Esikoisen synnyttäminen kestää keskimäärin huomattavasti pidempään kuin esikoista seuraavien lasten synnyttäminen. Miksi näin on?

Viimeksi päivitetty 13.10.2016

Löytyykö oikeaa ponnistussuuntaa?

Esikoisten synnytyksissä ponnistusvaiheet kestävät keskimäärin pidempään myös siksi, koska oikean ponnistussuunnan löytymiseen menee pidempään. Kun suunta on kerran löytynyt, se jää lihasmuistiin ja löytyy seuraavissa synnytyksissä nopeasti.

Aina kuitenkaan ensisynnyttäjällä ei mene pitkään ponnistussuunnan löytämiseen. Lihashallintaa voi harjoitella ennen synnytystä.

”Jos ensisynnyttäjän ponnistusvaihe kestää vain minuutteja, silloin äiti on löytänyt heti oikean ponnistustavan. Hän siis käyttää heti oikeita lihaksia ja työntää oikealla tavalla”, Ek kertoo.

Silloin, kun esikoisen synnytys kestää kokonaisuudessaan pidempään, äiti on myös ponnistusvaiheeseen tultaessa väsyneempi.

”Pitkäkestoisessa synnytyksessä äiti saattaa uupua voimia vaativassa ponnistusvaiheessa. Kun täytyy ponnistaa, niin äidin voimat ovat silloin koetuksella”, Ek kertoo.

Seuraavat synnytykset voivat olla myös pidempiä kuin ensimmäinen synnytys

Vaikka on hyvin tavallista, että kuopukset syntyvät nopeammin kuin esikoiset, synnytyksen kestoa ei voi ennustaa. Kestoon vaikuttavat monet tekijät, joista toiset eivät ole äidistä, lihasmuistista tai kudoksista kiinni.

Kannattaakin pitää mielessä, että jokainen synnytys on ainutlaatuinen.

”Synnytykseen kannattaa mennä avoimin mielin. Luota rohkeasti omaan kehoosi ja omiin tuntemuksiisi”, Ek rohkaisee.

Kauanko sinun synnytyksesi kesti? Osallistu keskusteluun: Kauanko synnytys kestää?

Mitä mieltä olet artikkelista?