Nyt se selviää: kestääkö mies kipua paremmin kuin nainen? Australialainen lääkäri ja tv-juontaja Andrew Rochford uskaltautui testaamaan, miltä synnytyskipu tuntuu. Kuinka lopulta kävi?

Viimeksi päivitetty 13.4.2012

Kivun kokemus on yksilöllinen: ei ole mahdollista tietää tarkasti, miltä ja miten voimakkaalta kipu toisesta ihmisestä tuntuu. Kivun kokemusta Aalborgin yliopistossa Tanskassa tutkiva Lars Arendt-Nielsen kertoo, että kivun kokemukseen vaikuttavat monet tekijät, eikä vähiten itse tilanne.”Jos saa potkun nivusiin jalkapallomatsin tuoksinassa, tuntuu se aivan erilaiselta kuin jos saman joutuisi kokemaan esimerkiksi kiduttajan käsissä kylmällä betonilattialla”, Nielsen konkretisoi Forskning.no-julkaisun haastattelussa.

Lisäksi kokemukseen vaikuttaa tietenkin kivun voimakkuus, mutta myös kivun luonne: jomottava kuukautiskipu tuntuu erilaiselta kuin vaikkapa sormen polttaminen kuumalla liedellä.

Lue myös:

Mllaista on synnytyskipu?

Jos miehet synnyttäisivät

 

Kestä kipua kuin mies – vai pitäisikö sanoa kuin nainen?

Nainen voi olla herkempi kivulle kuin mies, mutta hän saattaa sopeutua pitkään jatkuvaan kipuun miestä paremmin. Tähän tulokseen päätyi ainakin Javeria A. Hashmi, joka on tutkinut miesten ja naisten kivun kokemusta Toronton yliopistossa Kanadassa.

Ehkäpä tutkimustulos selittää myös sen, mitä tapahtui tv-juontaja Andrew Rochfordille, kun hän päätti kokeilla, miltä synnytyskipu tuntuu?

”Minulla ei ollut aavistustakaan”

Alku oli lempeä: Andrewille tuotettiin ensin supistuksia muistuttavia kipuja 20 sekuntia kerrallaan kymmenen minuutin välein. Niistä urhea juontaja selvisi muutamalla irvistyksellä.

Mutta entä sitten, kun ”synnytys” eteni ja kivut kovenivat? Pari tuntia myöhemmin Andwer turvautui ilokaasuun ja 3,5 tuntia kärsittyään hän ilmoitti saaneensa tarpeeksi.

”Luulin ymmärtäväni, miltä synnyttäminen tuntuu. Mutta oikeasti minulla ei ollut aavistustakaan. Miehet, teillä ei ole aavistustakaan. Unohda, mitä [miesten korkeammasta] kipukynnyksestä sanotaan, meillä ei ole mitään. Naiset voittavat, miehet eivät.”

Katso, miten tilanne eteni:

Teksti: Petra Houghton
Kuva ja video: Youtube

Lue myös:

Tulevaisuudessa mies synnyttää
Miehen raskaus on aihe, josta revitään lähinnä huumoria. Tulevaisuudessa asia saattaa kuitenkin muuttua, sillä tiede mahdollistaisi jo nyt miehen raskaana olemisen.

Kuuluuko isän osallistua synnytykseen?
Mitä jos mies ei halua mukaan synnytykseen? Onko se joka tapauksessa hänen velvollisuutensa? Halusitko sinä kumppanisi mukaan?

Synnytin luomuna
”En voi ymmärtää naisia, jotka pelkäävät synnytykseen liittyvää positiivista kipua.” Babyverdenin toimittaja Maren Eriksen kertoo, miten synnytyksessä pärjää ilman kipulääkkeitä.

Luonnollisesti lääkehuuruissa
”Epiduraali!” Karine Næss Frafjord huusi jo sairaalan ovelta. Ilman lääkkeitä synnyttäviä naisia pidetään sankareina, mutta Frafjordin mielestä sankarin viitta kuuluu kaikille äideille. Lue miksi.

Mitä mieltä olet artikkelista?