Ihmisen mielellä ja keholla on ihmeellinen kyky vaikuttaa kivun kokemukseen. Näillä keinoilla synnytyksen aikana koettua kipua on mahdollista loiventaa lääkkeettä.

Viimeksi päivitetty 16.2.2023

Keho tuottaa kipua lievittäviä aineita, endorfiineja. Raskauden loppuaikana ja synnytyksessä niitä tuottavat sekä äiti että lapsi.


 


On monia tapoja tehostaa kehon omaa endorfiinituotantoa ja tukea jaksamista synnytyksen aikana myös ilman lääkkeitä.

Hieronta

Hieronta stimuloi hermopäätteitä iholla, parantaa verenkiertoa ja rauhoittaa. Synnytyksen aikana hieronta voi olla tärkeä kommunikoinnin muoto, joka antaa fyysistä kontaktia ja psyykkistä tukea.

Hieronta tehdään aina synnyttäjän ehdoilla: Toiset nauttivat hieronnasta, toiset voivat kokea sen häiritseviksi. Se mikä tuntuu hyvältä synnytyksen alkuvaiheessa, voi tuntua synnytyksen edistyessä epämukavalta tai häiritsevältä. Kuuntele itseäsi ja opasta hierojaa ääneen.

Lämmin kylpy ja suihku

Lämmin vesi vaikuttaa koko kehon kosketus- ja lämpöpisteisiin. Veden ja tukihenkilösi läheisyyden yhdistelmä on erittäin rentouttavaa ja luo oivallisen ympäristön, joka vähentää huomattavasti kipua.

Joissain tilanteissa supistukset voivat loppua, esimerkiksi jos menet kylpyyn liian aikaisessa vaiheessa synnytystä. Tämä voi olla hyväkin, jos synnytys on käynnistynyt ennakoivilla supistuksilla, jotka eivät saa muuta aikaan kuin uuvuttavat sinut. Kuuntele kätilöäsi.

Myös lämmin suihku on hyvä apukeino. Se vähentää stressihormonien määrää ja kivunsietokyky lisääntyy. Supistusten aikana voi tehdä hyvää suihkuttaa vettä kovalla paineella kipukohtaan.

Aquarakkulat

Aquarakkuloiden käyttö aloitettiin Suomessa jo 1980-luvulla. Pieni määrä steriiliä vettä ruiskutetaan neulalla aivan ihon alle, yleensä alaselkään tai reisiin. Pistohetki tuntuu kirvelee joitain sekunteja, mutta sen jälkeen kehon oma endorfiinintuotanto yltyy ja kipu alueella helpottaa nopeasti.

Akupunktio

Akupunktioneulat tuntuvat pieninä pistoina. Eri pisteet vaikuttavat eri toimintoihin. Kehossa on pisteitä, jotka alentavat kivun kokemista, laukaisevat jännitystä ja vaikuttavat supistusten voimakkuuteen. Joillakin kätilöillä on akupunktiokoulutus – kysy etukäteen mahdollisuudesta saada akupunktiokoulutettu kätilö.

TENS

TENS-laitteen elektrodit ovat kumi- tai muovilaattoja, jotka liitetään kannettavaan, paristoilla toimivaan laitteeseen. Laite saa aikaan sähköistä värähtelyä eri voimakkuuksilla. Säätelet värähtelyn voimakkuutta itse. TENS auttaa parhaiten selässä tuntuviin kipuihin.

Lämpimät kääreet

Lämpimiä kääreitä voi käyttää välilihaan lievittämään kipua, joka synnytyshetkellä aiheutuu pään työntymisestä ulos.

Ääntely

Voihkimalla, huutamalla, huokaamalla ja hyräilemällä voit synnytyksen aikana purkaa jännitystäsi. Älä pidättele. Älä pelkää häiritseväsi muita tai mieti mitä muut ajattelevat.

Liikkuminen

Itsensä liikuttaminen ja pystyasento synnytyksen aikana voivat vähentää kipua. Kehon endorfiinintuotanto lisääntyy ja hapen kulkeutuminen kohtuun paranee. Muista, että pienikin liike voi riittää katkaisemaan kivun ja auttaa lastasi kulkeutumaan eteenpäin synnytyskanavassa. Keinunta tai ”tuuditus” ovat hyviä liikkeitä. Vaihtele asentoa usein, itseäsi kuunnellen.

Rentoutusharjoitukset

Jo raskauden aikana on hyvä opetella kehon ja mielen rentouttamista. Jännittyneenä on hankalaa sopeutua supistuskipuihin. Rentoutuminen tarkoittaa ulkopuolisten ärsykkeiden sulkemista pois mielestä, ja usein synnytyksen aikainen tietoinen rentouttaminen vaatii omaa tietoista yritystä – sitä ei voi esimerkiksi kuunnella kasetilta.

Mielikuvaharjoittelu

Jo ennen synnytystä, käy ajatuksiasi tulevaan synnytykseen liittyen rauhassa läpi mielessäsi ja yritä visioida mitä tulevaisuus tuo tullessaan – vaikka et tietäisi tarkasti, pienetkin mielikuvat auttavat tosikoitoksen tullen!

Visualisointi

Kun olet synnyttämässä ja  supistus alkaa, ajattele jotakin, joka rauhoittaa sinua. Meri ja aallot voivat esimerkiksi olla hyviä mielikuvia. Toiset saavat suurta apua nähdessään itsensä sielunsa silmin synnytyksen eri vaiheissa.

Hengitysharjoitukset

Rauhallinen hengittäminen auttaa rentoutumaan stressaavissa tilanteissa – myös synnytyksessä. Lisäksi se edesauttaa lihaksia saamaan hapekasta verta.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?