Alaselän tatuoinnit ovat melko yleisiä, ja moni tatuoitu odottaja saattaakin pohtia, miten käy epiduraalipuudutuksen, jos puudutuskohtaa koristaa tatuointi. Anestesialääkärin mukaan puudutteen pistäminen on yleensä mahdollista tatuoinneista huolimatta.

Viimeksi päivitetty 26.5.2020

HUSin Naistenklinikan anestesialääkäri Antti Väänäsen mukaan haastavin paikka tatuoinnille epiduraali- ja spinaalipuudutetta ajatellen on korkeussuunnassa kylkiluiden alareunan ja lantion luiden yläreunan välinen alue ja sivusuunnassa nikamien alue selän keskiosassa.Alaselän tatuointi ei kuitenkaan yleensä ole este epiduraali- tai spinaalipuudutukselle. Usein selän keskilinjasta löytyy kohta, jossa ei ole tatuointipigmenttiä ja josta puudute voidaan pistää.

”Jos tatuointi on verrattain pieni – alle 5 cm pystysuunnassa – löytyy selästä yleensä vaihtoehtoisia paikkoja puudutteen laitolle. Lisäksi puudutuksen laitto onnistuu melko pienestäkin tatuointikuvion keskellä olevasta pigmentoimattomasta alueesta, jolloin voidaan välttää värin läpi pistäminen”, Väänänen sanoo.

Pieni riski tatuoinnin läpi pistämisessä

Jos tatuointi on laaja ja yhtenäinen, eikä tatuoimatonta kohtaa löydy, ainoaksi vaihtoehdoksi jää puudutteen pistäminen tatuoinnin läpi. Tällöin on olemassa riski siihen, että tatuoinnin väriainetta kulkeutuu neulan mukana selän syvempiin ja herkempiin rakenteisiin.

Riski on Väänäsen mukaan kuitenkin erittäin pieni, kun kyseessä on perinteinen tatuointi, joka on ollut selässä jo pidempään. Tällöin tatuoinnin väriaine on sitoutunut ihon rakenteisiin, eikä vapaata väriainetta juurikaan ole ihossa.

”Mikäli tatuoinnin läpi mennään pistämään selkäpuudutuksia, tulee ihon olla parantunut ehjäksi, eikä siinä saa olla mitään tulehduksen merkkejä. Päätös pistämisestä tatuoinnin läpi jää loppupeleissä synnyttäjän ja puudutusta laittavan anestesialääkärin välillä sovittavaksi”, Väänänen sanoo.

Hennatatuoinnin läpi ei kannata pistää

Sen sijaan niin sanotut hennatatuoinnit ovat puudutteiden näkökulmasta ongelmallisia, sillä ne saattavat sisältää allergisoivia väriaineita.

”Vaikka iho jäisi hennatatuointia laitettaessa ehyeksi, tulee näiden väriaineiden siirtämistä ihon läpi välttää allergisten reaktioiden ehkäisemiseksi”, Väänänen toteaa.

Tatuointi voi haitata myös tipan laittoa

Synnytyksen aikana äidin käteen voidaan asettaa suonensisäinen nesteyhteys eli tippa esimerkiksi jos tarvitaan oksitosiinia synnytystä vauhdittamaan. Kämmenselän tai kyynärtaipeen tatuoinnit voivat vaikeuttaa tipan laittamista.

”Näin voi tapahtua varsinkin, jos turvotusta tai ihonalaista kudosta on sen verran, etteivät suonet tunnu sormilla. Samat ongelmat koskevat verinäytteiden ottoa laboratoriossa”, Väänänen sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?