Lapsen saaminen kestää yleensä useamman tunnin, jopa vuorokausia. Synnytys tekee kipeää. Hetkittäin nainen voi tuntea epätoivoa tai jopa toivottomuutta, kun prosessi etenee hitaasti. Tämän vuoksi nainen tarvitsee synnytyksen aikana rinnalleen kanssakulkijan.

Viimeksi päivitetty 29.1.2015

Kätilö on naisen rinnalla kulkija


 


Englannin kielen sana midwife, kätilö, tarkoittaa alun perin ”naisten keskellä olijaa”. Kätilön paikka on juurikin siinä, naisen vierellä, hänen kanssaan, niin raskauden kuin synnytyksenkin ajan.

Kätilön tehtävä on tuoda naiselle toivoa, auttaa häntä jaksamaan ja kannatella pahimpien supistuskipujen ja epävarmuuden ylitse. Mietipä itseäsi. Jos olet kipeänä, haluatko olla mieluummin yksin, vai olisiko mukavampaa, jos joku silittäisi tukkaasi, antaisi lämpimän halauksen ja valaisi sinuun uskoa, että paranet pian?

Tutkimusten mukaan synnytyksen aikainen jatkuva tuki on hyvin tehokas kivunlievittäjä. Kun naisella on keskeytyksettä vierellään synnyttämisestä ymmärtävä henkilö (joko kätilö tai doula), on todennäköisempää, että hän synnyttää alakautta eikä kaipaa lääkkeitä kipuun. Puudutusten määrä vähenee, synnytykset ovat lyhyempiä ja vauvat voivat paremmin, kun synnyttäjää ei jätetä yksin. 

Lue myös: Laululla synnytyskipua vastaan

Medikalisaatio eristää perheen

Kaukana ovat ne ajat, jolloin oma tuttu kunnankätilö hoito äitiä raskauden ajan, polkaisi pyörällään tai hevoskyydillä paikalle, kun äiti synnytti, ja jäi vielä varmistamaan imetyksen sujuvan alun.

En kaipaa takaisin pitkien matkojen ja pelkkien kotisynnytysten aikaan, mutta mielestäni Suomen naisilta on viety kohtuuttoman paljon heidän ansaitsemaansa palvelua synnytysten siirryttyä isoihin laitoksiin.

Kun synnytys nähdään vain medikalisoitunein silmin, se on sarja kivuliaita lihaskouristuksia, joita voidaan hillitä puudutteilla. Ihminen ja hänen tunteensa jäävät pitkälti syrjään.

Vaikka kätilö haluaisikin olla läsnä ja auttaa, se on usein mahdotonta kiireisen synnytyssalin vaatiessa hänen läsnäoloaan muualla. Kun vauvan vointia valvotaan etämonitoroinnilla, ja äidin tuen tarpeeseen vastataan voimakkailla puudutteilla, ollaan aika kaukana lämpimästä, turvallisesta ja iloisesta perhetapahtumasta.

Lue myös: Koska lähteä synnärille? 

Nainen tarvitsee tukea

Varsinkin ensisynnyttäjälle voi tulla yllätyksenä, että kätilö ei vietä koko aikaansa synnytyssalissa, vaan käy välillä hoitamassa muita synnyttäjiä tai työtehtäviä. Kiireisimpänä aikana voi olla, että kätilö käy huoneessa laittamassa sydänääniseurannan anturit paikoilleen, varmistaa että kaikki on hyvin juuri nyt ja lähtee pois saman tien.

Synnytyssalissa tuleva äiti ja isä ovat pitkälti omillaan, toki apu on kutsunapin painalluksen päässä. Kutsunappi ei kuitenkaan korvaa ammattitaitoisen, lempeän ja hoivaavan kätilön läsnäoloa.

Kun nainen jätetään synnytyskipujen kanssa yksin, kivun tuntemus voi olla huomattavasti kovempi. Isä on toki mukana, ja varmasti osallistuukin, mutta isille tarjottu valmennus ei valmista heitä konkreettisesti auttamaan puolisoaan hädässä. Isää voi myös jännittää itseäänkin uuden elämän syntyminen. Läheisen kivun katseleminen voi lamata isän toimintakyvyttömäksi. Silloin nainen jää täysin yksin synnytyksen ja supistusten kanssa.

Lue myös: Kuinka paljon synnytys todella sattuu? 

Enemmän kätilöitä, vähemmän puudutuksia?

En vastusta puudutuksia. Olen itsekin synnyttänyt epiduraalipuudutuksen kanssa kahdesti. Uskon kuitenkin – ja tutkimuskin sen näyttää – että mikäli naisilla olisi mahdollisuus oikeasti läsnä olevaan, tuttuun ja turvalliseen kätilöön, kipulääkkeiden tarve vähenisi sen myötä itsestään.

Kenenkään synnyttäjän ei tarvitse olla ylen määrin urhea. Lääkkeillä on toki paikkansa synnytyksen hoidossa. Tarkoituksenani ei ole syyllistää kätilöitä, jotka tekevät parhaansa järjestelmän puitteissa. Vastustan sitä, että synnyttäjä jätetään yksin, minkä sivuvaikutuksena kivut nousevat sietämättömiksi kestää.

Kätilöiden määrään on hankala vaikuttaa, mutta voit pyytää mukaasi ammattitaitoisen doulan, joka helpottaa sekä sinun, että tulevan isän taakkaa synnytyksessä.

* * * 

”Tervetuloa lukijani! Olen Vau.fi:n kätilöbloggari, ja kirjoitan sinulle parin viikon välein ajatuksiani raskaudesta, synnytyksestä ja elämästä vauvan kanssa.”

Kätilöbloggari Silja Seppänen on Pirkanmaalla toimiva yksityinen kätilö, imetysohjaaja ja Vauvantai-synnytysvalmennuksen kehittäjä. Siljan ohjenuorana on tehdä kätilötyötään aina asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtien. Siljan kotisivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?