Elokuvissa synnytys alkaa lähes poikkeuksetta dramaattisella lapsivesien menolla. Synnytyksen käynnistymiseen ei kuitenkaan yleensä liity tosielämässä samanlaista dramatiikkaa – eikä synnytys aina edes käynnisty vesien menolla. Vau.fi:n foorumilla äidit kertovat tosielämän kokemuksia siitä, kuinka synnytys käynnistyy!

Viimeksi päivitetty 14.4.2015

”Heräsin, kun jotain lorahti”

”Kello taisi olla 19:50 kun vedet meni. Just istahdin sohvalle läppärin viereen, kun tunsin, että nyt lorahtaa jotain”, Millier kertoo.

Lapsivesivahingoilta kuitenkin säästyttiin, sillä Millier reagoi tuntemuksiin nopeasti.

”Onneksi kerkesin nousta ylös, ettei sohva kastunut. Ja sillä samalla sekunnilla alkoivat supparitkin. Viikkoja oli silloin 39+6, mutta tyttö syntyi kuitenkin 40+0”, hän kertaa.

Nimimerkillä Suski88 kirjoittavalla äidillä synnytys alkoi vesien menolla kesken unien.

”Mulla alkoi vesien menolla yöllä neljän aikaan. Täydestä unesta heräsin siihen, kun tunsin että jotain tulee… Kauheasti ei sänkyyn kerinnyt onneksi valumaan. Kunnolla holahti vasta, kun olin jo kerinnyt pesuhuoneeseen”, Suski88 muistelee.

”Vesien menosta puolituntia ja alkoi säännölliset supistukset parin minuutin välein. Alle seitsemän tuntia, ja poju oli maailmassa.”

Lue myös: Pissasinko housuun?

”Pikkuhiljaa vain alkoi supistella”

”Ensimmäisen kanssa synnytys alkoi varoittelemaan 39+4 pääsäryllä”, Röllykkä kertoo.

Seuraavana päivänä alkoivat supistukset, jotka voimistuivat pikkuhiljaa kolmen päivän ajan. Röllykkä synnytti esikoisensa lopulta laskettuna aikana viikoilla 40+0.

”Toisen kanssa aamun ekan vessakäynnin yhteydessä meni limatulppa. Supistuksia tuli 30min-60min välein koko päivän, mutta illalla 22:00, kun sain isomman nukkumaan, alkoivat supistukset kymmenen minuutin välein. Siitä tihentyi niin, että lähettiin sairaalaan. Toinenkin synty sitten 40+0”, Röllykkä kertaa synnytyksiään.

”Hitaasti ja rauhallisesti käynnistyneitä siis molemmat”, hän toteaa.

”Esikoisesta alkoi vain pikkuhiljaa supistella, ja supistukset voimistuivat iltaa kohti. Kuopuksesta alkoi ilmaantua vereslimaista vuotoa, ja seuraavana päivänä alkoi supistella”, Rosalina kertoo.

Lue myös: Synnytyksen kolme vaihetta

”Synnytys käynnistettiin suoraan salissa”

Toisinaan synnytys ei syystä tai toisesta ota käynnistyäkseen luonnollisesti. Silloin synnytys saatetaan käynnistää suunnitellusti sairaalassa.

”Mulla käynnistettiin toinen synnytys suoraan salissa raskausviikolla 41+6 oksitosiinitipalla. Kalvot puhkaistiin vähän myöhemmin, johtuen siitä, että en ollut avautunut sinne mennessä yhtään. Vasta kun tippa oli hieman alkanut pehmittänyt paikkoja, niin kalvot puhkaistiin”, Akidi kertoo.

Kuinka sinulla käynnistyi synnytys?

Keskustele aiheesta foorumilla: Mitä olit tekemässä, kun synnytys alkoi?

Mitä mieltä olet artikkelista?