Synnytyskipuja voidaan lievittää TENS-laitteella: sen lähettämät sähköimpulssit estävät kipuviestien etenemistä aivoihin ja lisäävät kehon oman "kipulääkkeen", endorfiinien, tuotantoa.

Viimeksi päivitetty 1.11.2018

Paristokäyttöinen, pienellä ohjainyksiköllä säädeltävä TENS-laite (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) lähettää sähköimpulsseja synnyttäjän selkään.


 


Sähköimpulssit kulkevat laitteesta johtoja pitkin synnyttäjän selkään, ja välittyvät sitten lihaksiin ja hermostoon pienten liimapintaisten elektrodilappujen kautta. Laput liimataan tavanomaisimmin ristiselkään ja niitä on kaksi tai neljä kappaletta.

Impulssit häiritsevät hermoissa kulkevien kipuviestien etenemistä, ja saavat siten aikaan kipua lievittävän vaikutuksen: kipu tapahtuu yhä, mutta aivot eivät saa viestiä siitä jatkuvalla syötöllä.

Lisää endorfiinien tuotantoa

Sähköimpulssit auttavat myös lisäämään kehon omia kipua lievittäviä hormoneja, endorfiineja. Endorfiinintuotannon lisääntyessä kivuntuntemus heikentyy. Impulssit tuntuvat selässä pienenä kihelmöintinä, ja niiden voimakkuutta voi laitteen avulla itse säädellä omien kiputuntemustensa mukaan.

TENS–laite on kaikkein tehokkain synnytyksen avautumisvaiheessa. Laitteen käyttö vähentää tutkitusti lääkkeiden käyttöä synnytyksessä.

Suosittu, lääkkeetön menetelmä

TENS on tehokas ja lääkeaineeton vaihtoehto kivunlievitykseen, eikä sen käyttö sulje pois muita kivunlievitysmenetelmiä. Tehokkain se on synnytyksen avautumisvaiheen kipujen lievittämisessä. Laitteen käyttö myös vähentää tutkitusti lääkkeiden käyttöä synnytyksessä. Laitteen käytöllä ei ole tutkimuksissa havaittu olevan mitään haittavaikutuksia äidille tai vauvalle.

TENS-laitteita on tarjolla useimmissa synnytyssairaaloissa. Lisäksi niitä on usein vuokrattavana erilaisilla synnytykseen ja äitiyteen liittyvillä yhdistyksillä, monilla doula-palveluita tarjoavilla tahoilla tai laitteen voi halutessaan ostaa omaksi verkkokaupasta.

Haittaa scalp-anturin toimintaa

Jos äiti käyttää TENS-laitetta kivunlievitykseen, vauvan sydänääniä vauvan päälaesta mittaava scalp-anturi ei aina toimi, sillä TENS saattaa häiritä scalp-elektrodin signaalia. Joskus elektrodilappujen siirtäminen tai vähentäminen auttaa. Mikäli scalp-anturilla mittaaminen on lapsen hyvinvoinnin varmistamiseksi välttämätöntä, äiti joutuu luopumaan TENS:n käytöstä.

TENS-laite ei vaikuta niin sanottuun ulkoiseen sydänääniseurantaan, eli siihen, jota tehdään mahan päälle vöillä kiinnitettävien anturien avulla.

TENS-laitteen käytöstä ei ole todettu aiheutuvan minkäänlaisia sivuvaikutuksia äidille tai vauvalle.

Mitä mieltä olet artikkelista?