähtölaskentaa, mutta on yksi niistä oireista, joiden avulla voit päätellä, että synnytys lähestyy!

Lapsiveden lirahdus – vai oliko se sittenkin pissaa?

Kyllä, vaikka olisit ollut kuinka tarkkana ja kuulostellut merkkejä, lapsiveden meno saattaa silti yllättää sinut. Se kuitenkaan juuri koskaan ei mene niin näyttävästi kuin elokuvissa – pikemminkin saatat tuntea jotain lämmintä ja kosteaa housuissasi.

Koska alapäässäsi on loppuraskaudesta niin paljon meneillään ja lapsikin painaa virtsarakkoa, et ehkä ole varma lirahtiko sinulta vain vähän pissaa housuihin. Todennäköisesti se on lapsivettä, mutta jos et ole varma, lue tästä miten teet testin.

Lapsiveden mentyä – olipa kyseessä kunnon loraus tai pienempi tihkuminen – on aiheellista soittaa synnytysvastaanotolle ja kysyä ohjeistusta. Jos raskaus on täysiaikainen, lapsi on raivotarjonnassa eikä synnytys ole muutoin käynnissä, ohjeistetaan yleensä sairaalaan saapumaan 12 tunnin kuluessa lapsivedenmenosta. Synnytys käynnistyy useimmiten vuorokauden sisällä.

Lähde: Self.com

Mitä mieltä olet artikkelista?