Synnytyskivun lääkitsemiseen on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja ilokaasusta puudutuksiin.

Viimeksi päivitetty 2.10.2018

Ilokaasu

Ilokaasua on käytetty 1800-luvun loppupuolelta alkaen ja se on yhä erittäin yleinen kivunlievitysmenetelmä synnytyksen yhteydessä. Kaasua hengitetään sisään maskin kautta ja kaasun määrää annostelee synnyttäjä. Ilokaasu antaa lyhytaikaisen kivunlievityksen ja sitä täytyy ottaa joka supistuksen yhteydessä.

Haitat:

Ilokaasusta tulee lievästi tokkuraiseksi, mutta vaikutus poistuu muutamassa minuutissa kaasun hengittämisen loputtua.

Lue lisää ilokaasusta.

Epiduraalipuudutus

Puudutus laitetaan selän alaosaan. Pieni katetri (ohut muovinen letku) viedään epiduraalitilaan kuljettamalla se neulan läpi. Katetri jätetään paikoilleen koko puudutuksen ajaksi. Sisään ruiskutetaan voimakkaan puudutusaineen ja voimakkaan kipulääkkeen sekoitusta, jolloin kipuaistimuksen pääsy aivoihin estyy. Aivot eivät yksinkertaisesti saa tietää, että sinulla on kipuja.

Epiduraalipuudutuksen antaa anestesialääkäri ja se vaatii jatkuvaa äidin ja lapsen tarkkailua. Kätilö pitää huolta, että sinulla ja lapsellasi on kaikki hyvin. Äidin käden verisuoneen laitetaan muovinen kanyyli, jonka kautta voi laittaa tippumaan suolavesiliuosta ehkäisemään verenpaineen laskua. Epiduraalipuudutuksessa täytyy synnytyksen olla kunnolla käynnissä ja kohdunsuun olla n. 3 – 4 cm avautuneena.

Epiduraalipuudutus on ehdottomasti tehokkain kivunlievityskeino synnytyksessä. Mutta se myös aiheuttaa eniten ongelmia.

Haitat:

Synnytys voi kestää kauemmin ja on todennäköisempää, että supistuksia joudutaan tehostamaan suonensisäisellä lääkkeellä. Mitä suurempia määriä lääkkeitä käytetään, sitä suurempi on mahdollisuus, että ponnistusvaihe pitkittyy. Myös imukuppisynnytyksen todennäköisyys kasvaa.

Verenpaine voi laskea, saatat tulla pahoinvoivaksi ja sinua voi huimata, paleltaa ja alat kenties vapista. Sinun voi olla vaikeaa virtsata, mikä taas lisää todennäköisyyttä, että rakkosi täytyy katetroida eli tyhjentää ohuella muoviletkulla. Joidenkin iho kutiaa. Puudutus voi myös jäädä toispuoleiseksi. 1 henkilö 200:sta voi saada voimakkaan päänsäryn. Se ei ole vaarallista, mutta voi vaivata useita päiviä.

Lue lisää epiduraalipuudutuksesta.

Spinaalipuudutus

Spinaalipuudutuksessa puudutusainetta ja kipulääkettä ruiskutetaan suoraan selkäydinnestetilaan. Anestesialääkärin annostelema puudutusaine leviää nopeasti, joten ainetta tarvitaan selvästi vähemmän kuin epiduraalipuudutuksessa. Spinaalipuudutuksen teho on melko lyhytaikainen, noin 1,5 tuntia. Siksi se sopii etenkin uudelleensynnyttäjille, joilla synnytys on edennyt nopeasti ja jotka eivät tarvitse pitkäkestoista kivunlievitystä.

Haitat:

Kutina on spinaalipuudutuksen yleisin sivuvaikutus. Siitä kärsii noin 70-80% synnyttäjistä. Päänsärky on tavallisempaa kuin epiduraalipuudutuksessa. Alaraajojen lihasvoima saattaa heikentyä joskus lyhyeksi aikaa, koska puudutus voi olla erittäin tehokas.

Mitä mieltä olet artikkelista?