Oliko housuun lirahtanut neste pissaa, lapsivettä, valkovuotoa vai limatulppaa?

Viimeksi päivitetty 27.3.2018

Testaa näin lapsivesien meno:

Olet raskaana, ja jotain lirahtaa housuun. Jos et ole varma, valuuko sinulta lapsivettä, toimi näin:


 


  • Tee alapesu ja kuivaa hyvin.
  • Laita alushousuihin puhdas side ja siteen päälle wc-paperia taiteltuna.
  • Seuraa tunnin tai kahden ajan, kastuuko paperi. Jos kastuu, tarkkaile imeytyykö neste kokonaan paperiin. Jos neste jää paperin pintaan, se on todennäköisesti valkovuotoa. Limainen vuoto taas on niin sanottua limatulppaa. Jos neste on veden kaltaista ja imeytyy kokonaan paperiin, se saattaa olla lapsivettä. Tällöin asia täytyy tarkastuttaa päivystyksessä. Älä vaihda sidettä lähtiessäsi. Jos päivystyksessä ei selkeästi nähdä lapsivettä, on olemassa myös tikkutesti, jolla asia voidaan tarkistaa.

Ohje: TAYS

Milloin sairaalaan?

Lapsiveden mentyä emättimen ja kohdun välillä on suora yhteys, jolloin kohtu ei ole enää suojassa infektioilta. Tämän vuoksi lapsiveden mentyä – olipa kyseessä kunnon loraus tai pienempi tihkuminen – on aiheellista soittaa synnytysvastaanotolle ja kysyä ohjeistusta.

Jos raskaus on täysiaikainen, lapsi on raivotarjonnassa eikä synnytys ole muutoin käynnissä, ohjeistetaan yleensä sairaalaan saapumaan 12 tunnin kuluessa lapsivedenmenosta. Synnytys käynnistyy useimmiten vuorokauden sisällä. Mikäli synnytys ei käynnisty itsestään, se käynnistetään 1–2 vuorokauden kuluttua vedenmenosta.

Epäilyttävä väri: heti sairaalaan

Normaali lapsivesi on väriltään kirkasta tai kevyesti vaaleanpunertavaa. Jos lapsivesi on vihertävää, vihreää tai veristä, on sairaalaan syytä lähteä heti. Samoin silloin, jos lapsi on perätilassa tai kyseessä on monisikiöraskaus.

Myös silloin, jos lapsivettä tulee ennenaikaisesti eli alle 36. raskausviikolla, on sairaalaan suositeltavaa lähteä välittömästi. Synnytystä pyritään tällöin estämään ja odottaja otetaan lähes aina sairaalahoitoon.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?