Limatulppa aiheuttaa paljon huolta ja päänvaivaa synnyttäjille. Se on yksi yleisimpiä raskausaiheisia hakusanoja Googlessa, sen irtoamisesta soitetaan synnytysvastaanotolle päivittäin ja siitä kysellään keskustelupalstoilla. Limatulpan irtoamisen takia ei kannata kuitenkaan olla huolissaan. Lue kätilön blogista, mikä limatulppa oikeastaan on.

Viimeksi päivitetty 4.3.2015

Raskaana olevan naisen vartalossa tapahtuu monia muutoksia, jotka suojaavat kohdussa kasvavaa vauvaa. Yksi muutos on valkovuodon lisääntyminen. Valkovuotoa muodostuu jatkuvasti emättimen ja kohdunkaulan limakalvojen eritteistä sekä emättimen uusiutuvasta pintasolukosta. Se ikään kuin ”huuhtoo” emätintä koko ajan, valuen alaspäin, vieden mahdollisia bakteereja poispäin vauvasta.

Valkovuoto pitää emättimen happotasapainon sellaisena, etteivät bakteerit pääse kasvamaan niin helposti. Kohdun kaulakanavassa valkovuoto on limaista ja takertuvaa. Se täyttää kanavan ja muodostaa sinne tulppamaisen esteen bakteereille, pitäen vauvan ja kohtuontelon suojassa tulehduksilta.

Limatulpat ovat eri värisiä

Kun raskaus on lopuillaan, kohdunkaulan kudos pehmenee, kuin muovailuvaha jota pyöritellään käsissä. Tämä pehmeneminen saa kanavan löystymään ja avautumaan, jolloin lima irtautuu sen seinämistä ja valahtaa emättimen kautta ulkomaailmaan.

Limatulppa voi olla kirkas, valkea tai kellertävä, joskus jopa vihertävä. Siinä on voi olla hiukan kirkasta verta, vaalean punertavia verijuovia tai rusehtavia raitoja – tai sitten kaikkia näistä. Veri tulee kohdunkaulan herkästä kudoksesta, jonka pinta voi ripsahtaa rikki, kun ”paikat avautuvat”.

Limatulppa ei toimi kohdun korkkina

Kätilönä sanon, että limatulppa aiheuttaa paljon melua tyhjästä! Jo pelkkä nimi on harhaanjohtava. Kohdun suulla ei ole korkkimaista tulppaa, joka jotenkin estäisi vauvaa syntymästä (tai jonka poistuminen käynnistäisi synnytyksen minuuteissa), eikä mitään muutakaan pysyvää tulppamuodostelmaa.

Limaa erittyy koko ajan, ja se valuu pois jatkuvasti. Kohdunkaulan lima muodostuu kiinteämmäksi klöntiksi, joka voi irtautua joko kokonaisena tai osittain, kun kehosi valmistautuu synnytykseen. Sitä voi tulla mustikan kokoinen ripe tai puolen kämmenellisen verran.

Tulppa antaa viestin

Yksittäisenä ilmiönä limatulppa kertoo kehon tilasta ihan yhtä paljon, kuin aivastuksessa irronnut yksittäinen räkäklimppikin! Kohdunkaulan sitkeän liman irtoaminen antaa sinulle viestin siitä, että päivien tai viikkojen päästä vauvasi syntyy.

Vauvan syntymiseen tarvitaan aina supistuksia, ja ilman niitä jatkat odottamista. Jos limatulppa irtoaa supistelujen kanssa, vauva saattaa syntyä tuntien päästä, kunhan supistuksen jatkuvat säännöllisesti.

Älä säikähdä tulpan irtoamista!

Limatulppaa ei tarvitse säikähtää, sitä ei tarvitse säilyttää eikä sen irtoaminen ole vauvallesi vaarallista. Limaa erittyy koko ajan lisää, ja muutamassa päivässä limatulppa on rakentunut uudelleen. Uimista luonnonvesissä ei suositella sen irtoamisen jälkeen, omassa kylpyammeessa voit käydä. Voit saunoa ja rakastella kuten ennenkin.

Jos limatulppa irtoaa ennen raskausviikkoa 36, tai jos sinulla on streptokokki B-infektio (neuvolakortissasi voi lukea saga pos), soita kätilöllesi ja kysy, aiheuttaako limatulpan irtoaminen lisäohjeita.

Itse en suosittelisi lisääntyneen infektioriskin vuoksi ylimääräisiä sisätutkimuksia enkä rakastelua, jos limatulppa irtoaa ja sinulla on streptokokki emättimessäsi. Samoin, jos limatulpan joukossa on paljon verta (enemmän kuin ruokalusikallisia), on syytä soittaa sairaalaan. Muuten voit elellä normaalisti ja odottaa vauvaasi innolla, aivan kuten tähänkin asti.

Kuka siellä?

Kätilöbloggari Silja Seppänen on Pirkanmaalla toimiva yksityinen kätilö, imetysohjaaja ja Vauvantai-synnytysvalmennuksen kehittäjä. Siljan ohjenuorana on tehdä kätilötyötään aina asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtien. Siljan kotisivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

Mitä mieltä olet artikkelista?