Seksuaalista hyväilyä tai klitoriskiihottimen värinää synnytyksessä? Ei todellakaan, moni varmasti ajattelee. Synnytystä ja seksiä ei kuitenkaan voi erottaa täysin toisistaan. Molemmissa jylläävät samat hormonit, oksitosiini ja endorfiini. Kaikille klitoriskiihotin ei kuitenkaan sovi. Seksuaalikasvattaja ja doula Anna-Riitta Kässi kertoo, miten klitoriskiihotinta voi käyttää synnytyksessä hyväksi.

Viimeksi päivitetty 6.6.2017

Klitoriksen stimuloiminen esimerkiksi vibraattorilla sekä miellyttävä läheisyys puolison kanssa, kuten suutelu ja halailu, vaikuttavat monella tavalla kipuaistimukseen ja synnytyksen kulkuun:


 


  • Läheisyys ja seksuaalinen viriäminen rentouttavat ja lisäävät synnytystä edistävien hormonien, kuten oksitosiinin ja endorfiinin, määrää äidin veressä.
  • Useat erilaiset tuntemukset, kuten klitorishieronta ja muu kosketus, vievät huomiota kivulta. Aistimuksia voi lisätä vielä musiikin, tuoksujen ja liikkeen avulla.
  • Aistillisemman mielialan tavoitteleminen synnytyksessä johtaa parhaassa tapauksessa hyvään kierteeseen. Oman kehon oksitosiini edistää synnytystä ja tuottaa samalla mielihyvää. Mielihyvä puolestaan pitää synnytystä hidastavan hormonit, kuten adrenaliinin, kurissa ja synnytys etenee jouhevammin.

Seksuaalinen kivunlievitys ei sovi kaikille

”On monta tapaa lievittää synnytyskipua. Yksi tapa on lisätä aistillisuutta synnytyksessä, jolloin sama rakkausenergia, jolla lapsi on saatu alulle, on läsnä myös synnytyksessä”, Kässi sanoo.

Kaikille seksuaalinen kivunlievitys ei kuitenkaan sovi.

”Jos on seksuaalisuutensa kanssa lukossa, ja jos esimerkiksi kaikki alastomuus on vaikeaa, ei tilannetta pysty muuttamaan synnytyksessäkään sormia napauttamalla. Jos kuitenkaan vähänkään tuntuu siltä, että seksuaalisuus ja läheisyys voisi toimia, sitä kannattaa kokeilla”, Kässi kertoo.

Juuri kielteinen suhtautuminen omaa kehoa kohtaan vaikuttaa usein myös siihen, että seksuaalisten tuntemusten kokeminen vaikeutuu.

Mikä neuvoksi, jos seksuaalinen kivunlievitys kiinnostaa, mutta samalla nolostuttaa?

Kässi muistuttaa, että synnytys voi ja saa olla hyvinkin aistillinen.

Synnytys saattaa aiheuttaa seksuaalisia tunteita ilman seksuaalista kivunlievitystä. Monet pelästyvät tuntemuksia. Onkin hyvä antaa itselle lupa tuntea kivun lisäksi myös muita tuntemuksia.

”Mitä enemmän pystyy heittäytymään, sitä paremmin pystyy keskittymään aistillisuuteen myös synnytyksessä. Jos taas tulee suorituspaineita, sitten tuntemukset häviävät. Myös ilmapiiri ja puitteet ovat tärkeässä roolissa”, Kässi kertoo.

Seksivälineisiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Raskaus on hyvää aikaa nauttia seksuaalisuudesta, sillä raskaushormonit saattavat johdattaa naista intiimeihin tunnelmiin.

”On varmasti haastavampaa kokeilla klitorisvibraattoria synnytyksen yhteydessä, jos seksivälineet ovat vieraita. Jos välineet ovat tuttuja, on pienempi kynnys käyttää niitä myös synnytyksessä”, Kässi kertoo.

Intiimit tuntemukset vaativat yksityisyyden ja häiriöttömyyden tunnetta

Kässi kertoo, että klitorisvibraattoria käytettään tyypillisimmin kotona ollessa. Sairaala on haastavampi ympäristö, sillä monen on vaikea keskittyä intiimiin tunnelmaan, kun kätilö tai lääkäri saattavat paukahtaa synnytyssaliin hetkellä millä hyvänsä.

”Pelko siitä, mitä kätilö ajattelee, häiritsee varmasti synnyttäjää. Kannustan kuitenkin synnyttäjiä ottamaan tilan haltuunsa ja tekemään synnytyssalista oman synnytyspesänsä. Synnytyksessä tarvitaan häiriöttömyyttä ja yksityisyyttä. Kätilölle voi aina sanoa, että pariskunta haluaa olla rauhassa”, Kässi huomauttaa.

Jos haluaa käyttää klitorisvibraattoria myös sairaalassa, mutta ajatus kivunlievitystavan kertomisesta synnytyksen tiimellyksessä arveluttaa, Kässi vinkkaa seuraavaa:

”Monet synnyttäjät tekevät synnytystoivelistan. Synnytystoivelistaan voi kirjoittaa, että haluaa käyttää kiltorisvibraattoria kivunlievitykseen. Silloin asiaa ei tarvitse sanoa ääneen”, Kässi huomauttaa.

Minkälainen klitoriskiihotin sopii synnytykseen?

  • Klitoriskiihottimen kannattaa olla vedenpitävä, jotta kiihotinta voi käyttää ammeessa ja suihkussa.
  • Silikoninen vibraattori on miellyttävä iholla eikä sisällä haitallisia ftalaatteja. Ftalaatteja käytetään esimerkiksi PVC-muovien pehmentämiseen.
  • Jos ajatus klitoriskiihottimesta synnytyksessä ujostuttaa, kannattaa hankkia kiihotin, joka näyttää hauskalta tai söpöltä. Peniksen muotoisen dildo synnytyssalissa saattaa olla monelle liian kiusallinen.
Mitä mieltä olet artikkelista?