Synnytyslaulu on varteenotettava kivunlievitystapa, jolla on juuret ihmiskunnan alkumetreille saakka.

Viimeksi päivitetty 9.8.2013

”Epiduraali ei toiminut ensimmäisessä synnytyksessäni. Jouduin myös makaamaan paikoillaan epiduraalin takia”, Hanna Auvinen, 28, kertoo


 


Hanna päätti kokeilla toisella kierroksella jotain erilaista. Synnytyslaulu oli kiinnostanut Hannaa jo ensimmäisen synnytyksen kohdalla, mutta vasta nyt Hanna päätti laittaa laulun koetukselle.

”Yllätyin itsekin miten hyvin laulaminen auttoi. Kivut tuntuivat, mutta niistä lähti kovin huippu pois”, Hanna kertoo.

Lue myös: Epiduraalilla vai ilman?

Laulua vai mölinää?

Nimestään huolimatta synnytyslaulu ei kuulosta laulamiselta.

”Se ei oikeastaan ole laulua, vaan pikemminkin alkukantaista mölinää. Yleensä se on matalia ’a’, ’o’ ja ’m’ -äänteitä. Lauluun voi kuulua myös esimerkiksi ampiaisen pörinän tekemistä”, Hanna kertoo.

Nuotissa pysymisellä ei siis ole merkitystä synnytyssalissa. Jos äiti kokee kuitenkin ramppikuumetta, rohkeutta voi kerätä synnytyslaulukursseilla.

”Itse en käynyt kursseilla, sillä niitä ei järjestetty paikkakunnallani. Luin aiheesta muutaman kirjan ja tein äänenkäyttöharjoituksia kotona”, Hanna kertoo.

Lue myös: Synnytys haltuun hypnoosilla

Oppia asiantuntijalta

Musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori vetää synnytyslaulukursseja. Hän on kirjoittanut myös aiheesta kirjan.

”Ensimmäinen harjoitus on huokailla ’a’-vokaalia. Samalla kurssilaiset tunnustelevat rintakehää, kaulan aluetta ja vatsaa”, Vuori sanoo.

Harjoituksen tarkoituksena on tutustua konkreettisesti äänen värähtelyyn kehossa.

”Opettelemme kehon rentouttamista laulamalla eri vokaaleja eri korkeuksilta. Harjoitukset ovat yksinkertaisia, eikä tarvitse osata laulaa nuotilleen”, Vuori kertoo.

Jos kursseja ei järjestetä omalla paikkakunnalla tai jos pitää enemmän omaehtoisesta opiskelusta, on saatavilla useita eri tietolähteitä, joiden avulla synnytyslaulua voi harjoitella kotona.

Kerro miehelle ja kätilölle

Hanna neuvoo mainitsemaan lauluaikeista miehelle.

”Olin kertonut miehelleni vain ohimennen synnytyslaulusta. Synnytyssalissa mieheni oli ollut kummissaan pitämästäni mölinästä, eikä hän uskaltanut kysyä mistä oli kyse”, Hanna kertoo.

Myös kätilölle on hyvä kertoa etukäteen asiasta.

”Synnytyslaulusta voi mainita esimerkiksi synnytystoivelistassa. Silloin kätilö osaa varautua ja kannustaa äitiä laulussa”, Hanna sanoo.

Lue myös: Luonnollisesti lääkehuuruissa

Laulu kateissa?

Nyky-yhteiskunnassa spontaania laulamista ei kuule kaduilla. Äiti saattaakin ajatella, että hyvä synnyttäjä ei päästä pihahdustakaan.

”Sairaalasynnytykseen kuuluu ajatus, että täytyy synnyttää kivuttomasti ja äänettä, ettei lääkäri häiriinny”, Hanna pohdiskelee.

Hanna suosittelee uhmaamaan omia ennakkoluuloja hiljaisesta synnytyksestä.

”Kannattaa kokeilla raskausaikana omaa ääntään, että uskaltaa myös sairaalassa laulaa. Synnytyslaulua voi myös kokeilla ennakoivien supistuksien ilmaantuessa”, Hanna sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?