Kauanko odottaa ennen kuin lähteä sairaalaan? Ehtiikö ajoissa vai meneekö viimetinkaan? Mitä jos lapsi syntyy matkalla? Nämä kysymykset pohdituttavat kaikkia odottajia. Mistä tietää, milloin sairaalaan tulisi sitten lähteä?

Viimeksi päivitetty 14.8.2012

Synnyttäminen ei ole mikään helppo juttu – ei myöskään sen arvioiminen, milloin synnyttämään pitäisi lähteä. Jos sairaalaan lähtee liian aikaisin, voi olla, että synnyttäjä lähetetään takaisin kotiin. Mutta jos lähtee liian myöhään, lapsi voi syntyä matkalle.”Kauanko odotitte ennen kuin lähditte sairaalaan? Ehdittekö ajoissa, menikö viimetinkaan?” Vau.fi:n foorumilla kysellään.

”Nyt rv 39+2 ja jostain syystä olen alkanut pelkäämään etten älyä lähteä ajoissa, epiduraaliakin kun hingun”, viimeisillään oleva odottaja kertoo.

Lue myös: Miten synnytys alkaa?

Nyt Vau.fi:n foorumilla äidit kertovat omat kokemuksensa!

”Supparit oli olleet tosi kipeitä vasta muutaman tunnin siinä kohtaa kun kuopusta lähdettiin synnyttämään. Ehdin saada epiduraalin, oltiin naikkarilla jotain puoli kuusi ja kuopus syntyi kymmenen maissa”, neljän lapsen äiti kertoo.

”Mä olin kyllä jo edellisenä aamuna käymässä siellä, silloin oli samalla tavalla supparit kipeitä mutta nepä laantuivat perille päästyä, enkä ollut kuin sentin auki. Tän vuoksi en sit seuraavana aamuna kovin äkkiä halunnut mennä”, hän kertoo.

”Esikoisen kanssa ensimmäiset raskauden aikaiset kivuliaat supistukset alkoivat illalla klo 20.30 ja seuraavana aamuna n. klo 9.00 lähdettiin sairaalaan. Noi supistukset ei yön aikana olleet kovin kipeitä, lähinnä lieviä menkkakipuja muistuttivat. Aamulla sitten alkoi jo vähän tuntumaankin, mutta ei ne silti vielä mitään tosi kipeitä olleet. Sairaalaan saapuessani oli 4cm auki. Poika syntyi klo 14 jälkeen iltapäivällä.”

”Mulla suht nopea synnytys kun kuitenkin esikoinen kyseessä.. Eli supistukset alkoi klo 23, heti 3 min välein ja ainakin minuutin kerrallaan (eli kai ne olis sisälle ottaneet, jos ois viitsinyt lähteä, mutta ku tuntu, että kotona on kivempi ku sairaalassa…) Puoli 4 maissa sitten aamuyöstä sitten lähdettiin synnärille, ja olin yli 4 cm auki. 2,5h myöhemmin oli 40min ponnistuksen jälkeen poika sylissä, eli yhteensä alle 6,5h.”

Lue myös: Kyytiä synnytykselle

Lähteäkö vaiko ei lähteä?

”Soitin synnärille yöllä 2 aikaa, sanoivat, että kyllä äiti tietää, kun on aika (ja suht töykeään äänensävyyn) johon minähän sitten totesin, että no kun en itse tiiä, ni soitanko omalleni?!?!” eräs äiti ihmettelee kokemustaan.

”Meillä on sairaalaan noin 120 km matkaa” toinen äiti kertoo ja jatkaa:

”Neuvolassa sanottiin että soita laitokselle ennen kuin lähdet. No minä soittelin, monta kertaa ja aina sama vastaus, ei kannata vielä tulla. Kun sitten viimein lähdettiin koittamaan onnea maanantai iltana. Sairaalalle päästyä olin jo ihan valmis synnyttämään.”

”Eli matkalle tai kotiin olisi syntynyt jos olisin vielä odottanu”, hän päivittelee ja toteaa, että nyt toista odottaessa jännittää, osaako lähteä sairaalaan ajoissa.

”Kuopus on syntynyt 1.1. aamulla eikä meillä ollut silloin autoa. Taxia ei saatu, mutta lopulta silloinen anoppini onneks pääsi auton rattiin. Aika viime tippaan meni siis ja ehdin jo jännittämään, syntyykö poika kotiin tai tien varrelle… Th sanoi jo odotusaikana, ettei kannata ehkä sitä kolmea tuntia kotona odotella, mutta enpä uskonut… tällä kertaa taatusti uskon!!!” eräs äiti kertoo.

Lue myös: Luuli ummetukseksi – saikin lapsen

Milloin sitten lähteä?

Joskus on kuullut sanottavan, että synnytyssairaalaan kannattaa lähteä, kun roikkuu hampaistaan ovenkahvassa.

Monet odottajat ovat samaa mieltä siitä, että synnärille kannaattaa lähteä sitten, kun kipuja ei enää kestä ilman kivunlievitystä:

”Mä sanoisin että lähde siinä kohtaa kun et enää kestä niitä suppareita.”

”Mä olen ollut 3 pojan kanssa joka kerta 3 tuntia kotona ja sit on lähdetty sairaalaan. Synnytysten kestot on olleet 11h30min, 11h ja vika oli 4h. Joka kerta on alkanut synnytys samalla tavalla, reippailla supistuksilla ja se 3h on ollut selvästi semmonen aika, että sit on ollut pakko lähteä saamaan kivun lievitystä.”

Lue myös: Millaista on synnytyskipu?

Ketjun aloittaja käy kertomassa vielä terveiset, hän ehti sairaalaan ajoissa:

”Nytpä pääsen ite vastaamaan omaan kysymykseeni. 😀 Kivuliaat supistukset alko klo 4:40, silloin 10 min välein. 7:20 tuli 5 min välein ja sairaalassa oltiin kymmeneltä. Epiduraalin ehdin saada ja muksu sylissä 15:30.”

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Kauanko odotit supistusten kanssa kotona ennen kuin lähdit sairaalaan?

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Kuinka paljon synnytys sattuu?
Andrew kokeili synnyttämistä
Mitä mukaan sairaalakassiin?

Mitä mieltä olet artikkelista?