Synnytyksen aikana vauvan sydänääniä voidaan seurata joko vatsan päältä ulkoisesti tai sitten kiinnittämällä vauvan päähän scalp-anturi. Scalp-anturilla mitattu sydänäänikäyrä toimii varmemmin ja sillä saadaan enemmän tietoa sikiön sydämen toiminnasta. Scalp-seuranta onkin tarpeen synnytyksissä, joissa vauvan vointia pitää tarkkailla jatkuvasti.

Julkaistu 13.11.2017

Scalp-anturin hyödyt ovat:

  • Scalp-anturilla saadaan tarkempaa tietoa sikiön sydämestä. Scalp mahdollistaa esimerkiksi EKG:n tekemisen, mikä ei ole mahdollista, jos sydänääniä seurataan vatsan päältä. Toisissa synnytyksessä tarvitaan tarkempaa tietoa.
  • On tilanteita ja synnytyksiä, joissa vatsan päältä otetut sydänäänet katoavat. Synnytyksessä saattaa tulla tilanne, jossa sydänäänien katoaminen aiheuttaa huomattavan riskin sikiön hyvinvoinnille. Scalp-anturi poimii sydänäänet suoraan vauvasta, joten signaali ei katoa, ellei sitten anturi ole huonosti kiinni. Silloinkin yhteysongelma korjataan nopeasti laittamalla anturi paremmin kiinni vauvaan.
  • Kun sykettä luetaan vatsan päältä, on mahdollista, että kone poimii sikiön sykkeen sijaan äidin sykkeen. Näin voi käydä myös scalp-anturilla tehdyssä mittauksessa, mutta riski väärän sykkeen poimimiseen on anturilla pienempi.
  • Scalp-anturin kanssa äiti pystyy liikkumaan vapaammin ilman, että sikiön sydänäänisignaali menetetään. Vatsan päältä luettava signaali katoaa herkemmin, kun äiti liikkuu ja ulkoinen anturi luiskahtaa pois paikaltaan.

Lue myös: Synnytyssuunnitelma – tee oma toivelistasi

Milloin anturi on tarpeen?

Jos sikiön sydänäänissä esiintyy poikkeamia tai jos äiti on ottanut epiduraalipuudutuksen, sydänääniä halutaan seurata tarkemmin. Aina seurantaan ei kuitenkaan tarvita tarkempaa tietoa tarjoavaa scalp-anturia.

Scalp-anturi on tarpeen silloin, kun sydänäänien lukeminen vatsan päältä ei onnistu.

”Ylipaino on yleinen syy sille, että sykkeen rekisteröiminen vatsan päältä on haasteellista tai se ei onnistu. Myös runsaasti liikkuva sikiö tai muutoin hankala sikiön asento voivat aiheuttaa rekisteröintivaikeuksia”, synnytysten erikoislääkäri Antti Puhakka kertoo.

Scalp-anturia ei käytetä rutiinitoimenpiteenä

Sydänäänien jatkuva rekisteröinti ei ole välttämätöntä, jos kyseessä on matalan riskin synnytys.

”On osoitettu, että matalan riskin synnytyksissä jatkuvasta KTG-seurannasta ei ole lisähyötyä verrattuna jaksottaiseen sydänääniseurantaan synnytyksen aikana”, Puhakka sanoo.

Jos synnytyksessä ei ilmene erityisriskejä, sikiön turvallisuuden kannalta riittää, että kätilö käy lukemassa sydänäänet doppler-laitteella kerran tunnissa.

”Yleisenä käytäntönä on kuitenkin jatkuva sydänääniseuranta niin kauan kuin äiti on paikoillaan aktiivisen synnytyksen aikana. Jos äiti haluaa liikkua tai olla esimerkiksi ammeessa avautumisvaiheessa, jatkuva seuranta ei ole aina tarpeen. Ponnistusvaiheessa puolestaan sykeseurannan tulee olla jatkuvaa”, Puhakka kertoo.

Lue myös: Synnytysapua imukupilla

TENS-kivunlievityslaite sotkee scalp-anturin toimintaa

Jos äiti käyttää TENS-laitetta kivunlievitykseen, scalp-anturi ei toimi.

”TENS-laite häiritsee scalp-elektrodin signaalia. Näiden samanaikainen käyttö ei välttämättä ole mahdollista”, Puhakka kertoo.

TENS-laite ei vaikuta ulkoiseen sydänääniseurantaan, joten vauvan sydänääniä voidaan tarvitessa seurata niissäkin tapauksissa, joissa äiti käyttää TENS-laitetta.

Onko scalp-anturi vaarallinen lapselle?

Koska scalp-anturi pistetään vauvan päänahkaan, vanhempia saattaa huolettaa menetelmän turvallisuus vauvalle. Voiko anturi aiheuttaa esimerkiksi tulehduksen? Mahdolliset haittavaikutukset sikiölle ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia.

”Ehdottomia vasta-aiheita ei juurikaan ole. Scalp-anturia voidaan käyttää myös tilanteessa, jossa äidillä on tartuttava C-hepatiitti tai HIV, jos käyttö on sikiön seurannan kannalta tarpeellista. Automaattisesti scalp-elektrodia ei näissäkään tilanteissa laiteta”, Puhakka kertoo.

Lue myös: Rentoutuminen synnytyksessä

Mitä mieltä olet artikkelista?