Sikiö kelluu koko kehityksensä ajan sikiökalvojen ympäröimässä lapsivedessä. Mitä lapsivesi oikeastaan on? Miten lapsivedet menevät? Voiko lapsivettä tihkua ennen synnytystä?

Mitä lapsivesi on?

Raskauden aikana sikiö kelluu kalvojen ympäröimässä nestepussissa. Sisempi kalvoista on nimeltään vesikalvo ja ulompi suonikalvo. Kalvojen sisällä olevaa nestettä kutsutaan lapsivedeksi eli sikiövedeksi. Alku- ja keskiraskaudessa lapsivesi koostuu istukan, napanuoran ja vesikalvon soluista, loppuraskaudessa lisäksi sikiön virtsasta. Vesi uusiutuu jatkuvasti. 

Lapsiveden tehtävänä on suojata sikiötä infektioilta ja auttaa sikiön keuhkojen ja ruoansulatuskanavan kypsymisessä. Lapsivesi mahdollistaa myös sikiön liikkumisen kohdussa sekä edesauttaa luiden kasvua ja kehitystä. Lisäksi se pitää sikiön tasaisessa lämpötilassa. Lapsivesi myös suojelee sikiötä ulkopuolisilta äkillisiltä iskuilta ja liikkeiltä.

Normaali lapsivesi on väriltään kirkasta, vaaleaa tai vaalenpunertavaa. Se tuoksuu makeahkolle.

Lapsivedenmeno

Lapsivedenmeno voi tapahtua missä vaiheessa synnytystä tahansa. Synnytys voi käynnistyä vedenmenolla ennen supistuksia, mutta yhtä hyvin vedet voivat mennä vasta synnytyssalissa, yleensä avautumisvaiheen loppupuolella. Jos synnytys alkaa vedenmenolla, tapahtuu synnytyksessä etenemistä tavallisesti vuorokauden sisällä, sillä vedenmeno aktivoi synnytyshormonien erittymistä. Kaikki vesi ei kuitenkaan koskaan tule pois kohdusta kerralla, vaan vuoto jatkuu ja lapsivesi uusiutuu koko synnytyksen ajan. Lapsivedenmenoa ei voi pidätellä.

Joskus synnyttäjää saatetaan avittaa vedenmenossa puhkaisemalla kalvot. Emättimen ja kohdunsuun läpi laitettavan koukun avulla tehdään sikiökalvoihin reikä, josta vesi pääsee valumaan ulos. Kalvojen puhkaisu voi olla tarpeen, jos synnytys pitää saada käynnistymään tai hitaasti etenevää synnytystä halutaan vauhdittaa. Kalvojen puhkaisu saattaa olla välttämätöntä, jos vauvalla epäillään esimerkiksi hapenpuutetta. Lapsiveden väri kertoo vauvan hyvinvoinnista: vihreä tai ruskea vesi on poikkeavaa ja tarkoittaa, että vauva on ulostanut veteen.

Lue myös: Pienokainen syntyi lapsivesipussissa

Lapsiveden tihkuminen


Lapsivesi ei aina mene suurieleisesti lorahtaen. Toisilla synnyttäjillä vettä tulee tihkumalla: jos kalvoihin tullut reikä sijaitsee ylhäällä, saattaa vettä tiputella pieniä määriä kerrallaan. Koska emättimen eritteet lisääntyvät loppuraskaudessa, voi joskus olla vaikea tietää, onko lirahduksissa kyse vedenmenosta vai valkovuodosta.


Jos jotain lirahtaa housuun etkä tiedä, valuuko sinulta lapsivettä, toimi näin:  • Tee alapesu ja kuivaa hyvin.

  • Laita alushousuihin puhdas side ja siteen päälle wc-paperia taiteltuna.

  • Seuraa tunnin tai kahden ajan, kastuuko paperi. Jos kastuu, tarkkaile imeytyykö neste kokonaan paperiin. Jos neste jää paperin pintaan, se on todennäköisesti valkovuotoa. Limainen vuoto taas on niin sanottua limatulppaa. Jos neste on veden kaltaista ja imeytyy kokonaan paperiin, se saattaa olla lapsivettä. Tällöin asia täytyy tarkastuttaa päivystyksessä. Älä vaihda sidettä lähtiessäsi. Jos päivystyksessä ei selkeästi nähdä lapsivettä, on olemassa myös tikkutesti, jolla asia voidaan tarkistaa.


(Ohje: TAYS)Milloin sairaalaan?


Lapsiveden mentyä emättimen ja kohdun välillä on suora yhteys, jolloin kohtu ei ole enää suojassa infektioilta. Tämän vuoksi lapsiveden mentyä – olipa kyseessä kunnon loraus tai pienempi tihkuminen – on aiheellista soittaa synnytysvastaanotolle ja kysyä ohjeistusta. Jos raskaus on täysiaikainen, lapsi on raivotarjonnassa eikä synnytys ole muutoin käynnissä, ohjeistetaan sairaalaan saapumaan 12 tunnin kuluessa lapsivedenmenosta. Synnytys käynnistyy useimmiten vuorokauden sisällä lapsivedenmenosta. Mikäli synnytys ei käynnisty itsestään, se käynnistetään 1–2 vuorokauden kuluttua vedenmenosta.


Jos lapsivesi on vihertävää, vihreää tai veristä, on sairaalaan syytä lähteä heti. Samoin silloin, jos lapsi on perätilassa tai kyseessä on monisikiöraskaus. Myös silloin, jos lapsivettä tulee ennenaikaisesti eli alle 36. raskausviikolla, on sairaalaan suositeltavaa lähteä välittömästi. Synnytystä pyritään tällöin estämään ja odottaja otetaan lähes aina sairaalahoitoon.


Lue myös: Koska lähteä synnärille?


Liikaa tai liian vähän vettä?


Alkuraskaudessa lapsivettä on vain muutama millilitra, mutta myöhemmin veden määrä on jopa litra – puolitoista litraa. Lapsiveden määrä lisääntyy raskauden puoleenväliin ja suurimmillaan se on noin 34 viikkoa hedelmöityksestä. Lähestyttäessä laskettua aikaa, tavallisesti noin 38. raskausviikon tietämillä, lapsiveden määrä vähenee. Vähäisimmillään vesimäärä on useimmiten yliaikaisissa raskauksissa.


Lapsiveden määrä vaikuttaa kohdun kokoon ja kohdunpohjan korkeuteen. Jos vettä on niukasti, kohtu vaikuttaa ulkotutkimuksessa kiinteältä ja vauvan vartalon osat tuntuvat selvästi. Paljon lapsivettä sisältävästä kohdusta vauvan kehon osien tunnustelu voi olla hankalampaa.Lapsiveden määrää tarkkaillaan koko raskauden ajan neuvolassa. Jos neuvolassa epäillään poikkeuksellisen runsasta tai niukkaa lapsivettä, äiti saa lähetteen ultraäänitutkimukseen, joka kertoo tarkasti lapsiveden määrän.


Lue myös: Lapsivesiembolia on erittäin harvinainen komplikaatio


Liiallinen tai liian vähäinen lapsiveden määrä saattaa olla merkki sikiön ongelmista. Niukka lapsiveden määrä voi aiheuttaa muun muassa kohonneen keskenmenon tai kohtukuoleman riskin sekä vaikuttaa sikiön kasvuun ja keuhkojen kehitykseen. Liian suuri lapsiveden määrä puolestaan voi lisätä esimerkiksi ennenaikaisen synnytyksen tai istukan repeämisen riskiä. Ongelmat lapsiveden määrässä ovat kuitenkin melko harvinaisia: niukkavetisyyttä esiintyy noin neljällä prosentissa kaikista odottajista, runsasvetisyyttä puolestaan 1-2 prosentilla.


Lähteet: HUS, TAYS, BabycentreMitä mieltä olet artikkelista?