Lävistyskorut on syytä poistaa hyvissä ajoin ennen synnytystä. Korut saattavat haitata mahdollisia synnytystoimenpiteitä. Haitallisimpia ovat kasvojen, vatsan ja selän alueella olevat lävistyskorut. Pienistä korvakoruista ei ole haittaa.

Viimeksi päivitetty 1.6.2020

Kun odottaja lähtee synnytyssairaalaan tositoimiin, hänen pitäisi poistaa mahdolliset lävistyskorut erityisesti kasvojen sekä vatsan ja selän alueelta. Ohje perustuu lävistyskorujen aiheuttamiin riskeihin tilanteessa, jossa synnyttäjä joutuu toimenpiteeseen, kuten sektioon, istukan irrotukseen tai synnytyskanavan repeämän korjaukseen.


 


”Synnyttäjistä pieni mutta merkittävä osa joutuu synnytyksen aikana leikkaussaliin. Leikkaussalissa saatetaan joutua käyttämään sähkökäyttöistä polttolaitetta, jossa kehon kudosten läpi johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Kehossa olevat metalliesineet voivat muuttaa virran kulkua kehossa”, kertoo HUSin Naistenklinikan anestesialääkäri Antti Väänänen.

Pieniä korvakoruja ei tarvitse poistaa

Lisäksi suun alueella olevat lävistykset voivat aiheuttaa näköesteen, kun nukutuksen aikana tarvittavaa hengitysputkea asetetaan paikoilleen suun kautta. Selän ja vatsan lävistykset puolestaan vaikeuttavat näiden alueiden luotettavaa pesua tarvittavia toimenpiteitä varten.

”Hyvin kiinni oleva hammaskoru sekä kiinteät oikomushoitojärjestelmät eivät ole ongelma. Sama pätee pieniin korvakoruihin”, Väänänen sanoo.

Leikkaukseen voi joutua yllättäenkin

Lävistyskorut on syytä poistaa jo hyvissä ajoin ennen synnytystä, sillä synnyttäjä voi joutua toimenpiteeseen erittäin nopealla aikataululla. Ohje koskee niin oletettavasti alakautta synnyttäviä kuin sektioon tuleviakin. Korujen poistamiseen ei välttämättä ole aikaa enää hätätoimenpiteeseen jouduttaessa.

”Jokainen synnyttäjä on potentiaalinen leikkauspotilas”, Väänänen muistuttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?